Skriv ut  

Icelandair börjar flyga på Portland

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 september 2014
Drygt tjugo destinationer i Europa och en fjortonde destination i USA, Icelandair fortsätter att bygga ut linjenätet via huben på Island. Nästa år startar bolaget trafik till Portland i USA.

Icelandair
Iceland Air linjenät

Icelandair har varit trogen den affärsidé som följt med de isländska flygbolagen sedan linjetrafiken startade på 1930-talet, att utnyttja den geografiska positionen mellan Europa och USA. Trots en alltmer ökande konkurrens över Atlanten av bland andra Norwegian, är det en trafik som fortsätter att utvecklas. Så sent som förra hösten tillkom Edmonton och Vancouver i trafikprogrammet och nu är det dags för ytterligare en destination, denna gång i USA när Portland i Oregon blir bolagets fjortonde destination i Nordamerika och den tredje på västkusten tillsammans med just Vancouver och Seattle.

– De senaste sex åren har varit mycket positiva för oss och vi tänker fortsätta på samma sätt, säger Birkir Holm Gudnason, vd för Icelandair.

Den nya linjen premiärflygs den 9 maj nästa år och får inledningsvis två avgångar per vecka. Tidtabellen anpassas till flygbolagets hubsystem på Reykjavik som dagligen feedar in passagerare från ett tjugotal destinationer i Europa.

De senaste åren expansion av linjenätet har satt fokus på den åldrande enhetsflottan av Boeing 757-200. För en kort tid hade Icelandair en beställning på Dreamlinern liggande hos Boeing men avbeställde och har nu valt åtta Boeing 737MAX8 och åtta Boeing MAX9. De nya flygplanen är något mindre jämfört med Boeing 757-200 som har 183 stolar; B737MAX8 har 153 stolar medan B737MAX9 tar 172 passagerare i Icelandairs utförande. Båda MAX-versionerna har betydligt bättre bränsleekonomi och kommer att ge en besparing på cirka 20 procent per säte.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

David? Vad yrar du om?
Skrivet av Mats, 2014-09-14 11:38:36
Din kommentar är lite överflödig då du "korrigerar" Flygtorget för något de redan har skrivit samt klargjort korrekt.

Du kommenterar:
"Notera att det är 14:e destinationen i Nordamerika, inte i USA"...

Om du läser ordentligt så står det I NORDAMERIKA redan...

Rätta mig om jag har fel
Anmäl inlägget
USA och Kanada - olika länder
Skrivet av David, 2014-09-12 20:35:44
Notera att det är 14:e destinationen i Nordamerika, inte i USA. Sedan tidigare flyger FI till bl.a.
YHZ, YYZ, YEG och YVR, alla i Kanada. Sedan ytterligare alltså en tionde destination i USA vid sidan av bl.a DEN, SEA, MSP, BOS, EWR, JFK m.fl. Glöm inte att Kanada och USA inte är samma sak...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev