Skriv ut  

Brittisk kabinpersonal på väg mot strejk

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 juni 2014
Lön i nivå med andra grupper av kabinpersonal inom British Airways. Det kräver den yngre personalen inom den så kallade Mixed Fleet och varslar om konflikt för att sätta press på förhandlingarna.

Knappt har den hotande strejken bland franska flygledare blåsts av förrän ett nytt varsel inom den europeiska flygtrafiken presenterats. Flygledarna i Frankrike hade planerat sex dagars strejk för att sätta fokus på de besparingar i statsbudgeten som, enligt deras åsikt, hotade moderniseringen av tekniken i landets kontrollcentraler. Inför risken att flygtrafiken skulle slås ut under sex hela dagar, backade regeringen och har höjt anslagen till flygtrafikledningen.

Inom British Airways är det en särskild grupp kabinanställda kallad the Mixed Fleet som nu varnar för strejk om inte lönekraven tillgodoses. Mixed Fleet är en av fyra personalgrupper i kabinen och består till största delen av yngre personer och gruppen skapade 2010 när BA senast var omfattad av konflikt med kabinpersonalen. Den nya gruppen har betydligt lägre lön än kollegorna i stora BA och vill nu närma sig dem lönemässigt. Idag tjänar personalen i Mixed Fleet, som antingen flyger långlinjer eller europeiska destinationer, mellan 12 000 och 20 000 pund per år. Flygbolaget har dock bara accepterat en löneökning i nivå med inflationen och därför varslar personalen nu om strejk.

När en strejk kan utlösas och i vilken omfattning den drabbar trafiken är ännu inte känt.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@B
Skrivet av Junior, 2014-06-24 21:02:36
Jag kanske är trög, men aldrig förstått hur man som i BA och andra bolag kan skriva under ett avtal där man själv har schyssta villkor och låter de som kommer i framtiden betala för man själv skall sitta med fläskig lön och pension...
Men är väl gammalmodig...
Anmäl inlägget
Mixed Fleet
Skrivet av DW, 2014-06-24 18:06:52
Mixed Fleet flyger långlinjer såväl linjer inom Europa. Det är de äldre flottorna som gör det (Euro Fleet respektive Worldwide Fleet).

Nu är det väl också så att bara drygt en tredjedel av samtliga anställda på Mixed Fleet har röstat till strejk. Willie Walsh sade även 2010 då denna nya flotta skapades att de aldrig skulle komma i närheten av arbets- och lönevillkoren som de äldre flottorna har. Så, detta lär inte leda någonstans överhuvudtaget.
Anmäl inlägget
@Junior
Skrivet av B, 2014-06-24 13:03:36
Så vad tycker du att facken skulle ha gjort istället?
Sagt nej och satsat på att företaget inte skulle gå i konkurs eller halverat lönen för de gamla så att de nya fått det bättre?
Tänk också på att det är de nya piloterna som mer eller mindre har betalat för att få jobba på vissa bolag vilket är grunden till situationen med raserade villkor som vi nu ser.
Sett från en annan synvinkel än din så kan man hävda att nu får de skörda vad de sådde för att få sitt första "jobb".
Anmäl inlägget
Till vilket pris tar man ett jobb?
Skrivet av Adam, 2014-06-24 11:55:20
Att facken bedriver verksamhet för att driva löner och villkor uppåt är viktigt för vår levnadsstandard.

Det handlar om vi ska behandlas som slavar eller medmänniskor, inte om man accepterar anställningsvillkor som är kassa.
Anmäl inlägget
Svar på ovanstående
Skrivet av Junior, 2014-06-24 11:30:29
SAS kör ju ett slavkontrakt för sina nya unga, och ett lyx för de äldre... Det har facken i SAS ordnat bra... Både cockpit och kabin...
Se till att ha schyssta villkor för de gamla och låt de nya betala, dagens verklighet!
Anmäl inlägget
Ni accepterade ju jobbet!!!
Skrivet av Göran, 2014-06-24 11:24:28
Sånt här gör mig faktiskt lite förbannad. Folk som accepterar villkoren glatt men som sedan efter en period blir bekväma och kräver mer genom STREJK?! Mitt råd: Lämna flygbranchen om ni vill tjäna pengar. Studier är ett alternativ för att bli mer attrakriv på arbetsmarknaden så man slipper ta dessa jobb i kabin för outbildade personer (missförstå mig inte). Hela transportbranschen är på nedgång. Tråkigt men oundvikligt när pengar styr allt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev