Skriv ut  

Kastrup vill bli dubbelt så stort

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 31 januari 2014
Inom 25 år ska det passera 40 miljoner passagerare genom Kastrup varje år. Det är nästan dubbelt så många som i år och gör i så fall flygplatsen till en av de sju största i Europa. Och det är bland annat på transit- och långlinjeflygningarna som tillväxten ska ske.

Nya Kastrup
Nya Kastrup

Den kallas ”Expanding CPH” och är Kastrups vision för hur tillväxten på flygplatsen ska ske de närmaste 25 åren. Planerna presenterades igår på en seminarium i den gamla Wilhem Lauritzen-terminalen, den första terminalen på flygplatsen, där allt en gång började.  

Målsättningen är att kunna ta emot 40 miljoner passagerare, det är 16 miljoner fler än idag men det är inte i första hand en tillväxt för tillväxtens egen skull.

- Det är faktiskt en nödvändighet om vi vill vara säkra på att Köpenhamns flygplats också i framtiden är den starkaste knutpunkten i Nordeuropa, säger Thomas Woldbye, vd på Kastrup Airport.

Tillväxtplanerna kräver investeringar och i likhet med Gardermoen, Arlanda och Helsinki-Vandaa ska Kastrup satsa på att bygga ut. Men någon helt ny terminal är det inte fråga om, istället ska kapaciteten öka i de befintliga utrymmena.

- Som jag ser det är det inte optimalt att bygga nya, fristående terminaler. En utbyggnad i olika etapper har flera fördelar, dels bygger vi inte på oss överflödig kapacitet, dels behåller i allt under ett tak vilket är viktigt för passagerarupplevelsen.

I första hand ska finger B och C förlängas. B ska ta hand om kort- och mellandistansflygningarna till Skandinavien och Europa medan C ska få mer kapacitet att hantera fler långlinjer. För att klara det och ge plats för de riktigt stora maskinerna byggs ett helt nytt finger E samtidigt som bansystemet utvecklas. Det betyder i sin tur att antalet parkeringsplatser för flygplan ökar med drygt 50 procent. Det sker på bekostnad av tvärbanan 12/30 på Kastrup, byggd på 1940-talet för att klara trafiken när vinden låg på tvärs över huvudbanan. Idag används den bara till 0,2 procent av alla starter och landningar. Den kortas i den östliga delen men ska även fortsättningsvis kunna användas av flygbolag ”med vindkänsliga flygplan”.

Intercont-trafiken är en viktig del i framtidens Kastrup och de första satsningarna gäller långlinjerna. Idag har flygplatsen 27 långlinjedestinationer, Grönland och Nordafrika räknas som intercont och siktar på att etablera ytterligare ett femtontal, alltså en ny för varje ytterligare miljon passagerare. Vilka de kan vara är oklart, men det är ingen hemlighet att Kastrup vill ha linjer till Sydamerika och Sydostasien.

Idag finns direktlinjer från Kastrup till:

1. San Francisco
2. Los Angeles
3. Chicago
4. Fort Lauderdale
5. Washington DC
6. Toronto
7. New York, Newark
8. New York, JFK
9. Søndre Strømfjord
10. Narsarsuaq
11. Agadir
12. Marrakech
13. Casablanca
14. Kairo
15. Tel Aviv
16. Beirut
17. Bagdad
18. Erbil
19. Doha
20. Dubai
21. Lahore
22. Phuket
23. Bangkok
24. Singapore
25. Beijing
26. Shanghai
27. Tokyo

Med 40 miljoner passagerare räknar Kastrup med att också ha linjer till:
28. Vancouver
29. Seattle
30. Boston
31. Mexico City
32. Sao Paolo
33. Johannesburg
34. Nairobi
35. Amman
36. Bombay
37. New Delhi
38. Colombo
39. Kuala Lumpur
40. Ho Chi Minh City
41. Hong Kong
42. Manila

En förutsättning för att framtidsvisionen ska bli verklighet är att utvecklingen samarbetet i hela Öresundsområdet hänger med. Det är tydligt att Kastrup ser sig mer som en noreuropeisk än en skandinavisk flygplats.Cirka 60 procent av passagerarna på en flygning till exempelvis Bangkok, kommer från de nordiska länderna men också Tyskland, Baltikum och andra delar av Europa, övriga 40 procent från Danmark och Sydsverige.

Det är alltså inte Oslo, varifrån man räknar med en snabbtågsförbindelse och Stockholm som är konkurrenterna. Istället är det Amsterdam, Zurich, Wien och förr eller senare också Berlin som Kastrup nu vill mäta sig mot. En passagerargenomströmning på 40 miljoner skulle idag placera Kastrup på sjunde plats i Europa, före flygplatser som Munchen och Gatwick.

- Vi har sett hur Barcelona, med avstamp i OS 1992, byggt en turistdestination i den europeiska superligan och de senaste åren har hela regionen runt Istanbul boomat när flygplatsen och flygbolagen arbetar tillsammans för att skapa tillväxt i hela samhället. Om alla aktörer går samman kan vi också här i regionen skapa förutsättningar för 40 miljoner resenärer inom de närmaste två-tre decennierna, säger Thomas Woldbye.



Kommentera artikeln
Det finns 34 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tja...
Skrivet av Ture, 2014-02-04 23:40:40
40% av Sveriges befolkning har närmare till CPH än ARN.....

Till #Martin,
Jag flög också ett antal gånger per år via AMS till MNL, men vid askmolnet satt jag fast en vecka i MNL och KL visade hur deras kundservice var....dvs 0. Därför reser jag med TG eller SQ numera och som lätt matchar KL i restid till MNL.
Anmäl inlägget
@Cph
Skrivet av Kenth, 2014-02-04 16:04:58
Visst, Sydsverige behöver också en stark flygplats men Stockholm är Nordens största stad med flest internationella huvudkontor tillika Sveriges enda storstad värd namnet. Att Arlanda är en stark flygplats är för Sverige viktigare än att CPH är en stark aktör för Danmark!!! Varför skulle inte skåningar och danskar kunna byta plan på Arlanda då de ska till Asien istället för att vi svenskar norr om Jönköping ska flyga åt fel håll och se vår egen flygplats från luften två gånger?
Anmäl inlägget
Svenska staten: sälj SAS!!!
Skrivet av 08 4ever, 2014-02-04 15:49:13
Varför ska SAS största ägare pumpa in stålar i ett bolag som erbjuder dålig service till sina ägare? Om Sveriges regering hade haft någon stake hade den tvingat SAS att prioritera Arlanda istället för att subventionera Kastrup - skandal!

Som tur är minskar transferresenärerna på CPH (50% av passagerarna 2002 och knappt 25% 2013).

Summa summarum: CPH har fler långlinjer än motiverat och Arlanda för få!!!

Anmäl inlägget
Svar Trött resenär.
Skrivet av Martin, 2014-02-04 15:38:30
Flyg via HEL nästa gång, så slipper du allt besvär.
Anmäl inlägget
CPH=halva flygtiden från Tokyo
Skrivet av Trött resenär, 2014-02-04 11:46:05
Har nyligen kommit hem från Tokyo med SAS. Mycket angenäm flygning med fin service ...men när vi flög ovanför Stockholm och dess vackra skärgård förstod inte jag att det skulle ta ytterligare sex timmar (det var snö i CPH) innan jag satte min fot på ARN igen, alltså halva flygtiden från Tokyo. För långt för en trött resenär. Och som bonus bjuder danskarna på en extra och brysk säkerhetskontroll vid ankomsten i CPH.
Anmäl inlägget
SLUTA
Skrivet av STOP, 2014-02-04 11:00:05
Men har vi inte tappat lite fokus från artikeln? Ingen begär att ni som inte vill flyga från cph ska göra det, dessutom är mellan och norra Sverige inte cph's primära upptagningsområde - så fortsätt gnälla och flyg från Arn eller hel eller vart ni vill. Det enda jag hör är bittra, gnälliga tanter på detta forumet - snälla SLUTA!!!
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-04 00:22:44
Hör nu, Cph. Jag förstår att CPH ligger er köpenhamnare och till viss del skåningarna varmt om hjärtat. Det är OK. Men för oss som bor norröver är CPH långtifrån det naturliga valet som för er söderöver. Att hela tiden få höra att jag bör resa via CPH…..Suck… Då bör danskarna i gengäld tvingas att enbart köra Volvo. Hur låter det??
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-04 00:02:15
CPH må vara så upplyst att man riskerar grå starr för min del, men det är ingen billig flygplats att flyga via. Slagning på nätet: GOT-ARN-PEK-MNL 6795 kr. GOT-CPH-SIN-MNL 8730 kr. Förvisso kostade GOT-AMS-MNL 9298 kr, alltså 568 kr dyrare än via CPH. Men med bara ett byte det snabbaste alternativet och värt det. Ska även nämna GOT-HEL-HKG-MNL 7865 kr.
Anmäl inlägget
Svar: Knut-Arne
Skrivet av Karl von Knopp, 2014-02-03 23:37:51
I DK vet man mycket väl att att det får följder om SAS börjar rota i IC-segmentet. Därför var de så nervösa när LH visade intresse för SAS. Det hade förvandlat CPH till en matarflygplats. Det är därför de så fanatiskt dunkar på i sin mantra om hur fantastisk CPH är för SWE. Måhända för Skåne, som dock inte är hela SWE. Det finns ett SWE från åsen och norröver med.
Anmäl inlägget
Cph
Skrivet av Knut-Arne, 2014-02-03 13:48:49
Sveriges invånare är delägare i ett flygbolag (SAS) som väljer att gynna ett grannlands huvudstad (Cph) på sin egen huvudstads bekostnad. Hade inte SAS existerat hade det funnits ett större underlag för direktflyg från Sthlm och ett mindre från Cph. Försök inte övertyga oss om att något som är negativt för oss egentligen är positivt. Det blir bara pinsamt.
Anmäl inlägget
Martin
Skrivet av Cph, 2014-02-03 12:55:30
Selvklart skal du ikke flyve via cph hvis du skal til manila, men der hvor det giver mening er cph et godt sted at skifte fly. Cph er åbenlyst en kundevenlig og fleksibel lufthavn. Min pointe er, at hvis man fravælger cph, bare fordi det er cph, så handler det om noget irrationelt. Måske tåler man ikke at Cph er den største lufthavn, selvom den skaber vækst og mobilitet for mange virksomheder i Sverige. Den hetz mod cph som man ser på flere fora, har også et andet navn: såret national stolthed
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-02 23:53:09
Vi kan hålla på att diskutera detta i all evighet. Det är inget märkligt att ni danskar och sydsvenskar (Skåne, Blekinge, södra Halland och södra Småland) vurmar för "ert" CPH. Konstigt vore det annars. Men ni bör även inse att många av olika skäl ger CPH kalla handen.
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-02 23:41:08
Sen kan jag medge att du har en poäng angående Sveriges ungdomsarbetslöshet. Men det är irrelevant i detta fall. Om vi av pur tacksamhet ska åka via ett land som ger våra unga jobb är det i så fall Norge. Långt fler unga svenska jobbar där än i Danmark.
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-02 23:36:01
CPH:s andel av paxen från GOT till Europas stora flygplatser är ca 23%. Bra kan tyckas. Men det innebär också att 77% väljer andra alternativ. Jag reser ofta till Filippinerna och AMS/KLM har en linje till Manila med endast 1 tim tekniskt stopp i Taiwan. Varför ska jag då till Köpenhamn? GOT-ARN-BKK-MNL funkar också bra, likaså GOT-HEL-HKG-MNL. Korta transfertider på alla ställen. Visserligen är AMS en liten omväg, men eftersom man slipper ett byte via AMS är det det bästa alternativet.
Anmäl inlägget
@martin
Skrivet av Cph, 2014-02-02 21:20:12
Martin, du har jo ikke brug for mange muligheder når du kun skal til en dest. Hvis du skal til Dubai spiller det jo ingen rolle om du også kan komme til Dhaka. Det er da logik. Masser af svenskere fra gøteborg bruger dagligt cph som deres hub. Cph er desuden en af Sveriges mest vellykkede indsatser mod den enorme svenske ungdomsarbejdsløshed. Danmark giver job og fremtid til unge (ca. 50% svenske i cph ) som Sverige ikke kan. Der er mange gode grunde til at Sverige burde være taksom for Cph
Anmäl inlägget
re:CPH
Skrivet av Martin, 2014-02-02 19:32:34
Du kan kalla det vad du vill. För mig som utgår från GOT har CPH noll betydelse för mig. AMS är den supernav som ligger närmast Sverige, bara dryga timmen bort. Sen har du tillgång till hela världen utan fler byten. Priserna från AMS är oftast mycket bra. Att AMS är en trevlig flygplats spelar förstås också in, likaså de mycket trevliga holländarna.
Anmäl inlägget
@kenth, Martin
Skrivet av Cph, 2014-02-02 18:11:18
Kenth- at du håber på ber sætter en kæp i hjulet for cph viser at du intet har forstået. Et stærkt cph er helt centralt for job og udvikling også i sydsverige. Din kommentar er udtryk for en malplaceret svensk- dansk landskampmentalitet. Martin, din kommentar kan reduceres til småaktig jalousi over cphs status som skandinavisk hub. Cph er en eminent lufthavn med gode forbindelser. At ams har flere dest. end cph betyder jo ingenting, såfremt den relevante dest. findes i cph.
Anmäl inlägget
Kastrup vs Arlanda
Skrivet av Privatflygarn, 2014-02-02 15:04:07
En stor del av Kastrup AB passagerare kommer med tåg från Sydsverige. Kastrup AB tackar å tar emot eftersom detta genererar fina passageraravgifter
Anmäl inlägget
Tja...
Skrivet av Ture, 2014-02-01 23:10:30
Jag gillar CPH......Men flygplatsen är felbyggd.....att ha så många ankomande pax som skall av blandas med avgående upp bland terminalerna är inte bra....t ex i rusningstid.
Sedan har man T3 där SAS har sin incheck med pax som skall "slåss" för att komma upp på plan 2 ...mot alla som landar på CPH........Man måste fråga sig om arkitekten för CPH har gått kurs hos arkitekten för CDG?
Anmäl inlägget
:-)
Skrivet av Martin, 2014-02-01 22:31:43
Enbart KLM flyger IC till 62 destinationer från AMS. Lilla lilla CPH!!!
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Martin, 2014-02-01 19:01:54
Eminenta linjer från AMS, menar jag förstås.
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Martin, 2014-02-01 18:59:17
Varför ska jag flyga till grötflygplatsen CPH när det redan finns en eminent linjen från AMS?
Anmäl inlägget
Det dröms i både Sverige och Danmark
Skrivet av Jonas, 2014-02-01 17:47:34
40 miljoner passagerare på CPH
35 miljoner passagerare på ARN

Undra var alla passagerare ska komma ifrån. CPH har iallafall möjligheten att attrahera långlinjer till skillnad från Arlanda. Swedavia verkar tro att alla transitpassagerare kommer om man bara investerar i fastigheter. I dragkampen mellan CPH och ARN så är jag helt övertygad om att ARN kommer förlora.
Anmäl inlägget
Arlanda AB
Skrivet av Privatflygarn, 2014-02-01 17:15:20
Bolagisera och börsnotera Arlanda. Då kan man gå på bolagsstämma å göra sin röst hörd om man är missnöjd.
Anmäl inlägget
Tel Aviv är Interkontinentalt?
Skrivet av Bo i Bilen, 2014-01-31 17:13:02
Va fan??

Dom är ju (tyvärr) med i UEFA.
Anmäl inlägget
Mexico City?
Skrivet av Tullarjävulen, 2014-01-31 17:10:00
Då får vi öka bemanningen på Lernacken
Anmäl inlägget
Till Ove
Skrivet av S, 2014-01-31 16:58:02
Flyget står bara för 2 % av världens koldioxid utsläpp så jag fattar inte hur man kan klaga över det!! Bygg ut flyget så att fler väljer det än bilen!!!!
Anmäl inlägget
Dream on
Skrivet av Kenth, 2014-01-31 11:26:16
Fler långflygningar till ARN och OSL samt att BER kommer igång borde förhoppningsvis sätta käppar i hjulet för CPH.
Anmäl inlägget
Top7
Skrivet av Mange, 2014-01-31 09:51:28
Top 7 i Europa med 40 miljoner pax bygger väl på en rejäl ökning på CPH samtidigt som de andra flygplatserna ska ha noll i ökning ??
Anmäl inlägget
Naturlig utveckling
Skrivet av Saltkammargutten, 2014-01-31 09:19:47
Det gäller att ligga i fas med befolkningsutveckling etc och detta låter rimligt. ARN har också visioner som de nyligen tillkännagivit. Hotet är BER för CPHs vidkommande. Men det ska väl till ett mirakel för BER att komma igång.
Anmäl inlägget
Sikta högt!!
Skrivet av cph4ever, 2014-01-31 09:05:21
Sikta mot himlen och nå trädtopparna.....CPH har åtminstonde visioner tvärtemot sömngångarna på Swedavia.
Anmäl inlägget
Tänk på miljön Ove.
Skrivet av Erik, 2014-01-31 09:03:09
@Ove, sluta att prutta om du är så himla oroad för miljön!! Alla de gaser som kommer från kroppen är ett himla miljöförstörande...men det är väl inget du bryr dig om??
Anmäl inlägget
Dröm vidare.
Skrivet av Karl von Knopp, 2014-01-31 08:12:24
Nog för att CPH kan öka lite till, men 40 milj pax? Det bor inte hur mycket folk som helst i Norden och när så småningom BER invigs lär många från Polen, Baltikum och Nordtyskland åka den vägen. Dessutom ska flera storflygplatser nere i Europa också växa ut under de närmaste åren. T.o.m CPH har sin gräns och jag tror de börjar närma sig den nu.
Anmäl inlägget
Miljön glöms
Skrivet av Ove, 2014-01-31 08:07:06
Man glömmer helt miljön varje gång en sådan här diskusion kommer igång.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev