Skriv ut  

Ny ledning i danska pilotfacket ska återställa lugnet i SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 september 2014
Dansk Pilotförening har bytt ut ordföranden och ytterligare personer i ledningen. Officiellt har de inte blivit återvalda till sina poster men allt pekar mot att den hårdföra konfrontationen med de svenska och norska facken inom SAS fått övriga medlemmar att tröttna och ge de två silkessnöret.

Det danska pilotfacket inom SAS har haft tydliga åsikter om hur flygbolaget ska möta framtidens utmaningar. Bland annat har man tillsammans med det fack som organiserar en del av SAS Ground Handling lanserat en plan för att ”återlansera SAS”. Det skulle bland annat ske genom ekonomisk expansion och en satsning på Kastrup, återgärder som Flygtorget rapporterat om tidigare.

En del i den ”återlanseringen” var att långlinjerna skulle vara förbehållna dansk personal eftersom det skulle spara pengar när norska och svenska besättningar inte längre behövde transporteras ner till Köpenhamn.

Det var ett förslag som inte var särskilt populärt på besättningsbaserna i Oslo och Stockholm. Inte blev det bättre när den inflammerade frågan om senioritetslistan och därmed karriären fram till utnämningen till kapten hamnade i Arbetsdomstolen. Från norsk och svensk sida hävdas att antalet tjänsteår ska gälla som merit vilket är tvärt emot företagsledningen och visade det sig – ledningen för det danska pilotfacket. De ställde sig på flygbolagets sida och därmed i direkt konfrontation med kollegorna i de andra två skandinaviska länderna.

- Om SAS själva får bestämma, kan det hitta smartare sätt att strukturera arbetet och därmed spara en massa pengar och det tycker vi att de ska göra, sa ordföranden i det danska pilotfacket Lars Björking i en intervju i danska business.dk

Att så direkt ställa upp på företagets linje tillhör inte vanligheterna för det stridbara danska facket och de flesta drog därför slutsatsen att det var det tidigare utspelet om bara danskar på långlinjerna som låg bakom.

- Ja, Lars Björking har ju svingat kraftigt i media och vi har varit förundrade över DPF’s agerande. Han har definitivt inte samma åsikter som oss i Sverige och Norge, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening till Flygtorget.

Nu visar det sig alltså att den hårda linjen och konfrontationerna med de svenska och norska facken blev för mycket för övriga medlemmar i Dansk Pilotförening. Varken ordföranden Lars Björking eller visa ordföranden Jan Martinussen fick förnyat förtroende av valberedningen och byttes båda ut.

Martin Lindgren räknar med att med en ny ledning i Dansk Pilotförening blir samtalsklimatet bättre och att piloterna i de tre länderna hittar en gemensam hållning i förhandlingarna med SAS.

- Vår åsikt från svenska sida är klar. Samtliga piloter i SAS har samma rättigheter och skyldigheter oavsett vilket land man bor i. Det handlar inte om att mäta styrkeförhållanden utan bygga respekt och enighet.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

sas facken
Skrivet av thomas, 2014-09-04 14:04:07
det här skulle gjorts för 23 tusenår sedan
för sent nu
SAS idén med flera länder inblandade fungerade på 50 60 talet när flyget inte var utvecklat, tiden har nu gått förbi.
många kockar i soppan som ska vara med och bestämma blir inte bra det har visats tydligt
och alla dessa Danska strejker
Anmäl inlägget
sas facken
Skrivet av thomas, 2014-09-04 14:04:05
det här skulle gjorts för 23 tusenår sedan
för sent nu
SAS idén med flera länder inblandade fungerade på 50 60 talet när flyget inte var utvecklat, tiden har nu gått förbi.
många kockar i soppan som ska vara med och bestämma blir inte bra det har visats tydligt
och alla dessa Danska strejker
Anmäl inlägget
Spräng skiten
Skrivet av En som vet, 2014-09-04 11:03:26
Dansken styr SAS som dom alltid gjort och kommer så att fortsätta göra så länge Sverige och Norge står med mössan i hand. Finns bara en lösning bryt upp och börja om var och en för sig.
Anmäl inlägget
Lägg ner detta bolag fån forntiden
Skrivet av Herregud!, 2014-09-03 22:09:24
Bort med skiten så fort som möjligt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anmäl inlägget
Trams 2
Skrivet av Skattebetalare 2, 2014-09-03 20:36:30
Hahaha.. Så sant, så sant! :-D
Anmäl inlägget
Vilket trams
Skrivet av Skattebetalare, 2014-09-03 15:56:37
Det råder ju dagisnivå på SAS, splitta bolagen i tre helt självständiga flygbolag ,sen kan danskarna flyga till Långbortistan om dom vill.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev