Ur innehållet i Airmail nr. 456

Publicerat: 2003-11-27 - "#456; Jan Carlzon; SAS RJ, Flygplatser"

SAS nära beslut om regional jet

Flygnyheter: SAS-gruppens VD Jörgen Lindegaard (bilden) sade idag att bolaget och tre andra av STAR-alliance medlemmar är nära ett beslut om vilken typ av regional-jetflygplan som bolagen planerar att beställa tillsammans. SAS , Lufthansa, Air Canada och Austrian Airlines utvärderar sedan en tid kostnadseffektiva flygplan för direkttrafik på trafiksvaga rutter. Storleken man tittar på är 70-120 passagerare. - Vi är nära ett beslut, säger Lindegaard till Reuters. - Det är ett STAR Alliance-möte i Japan i början av december…. kanske då . - SAS planerar att implementera de regionala jetflygplanen under 2006 , fortsätter Lindegaard.
  Läs mer


Jan Carlzon om framtiden för SAS

Flygnyheter: Det behövdes inga frågor för att få veta hur förre SAS-chefen Jan Carlzon ser på den nuvarande flygkrisen och vad han tror kommer ut av den. Han menar att kriserna för trafikflyget kommer med 10 års mellanrum - senast 1980, 91 och 01 - framkallade av oljebrist eller krigshandlingar som förstärks av djup lågkonjunktur.  - Men krisen är flygbolaget bäste vän. JC talade inför en fullsatt hörsal på Tekniska Museet på onsdagen. Evenemanget var anordnat av Svensk Flyghistorisk Förening och ett led i firandet av Motorflyget 100 år . Vi var där. Läs mer


Reaktioner på ministerbesked om flygplatser

Reportage: Krönikan om infrastrukturminister Ulrica Messings uttalande om att vi bör lägga ner flygplatser lät inte vänta på sig. Uttalandet: att man ger för mycket stöd till vissa flygplatser och att flera borde läggas ner fälldes vid ett möte med turistnäringen i tisdags. ( se krönikan ). Messing uttalade vidare att det var bra att Gävle/Sandvikens flygplats var stängd. Många hörde av sig från hela landet. Departementet lät meddela att ministen var något övertolkad i sitt uttalande, en uppgift som jag rättade till. Det meddelades att Gävles flygplats är öppen och att ministern själv bor precis vid inflygningen.
När det gäller uppgiften om färre tåg till Arlanda så är det tre av fyra Connex-tåg från Norrland som skall gå via Märsta i stället för Arlanda i framtiden. SJs tåg kommer även i fortsättningen att stanna på Arlanda, meddelar Luftfartsverket.
Bilden: Gävle/Sandvikens flygplats med ett flygplan av den typ regeringen använder.


Flera nya jobb i flygbranschen !

Flygnyheter: Piloter, tekniker, kabinpersonal och administratörer sökes här på Flygtorget av flera svenska flygbolag, nya som gamla. Titta in och se om något passar Din kompetens och profil. Vägen är öppen till en ny karriär i flygbranschen som - trots allt - kommer att börja växa igen när konjunkturen vänder.

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev