Skriv ut  

IATA och Airbus ser ljusning för flygbranschen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 september 2013
Airbus och IATA har analyserat flygmarknaden båda ser det en ljusning för flygbranschen de kommande åren. IATA menar att årets resultat för de europeiska flygbolagen kan bli upp till tre gånger så bra som förra året. Airbus å sin sida spår att den globala flygplansflottan fördubblas fram till 2031.

År 2012 gav flygbolagen i Europa ett överskott på 400 miljoner dollar, alltså i princip ingenting. I år räknar dock IATA med att det ska gå betydligt bättre och spår att den europeiska flygvärlden lämnar ett överskott på 1,7 miljarder dollar. Ännu ett år fram i tiden, 2014, blir det ännu bättre menar IATA som tror att överskottet i Europa hamnar på 3,1 miljarder dollar.

Ljusningen i Europa beror främst på att ekonomin stabiliseras när de stora ekonomierna går allt bättre. I sin tur kommer det att öka långlinjetrafiken, som är den del av verksamheten där flygbolagen fortfarande tjänar pengar. Efterfrågan på flygningar förväntas stiga med 4 procent och kapaciteten med 2,8 procent.

Airbus å sin sida har tagit fasta på att det finns en ljusnande framtid för flygbranschen och har räknat på hur många nya flygplan världens flygbolag behöver. I sina kalkyler utgår de från att den samlade flygplansflottan i världen, när det gäller flygplan med fler än 100 stolar, består av 17 739 flygplan. Om tjugo år finns 7 330 av dem kvar i trafik vilket innebär att de återstående 10 409 byts under den perioden.

Men det räcker inte med det. Airbus räknar med att den växande flygvärlden, framför allt i Kina och Indien, behöver ytterligare 18 817 för att klara efterfrågan. Sammanlagt ska alltså flygplanstillverkarna med flygplan över 100 stolar, tillverka 29 226 nya flygplan under de kommande två decennierna. Det sväller den samlade flygplansflottan i världen till 36 566 flygplan, alltså dubbelt så många som 2012.

Det är en marknad som i så fall är värd 4,4 triljoner euro enligt Airbus listpriser.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sherlock...
Skrivet av H, 2013-09-28 22:36:08
I Bangladesh är deras invånare bengaler..!
Anmäl inlägget
Forts...
Skrivet av Sherlock, 2013-09-27 08:40:46
Och sedan kan flygbolagen fortsätta att slita efter kadaverdelarna och konkurrera med varandra till ännu lägre priser, och framför allt, SÄMRE arbetsförhållanden med noll pension, sänkt lön och självklart ATTRAKTIVA PENDLARKONTRAKT I KINA!

Flygbolag, skolor och flygplanstillverkarna tjänar stora pengar på piloters och kabinpersonalen bekostnad. I framtiden kommer nog bara indier och bangladesher arbeta inom flygbranschen.
Anmäl inlägget
No shit Sherlock
Skrivet av Sherlock, 2013-09-27 08:36:27
Är det inte fantastiskt att både Boeing och nu Airbus har räknat ut detta! Nu kommer de samarbeta med diverse privata flygskolor att överdriva och försköna information angående pilotyrket i ännu högre utsträckning än idag.

Pumpa ut piloter! Vi ska tjäna pengar på att skapa en övermättad marknadnad! Hurra!



Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev