Skriv ut  

Höjd beredskap mot vulkanaskan i luftrummet

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 augusti 2014
LFV har höjt beredskapen inför att vulkanen Bardarbunga kan sprida sig till luftrummet i Norden. Men i dagsläget är det, med nuvarande vindar, ingen risk för att aska sprids hit. Inte heller över Island är det några inskränkningar av flygtrafiken.

Flygmotor

Den isländska vulkanen Bardarbunga har de senaste dagarna seglat upp som ett hot mot flygtrafiken, likt de utbrott som skedde från Vatnajökull för fyra år sedan. Svenska LFV har beslutat att höja beredskapen inför ett eventuellt utbrott och har skickat ut information till alla som brukar det svenska luftrummet. Det är en del i det stora krisarbete som sker vid Eurocontrol i Bryssel som noggrant följer aktiviteterna på Island.

Samtidigt meddelar LFV att Volcanic Ash Centre i London inte ser någon risk för aska i de nordiska luftlagren.

– Vindarna är just nu västliga på alla flygnivåer i Västeuropa. På Norska havet är vindarna nordliga vilket innebär att aska från Bardarbunga vid ett utbrott kommer att driva mot Skottland och UK. Askan når brittiskt luftrum 9 timmar efter ett utbrott och Londonområdet efter 18 timmar.
Volcanic Ash Centre i London bedömer att det för närvarande och med nuvarande vindar inte finns någon risk för nordiskt luftrum, skriver LFV i ett pressmeddelande.           

Om vulkanen Bardarbunga får ett utbrott är det troligt att det blir utanför glaciären och konsekvensen är då att det blir en lägre plym och mindre aska. Iceland Met Office har nedgraderat läget från rött till orange vilket innebär att det inte är några restriktioner för luftfarten över Island.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Eyjafjallajökull 2010
Skrivet av F/O, 2014-08-26 11:16:25
Det ska nog vara Eyjafjallajökull som avses 2010 och inte Vatnajökull.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av V, 2014-08-26 08:07:54
Glaciären Vatnajökull hade ett utbrott? Litet misstag där
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev