Skriv ut  

Boeings första kvartal pekar nedåt

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 april 2024
Boeing levererade 83 flygplan under årets första tre månader, de flesta av dem 737. Anledningen till den sänkta leveranstakten är att Boeings anläggningar är kraftigt övervakade av den amerikanska luftfartsmyndigheten efter en rad incidenter med Boeings flygplan.

Boeings flygplansleveranser sjönk under första kvartalet till 83 flygplan, varav 29 i mars. Det kan jämföras med 130 levererade flygplan under det första kvartalet 2023. De 83 flygplanen bestod av 67 737, tre 767 och tretton 787. Inga 777 levererades.
 
Trots alla problem fortsätter Boeings kunder att beställa flygplan, enbart i mars beställdes 111 flygplan. 85 av dessa var 737 MAX som beställdes av American Airlines.
 
Sedan incidenten med Alaska Airlines-flygplanet som tappade en dörrplugg den 5 juni har Boeing befunnit sig i en katastrofsituation. Amerikanska olycksutredare kom fram till att dörrpluggen saknade de bultar som ska hålla dörren på plats. Sedan olyckan har Federal Aviation Administration inspekterat Boeings 737 MAX-produktion och stoppat all produktionsökning tills Boeing fått kontroll på sina kvalitetsprocedurer.  
 
Det innebär i praktiken att Boeing inte kommer att producera fler än 38 737:or per månad under den närmaste framtiden. Flera flygbolag har kritiserat de försenade flygplansleveranserna, vilket bland annat resulterade i att Boeings VD Dave Calhoun har meddelat att han kommer att avgå vid årets slut. Boeing har också avsatt sin styrelseordförande och chefen för kommersiella flygplan.
 
Alaska Airlines meddelade förra veckan att de fick 160 miljoner dollar i kompensation från Boeing under det första kvartalet, kopplat till att deras 737 MAX-9 fick flygförbud efter incidenten med dörrpluggen.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev