Skriv ut  

Riksdagen stoppar flygstrejk

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 maj 2014
Konflikten mellan piloterna på Icelandair och flygbolaget har tagit en ny vändning. Riksdagen har krävt att parterna kommer överens, annars tänker politikerna sätta lönerna för piloterna. Det är en unik åtgärd som aldrig skulle kunna inträffa i Sverige.

Pilotfacket på Icelandair, FIA, har utlyst en serie endagarsstrejker för att sätta press på förhandlingarna med flygbolaget som har pågått i fyra månader utan resultat. Parterna, där piloterna kräver rejäla löneökningar och bättre arbetstider, medan flygbolaget vill hålla sig till den allmänna nivån på löneökningar, står långt från varandra. Ett antal strejkdagar är genomförda och enligt planerna ska ytterligare strejker genomföras den 23 maj, 25 maj, 30 maj och 3 juni. Det innebär att merparten av alla Icelandair flygningar står på marken från 06.00 till 18.00 de dagar som piloterna lagt ner arbetet.

Det har i sin tur fått den isländska riksdagen, Altinget att reagera. På bara ett par dagar infördes en lag som ger politikerna makt att stoppa strejken med argumentet att den allvarligt skadar Islands ekonomi. Den makten tänker riksdagen använda om det inte finns ett färdigt avtal senast den 1 juni och i så fall blir det de folkvalda som bestämmer vilka löner och arbetsvillkor som piloterna ska ha.

         Den unika åtgärden, att ett lands politiker ger sig in i en avtalskonflikt, skulle inte kunna uppstå i Sverige, menar de som Flygtorget talat med.

– Nej, det tror jag inte skulle kunna hända här. Det kräver i första hand en lagändring som jag tror är svår att få majoritet för. Här i Sverige har vi ju systemet att arbetsmarknadens parter har ansvar för avtal och lönebildning, säger Elisabeth Holming Schiller, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen.

Det isländska initiativet att på fem dagar få en ny lag på plats kommer med all sannolikhet att få konsekvenser, menar Gunnar Mandahl, vice ordförande i Svensk Pilotförening.

– Jag räknar med att det bryter mot de regler som är uppställda i ILO, alltså International Labour Organisation som är ett självständigt fackorgan för FN och som har gällt sedan 1948. Så en anmälan mot Island lär nog komma.

– Den isländska situationen kan knappast uppstå i Sverige, parterna på den svenska arbetsmarknaden är för starka.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lite allmänbildning
Skrivet av Parlament, 2014-05-22 20:23:25
Danmark=Folketinget
Finland=Riksdagen
Island=Alltinget
Norge=Stortinget
Sverige=Riksdagen
Färöarna=Lagtinget
Grönland=Landstinget
Åland=Lagtinget

... om vi håller oss till Norden. Något isländsk riksdag finns inte, möjligen parlament.

Tyskland=Förbundsdagen
Polen=Sejmen
osv
Anmäl inlägget
Utan EU ingen EUdomstol
Skrivet av airbus380, 2014-05-22 10:06:33
Om nu Island varit med i EU hade de fackliga representanterna kunnat anmäla ärendet till EU-domstolen. Och troligen vunnit!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev