Skriv ut  

SAABs eget flygbolag flyger linjetrafik till Visby

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 juni 2014
Flygbolaget SAAB blir ny aktör på linjetrafiken till Visby i sommar. Under Almedalsveckan flyger bolaget en serie rundturer från Linköping.

SAAB 2000
SAAB 2000

Visby är en av de största inrikesdestinationerna under sommaren och särskilt under Almedalsveckan. Den första veckan i juli är Visby en av de mest trafikerade flygplatserna i landet med en bra bit över 20 000 passagerare och det är dessutom en trafikintensitet som ökar för varje år. I mars återvände bland annat SAS på årsbasis till Visby, en destination som annars bara flugits under sommaren. Andra flygbolag är bland andra Norwegian, Gotlandsflyg, Nextjet, och Malmö Aviation.

I år finns ytterligare en flygarrangör med, Almedalsflyget, som producerar en serie reguljära flygningar mellan Linköping och Visby när politikerveckan pågår där. Researrangör är Tadema i Norrköping och det är SAABs eget flygbolag som står för flygtrafiken.

– Vi frågade runt bland ett antal olika flygbolag men det blev för höga kostnader med tanke på att de måste lägga en tomflygning till och från Linköping först. Alltså föll valet på SAAB som ju har ett eget AOC och dessutom redan finns på plats, säger Thomas Sjölander till Flygtorget.

SAAB ska använda en SAAB 2000 i trafiken och är det flygplan som i huvudsak används för passagerartrafik inom ramen för bolagets eget tillstånd. Där finns bland annat även en Gulfstream 550 och en SAAB 340 ska snart tillföras flottan.

- Vi har haft vårt AOC sedan augusti 2013 och flyger i första hand och till största delen egen produktion för SAAB-koncernen. Men det blir också en del charter, bland annat för en del olika ishockeyklubbar runt om i landet. Det här blir ytterligare en kompletterande flygverksamhet, säger Ola Rignell, flygchef på SAAB.

Tidtabellen är upplagd så att det ska gå att ta sig fram och tillbaka till Visby över dagen. I sin tur innebär det att SAABs maskin står kvar i Visby över dagen i väntan på returflygningen.

- Det fanns planer på att flyga en kompletterande linje under den tid som flygplanet är ledigt, men som det ser ut nu så är det trafiken till Linköping som gäller.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev