Skriv ut  

Kabinpersonal sägs upp - erbjuds bli hyrpersonal

Flygnyheter, Adolfo Diaz, den 20 december 2013
Norwegian har beslutat att säga upp sin svenska kabinpersonal - men erbjuder dem att komma tillbaka via ett bemanningsföretag. Facket rasar medan Norwegian anser att det är ett naturligt steg för en global organisation.

Bara dagarna före jul meddelade Norwegian sina anställda i Sverige att verksamheten för kabinpersonal läggs ned. De 52 anställda som berörs får dock fortsätta flyga med det norska bolaget - om de går med på att fortsätta sin anställning hos bemanningsföretaget Proffice Aviation.
 
- Våra drabbade medlemmar är förstås oerhört frustrerade och uppgivna. Många tycker det är olyckligt att de hamnat i det här läget, säger Markus Wiberg, ombudsman på fackförbundet Unionen, till Flygtorget.
 
Det är Unionen som suttit i förhandlingar med Norwegian inför nedläggningen. Och som säger att man åtminstone lyckades rädda kvar jobben via lösningen med Proffice Aviation. Men som också erkänner att det inte är mycket till seger.
 
- Vi stod ju inför fullbordat faktum. Det enda vi kunde göra var att försöka se till att våra medlemmar fick behålla sina anställningsvillkor och anställningstid, säger Markus Wiberg till Flygtorget.

Norwegian själva anser inte att beslutet är särskilt kontroversiellt.

- För det första lägger vi inte ner verksamheten. Vi flyttar bara över våra anställda till Proffice Aviation, varifrån vi redan hämtat merparten av våra medarbetare. Dessutom blir de fast anställda hos Proffice i stället, med samma löner och förmåner, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef hos Norwegian, till Flygtorget.

Men varför rockaden från fast anställda till bemanningspersonal?

- Som alla företag på en global marknad vill vi modernisera och förändra vår struktur. Vi gör inte det här för att spara pengar. Vi hade redan 300 medarbetare som kom från Proffice Aviation och nu flyttas de resterande 50 också över, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson till Flygtorget.
 
Förutom att människor drabbas av nedläggningen finns det en till sak som oroar Unionen. Hur stora ringar på vattnet kommer nedläggningen att sprida inom flygbranschen?
 
- Jag kan tänka mig att det här skapar oro hos anställda i andra bolag. Det finns ett tryck på flygbolagen att pressa priserna på flygbiljetter. I senaste avtalsrörelsen var det tydligt att flygbolagen ville försämra arbetsvillkoren. Det har blivit en ond spiral i branschen, säger Markus Wiberg till Flygtorget.
 
Vad som väntar runt hörnet vill inte Markus Wiberg spekulera i. Men han säger att Unionen samarbetar med andra fackförbund utomlands för att stå enade mot flygbranschen.
 
- Vi försöker påverka så att arbetsvillkoren och arbetsmiljön inte försämras i något land, säger Markus Wiberg.



Kommentera artikeln
Det finns 22 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Tilda
Skrivet av Tellus, 2013-12-25 14:51:54
Telia? Fattar ingenting. Vad händer ifall jag inte vill bli hyrpersonal istället för airline staff? Sluta?
Anmäl inlägget
forts Kraftskifte
Skrivet av andersemanuel, 2013-12-24 22:14:01
jämfört med de som utan att blinka hugger oss i ryggen när vi tex surfar utomlands, Tele 2, TRE, Telia etc. Ägare och företagsledningar kan ta strategiska beslut att inte maximera på bekostnad av livskvalitet för arbetskraften. Det fungerar. Spännande framtid.
Anmäl inlägget
forts Kraftskifte..
Skrivet av andersemanuel, 2013-12-24 22:13:04
Detta kommer att bli frågor för regering, riksdag och EU. De flesta vill inte ha "mexikansk" hantering av arbetskraft och obegränsade bemanningsföretag är tyvärr en väg mot detta. 100 år av fackkamp tynar nu bort. När Google uttalade att de inte skulle vara ett "evil" företag tyckte många att de var töntar. Men se på de företag vi respekterar, typ IKEA
Anmäl inlägget
Kraftskifte från arbetskraft till arbetsgivare
Skrivet av andersemanuel, 2013-12-24 22:11:24
Facket har misslyckats då lagstiftning inte sätter stopp. Är du ung flyttbar, frisk och utan barn, så får du jobba max. Den sekund du faller utanför ramen så minskar dina timmar, och du kommer sakta kasa utför.
Anmäl inlägget
Återvändsgränd
Skrivet av Klas, 2013-12-23 07:48:42
Oavsett nedanstående argumenten är detta helt klart ett steg åt fel riktning. Anställda vill ha trygghet och ett bemanningsföretag som Proffice är raka motsatsen till trygghet.
Anmäl inlägget
Bör även gälla företagsledningen
Skrivet av Aktieägare, 2013-12-22 22:19:33
Ja varför inte föra det vidare. Avskeda företagsledningen och erbjud dem jobb via benmanings företag. Då slipper vi höga kostnader och fallskärmar.
Anmäl inlägget
Avpersonalisering
Skrivet av Dr.Watson, 2013-12-22 16:15:03
Vad flygbranschen kommit överens om är att man ska bemanna sina verksamheter med tredje part, dvs. konsulter som man inte behöver ta ansvar för. Man förhandlar enbart med bemanningsföretag, gärna utländsk sådan där kutym är att inte betala skatter och avgifter, därav låga lönekostnader. De facto blir den anställde egen företagare och bemanningsföretaget en uppdragsförmedling. Samtidigt ber man staten subventionera pilotutbildningar för att få ett överskott på unga piloter som inte ställer krav.
Anmäl inlägget
Hm
Skrivet av Pucko, 2013-12-22 15:54:05
Glöm inte att representanten är där på timma också, inhyrd givetvis!
Anmäl inlägget
Framtiden
Skrivet av Branting, 2013-12-22 15:13:53
Vill bara ge en eloge till Norwegian som vågar föra utvecklingen framåt. Anställd personal är helt förlegat. I en moden ekonomi behöver man snabbt kunna anpassa sig efter rådande omständigheter. Arbetare som är villiga att arbeta kan ställa sig utanför företagets grind på morgonen där en representant för företaget väljer ut lämplig personal för dagen. Så slipper man helt ifrån kostnader för sjukfrånvaro, VAB, semester, pension och annat otyg.
Det är framtiden!
Anmäl inlägget
Outsourcing
Skrivet av Jocke, 2013-12-21 19:17:05
Snart är det Sas tur
Anmäl inlägget
Karens
Skrivet av Vokare, 2013-12-21 17:49:58
Nä det stämmer inte, du får inget från a-kassan på 3 månader om du säger upp dig!
Anmäl inlägget
@Karin
Skrivet av Whip, 2013-12-21 14:50:49
Nej, är man TILLSVIDAREANSTÄLLD har man samma rättigheter som alla andra även i bemanningsföretag!
Anmäl inlägget
Karens
Skrivet av Karin, 2013-12-21 13:44:33
Som bemannings anställd har du 3 månaders karens om du blir uppsagd hos a kassan.
Anmäl inlägget
Skitbolag
Skrivet av Olles bror, 2013-12-21 12:23:48
Norwegian fortsätter att bevisa att det har blivit ett skräp bolag. Det enda som Kjos är intresserad av, liksom Michael O´Leary, är att tjäna så mycket pengar som möjligt åt aktieägarna. Där han själv innehar en riktigt stor andel.
Personalen bryr han sig inte ett dugg om. Passagerarna skiter i vilket.
På sikt blir det dock allmänheten som får betala priset för att Kjos och hans vänner skall bli ännu rikare. Den stackars personalen kommer att behöva mycket bidrag från staten framöver.
Anmäl inlägget
Självförvollat
Skrivet av Kurt, 2013-12-21 08:44:21
Svar till överkörd: Ni hade haft kvar provision och era 36 "tappade" dagar, om inte klubben sagt upp avtalet. Norwegian gav dessutom klubben ytterligare en chans att behålla det gamla avtalet och erbjöd klubben att helt enkelt riva uppsägningen och behålla det gamla avtalet. Om inte kabinklubben tagit detta korkade beslut så hade alla haft kvar både provision och 36 extra fridagar. De är era egna representanter i kabinklubben som har förorsakat detta. Helt ofattbart.
Anmäl inlägget
Varför
Skrivet av Why, 2013-12-21 02:24:25
Hur går det nu för flygvärdinnan Kennet?? Blir han också uppsagd?
Anmäl inlägget
Tack...
Skrivet av Besviken, 2013-12-21 01:01:06
Allmänheten börjar få upp ögonen för hur det är fatt för kabinen på Arlanda verkar det som. Jag har troget tjänat detta bolag sen starten. Jag vill vara en god medarbetare och ta förändringar och motgångar med värdighet osv men jag riktigt svårt att göra det nu. Känner en klump i magen och mår dåligt…..och snart är det jul :( Tyvärr så kan endast lagar och förordningar sätta stopp för det som sker just nu. Detta är flygbranchen idag…..imorgon är det kanske någon annan branch...
Anmäl inlägget
Svar
Skrivet av Alan, 2013-12-20 21:38:58
Skulle vara intressant om unionen tittade på dom avtal som flynordic hade. Unionen ska nog inte jobba fackligt inom flyg när dom inte har några kunskaper ,unionen jobbade inte för att personalen skulle till Proffice det var redan ordnat. Unionen har å kommer aldrig att bry sig om Sina medlemmar.
Anmäl inlägget
servering
Skrivet av flicka, 2013-12-20 19:40:10
Nu när provisionen är borta kan vi lika gärna skita i servering. Gör en pa att det är en expressflight så kanske det blir lite ändring sen...
Anmäl inlägget
Sämre än Ryan
Skrivet av Överkörd, 2013-12-20 19:30:31
Vore ju roligt om fröken Holmberg Jacobsson och Norwegian kunde berätta något om de "förmåner" de anställda åtnjuter...? I synnerhet när de samtidigt som de tvingar över sina direktanställda i bemanningsbolag samtidigt tar bort provisionen för ombordförsäljningen och låter alla sina anställda arbeta 36 dagar mer om året. "Glada att ha jobbet kvar..." Och Unionen har man betalat nästan 400 kr i månaden till i åratal. Det måste vara de sämst spenderade pengarna som någonsin gjorts.
Anmäl inlägget
Död vs bröd
Skrivet av GH, 2013-12-20 18:19:36
Modernisering för vissa, dumpning för andra.
Anmäl inlägget
Nästa på tur är CPH och OSL.
Skrivet av NAS, 2013-12-20 17:43:18
Ett helt naturligt steg i globaliseringen. Det får Norwegians anställda acceptera. Det är modernisering som Kjos säger.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev