Skriv ut  

SAS säljer expeditionstjänsten till Swedavia

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 juli 2014
Mer flyg, mindre markservice. Som en del i startegin att fokusera på kärnverksamheten säljer SAS expeditionsarbetet på fem flygplatser till Swedavia.

Med start i november tar Swedavia över SAS expeditionstjänst, alltså bland annat incheckning och boarding, på de fem regionala flygplatser som SAS trafikerar:

Kiruna Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport och Ronneby Airport. Swedavia tog redan 2009 över Ground Handling från SAS på de berörda flygplatserna och det här är ett naturligt steg vidare, menar Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

- Vi har valt Swedavia och det är en bra lösning eftersom de redan finns på flygplatserna, säger han till Flygtorget, men vill samtidigt inte säga något om hur mycket affären är värd.

För SAS innebär det att Swedavia tar över de 51 anställda som berörs och att flygbolaget sedan köper tjänsten på de tider som behövs. Det ger ytterligare besparingar och ligger i linje med strategin att koncentrera verksamheten kring produktionen av flygningar. Under förra året sålde SAS 10 procent av den egna Ground Handling till Swissport med ambitionen att på sikt sälja också resterande 90 procent. Den affären har gått i stå i och med att Swissport just nu genomför en annan stor strukturell affär med Serviceair. Enligt planerna ska dock affären vara genomförd senast sommaren 2015.

Swedavia å sin sida ser övertagandet som ett sätt att stärka närvaron på de regionala flygplatser som ingår i koncernen.

– Målet är att utveckla flygplatserna. Vi vill skapa helhetslösningar som leder till ännu mera effektiva och konkurrenskraftiga flygplatser. Resandet fortsätter att öka och genom en mer flexibel organisation möter vi utvecklingen på bästa sätt, säger Susanne Norman på Swedavia 



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mister sina ID-biljetter….
Skrivet av Benson, 2014-07-13 09:38:20
Det rör sig ju bara om 51 personer totalt, som får behålla sina jobb, men i ett annat företag. Men bittra över att mista sina ID-biljetter…..
Anmäl inlägget
Suck
Skrivet av Suck, 2014-07-12 23:24:01
Nu är det snart slut....Det var det sista Swissair gjorde innan de gick i konkurs.Markpersonalen har större betydelse än SAS tror.
Anmäl inlägget
Ha ha suck det blir inget kvar
Skrivet av Janne, 2014-07-12 17:57:46
Snart har SAS mindre verksamhet kvar än de flesta lågkostnadsbolag! Men vad gör man väl inte för att få in ett par kronor för att driva förlust verksamheten vidare
Anmäl inlägget
Ånej!
Skrivet av JR, 2014-07-12 11:23:11
Inte Swedavia! Fanns det inget serviceinriktat företag att lämna över till?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev