Skriv ut  

Pilotstrejk på onsdag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 31 mars 2014
Piloterna gör verklighet av hoten om inte förhandlingarna kommer igång. Flyget beräknas stå stilla i tre dagar.

Knappt har strejken i torsdags bland markpersonalen på sju tyska flygplatser klingat av förrän en ny strejk hotar lamslå den tyska flygtrafiken. Det är de tyska piloterna som nu gör allvar av resultatet från förra veckans omsröstning att ta till strejkvapnet för att sätta tryck på de förhandlingar som pågår mellan piloterna, representerade av fackorganisationen Vereinigung Cockpit, VC, och Lufthansa.

Sammanlagt organiserar VC 5 400 piloter inom Lufthansa, Lufthansa Cargo och Germanwings och konflikten är utlyst till att starta på onsdag och sträcka sig fram till fredag. Det innebär att i princip alla Lufthansas flygningar blir stående på marken under tre dagar, onsdag, torsdag och fredag.
           
Konflikten mellan fack och företag gäller lönerna för innevarande kontraktsperiod men framför allt pensionsfrågan. Tidigare fanns en möjlighet för piloterna att gå i pension tidigare än vid 65 års ålder. Den möjligheten togs nyligen bort och nu vill piloterna att det åter blir möjligt att på eget initiativ sluta flyga tidigare än den officiella pensionsåldern. Idag är snittåldern 59 år för piloter som slutar i Lufthansa.
           
I nuläget pågår inga konkreta förhandlingar men ledningen för Lufthansa hoppas nu att de ska kunna återupptas med omedelbar verkan.  Om strejken löses ut blir den än allvarligare för flygbolaget än den i torsdags, då avlystes cirka en tredjedel av Lufthansas sammanlagt 1 800 dagliga flygningar.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@DDD
Skrivet av Jürgen, 2014-04-03 11:02:28
Upplys oss gärna om vilket fint arbete NPU gjort. Det arbete du relaterar till har i högsta grad bidragit till den personalpolitik Norwegian bedriver idag. Bakom varje tidningsartikel om hur illa Norwegian behandlar sin personal står en misslyckad fackförening.
Anmäl inlägget
@Jurgen
Skrivet av DDD, 2014-04-02 21:19:50
Man ser att du inte har en aning om vad NPU har gör..
Anmäl inlägget
Bra jobbat LH.
Skrivet av Jürgen, 2014-04-02 11:29:12
Det finns fler som borde stå upp för sina rättigheter - ni på DY borde absolut dra ert strå till stacken.
Ni borde skämmas för att ni inte tar fighten. Istället bidrar ni till försämrade anställningsförhållanden för alla piloter i Skandinavien och Europa.
Det är osolidariskt, fegt och egoistiskt att prioritera sina egenintressen och inte stå upp för vår yrkeskårs rättigheter.
Anmäl inlägget
Stake!!
Skrivet av NintendoFlyer, 2014-03-31 20:21:08
Tyskar!! ER kan man lita på.... NI drar lasset... Lyfter på hatten....
Anmäl inlägget
@kenneth
Skrivet av Stå på er, 2014-03-31 15:08:39
Du har ingen aning om vilka villkor och levnadsförhållanden majoriteten av oss piloter i Europa och många andra delar av världen idag har.

Dra ut huvudet och läs på

/styrman

Anmäl inlägget
Ja hur skall vi annars ha råd
Skrivet av Kenneth, 2014-03-31 13:37:57
Att betala hantverkare, båt, extrafru, radhus till ex,

IRONI!!!
Anmäl inlägget
Det vänder
Skrivet av Lars, 2014-03-31 12:05:56
Ju mer våra företagsägare pressar oss, desto mer enade kommer vi att bli. Tror glädjedagarna för kapitalisterna börjar närma sig sin ände...
Anmäl inlägget
Bra jobbat!
Skrivet av Karl, 2014-03-31 08:40:13
Trodde inte det fanns enade piloter som inte bara tänkte på sig själv! Vad glad man blir! Man kan klaga på att dom redan har det bra eller så kan man se på hur det ser ut för många andra på marknaden med USLA arbetsförhållanden med stor osäkerhet. Stå på er och så får vi hoppas att det blir fler som skaffar sig en stake.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev