Skriv ut  

Flight MH17 -efter fyra dagar överlämnades de svarta lådorna

Flygnyheter, Flygtorget.se, den 22 juli 2014
Malaysiska experter har nu tagit emot de svarta lådorna från Malaysia Airlines MH17. Överlämningen skedde i det rebellstyrda Donetsk.

De svarta lådorna från Malaysia Airlines MH 17 överlämnades till malaysiska myndigheter på tisdagen. Den ukrainske separatistledaren Aleksander Borodai lämnade lådorna samtidigt som ca 200 offer överlämnades för vidare transport till Nederländerna. Lådorna överlämnades av beväpnade rebeller i ett rum fullpackat av journalister.

Malaysiska myndigheter beskriver de svarta lådorna som välbehållna.

FN kräver nu att experter ska få tillträde till olycksplatsen för att kunna undersöka den. Stridigheter pågår ca 6 mil från nedslagsplatsen och australiska olycksutredare har stoppats i Kiev. Amerikanska medier beskriver olycksplatsen som en ”brottsplats” helt utom kontroll då man menar att bevismaterial har förstörts.

Världens ledare kritiserar varandras agerande och utredningen riskerar att hindras av politiska stridigheter.
Samtidigt som Barack Obama frågar: "What are they trying to hide?”, svarar Vladimir Putin med att olyckan inte ska vändas till en politisk konflikt utan låta utredningen ha sin gilla gång.

IATA kommenterar
International Air Transport Association, IATA, framför skarp kritik mot händelsen och poängterar hur viktigt det är att civilflyget ska kunna operera på ett säkert och riskfritt sätt:
- MH17 var tydligt identifierat som ett kommersiellt flygplan. De befann sig i en öppen och välanvänd flygkorridor på en höjd som anses vara säker. Flygbolag och regeringar ska hjälpa varandra att stödja globala transporter av människor och frakt.

IATA avslutar med att säga att flyg fortfarande är ett säkert sätt att resa. Samtidigt diskuterar amerikanska medier kreativa och extrema lösningar hur det civila trafikflyget kan utrustas med laser och andra tekniker för att skydda sig mot annalkande missiler.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Luftfartsmyndighetens ansvar
Skrivet av Otaku, 2014-07-23 11:09:04
Luftfartsmyndigheten har ju ett ansvar.
Följdfrågan som blir är ju varför man låter civil flygtrafik passera över krigsområden där ett 10-tal flygplan och helikoptrar skjutits ned den senaste tiden.

Hur var det när USA sköt ned en Airbus med
290 passagerare?

en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655

Anmäl inlägget
Jo
Skrivet av O, 2014-07-22 20:55:52
Om det hade varit ett BA eller AM flight hade resp special forces gått in och säkrat platsen och inte som nu vilket är rena rama fiaskot.
Anmäl inlägget
Vad hade hänt om...
Skrivet av Maestro, 2014-07-22 20:41:13
Tänk om det varit ett BA eller Am Airlines plan. Undrar hur världen sett ut nu då. Tyvärr tror jag att det sett annorlunda ut!
Anmäl inlägget
Många namn på en plats
Skrivet av Bosse, 2014-07-22 16:51:36
Olycksplats, brottsplats, krigszon, politiskt slagträ, vilket kaos. Kommer vi någonsin få klarhet i vad som egentligen hände och vilken sida som faktiskt bär ansvaret?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev