Skriv ut  

Finnairs piloter överens men konflikt hotar kabinen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 september 2014
Facket och ledningen för Finnair har kommit överens om piloternas kollektivavtal. Sänkt lön och högre tidsuttag mot garanti för att ingen sägs upp kommande två år. På kabinsidan är det dock fortfarande låsta positioner.

Finnair är mitt uppe i ett omfattande sparprogram med målsättningen att minska kostnaderna med närmare 2 miljarder och har fört långtgående förhandlingar med både piloter och kabin. Utgångspunkten har varit att alla måste vara med för att besparingarna ska ge effekt och bromsa den ekonomiska situationen som liknar den i de flesta traditionella nätverksbolag.

I dagarna kom det finska pilotfacket och företagsledningen överens. I det nya kollektivavtalet har piloterna accepterat både en lönesänkning och ett högre uttag av flygtimmar. I gengäld kommer inga piloter att sägas upp under de två år som avtalet gäller.  Eventuellt nyrekryterade piloter får även finna sig i lägre ingångslön och ändrade pensionsregler.

På kabinsidan fortsätter dock motsättningarna trots att förhandlingarna pågått av och till sedan 2011. Det resulterade nyligen i att flygbolaget tecknade avtal med Norwegians bemanningsföretag OSM Aviation. De ska med början under första kvartalet 2015 bemanna Finnairs flygningar mellan i första hand Helsingfors och Hong Kong och Singapore med personal från Asien. Alltså ett liknande upplägg som Norwegian använder på sina långlinjer. Det finska kabinfacket menar att det är detsamma som att ”trixa med arbetsvillkoren”. Flygbolaget å sin sida menar att de avtalsvillkor som erbjudits den finska kabinpersonalen, 3 900 euro i månaden och max 115 timmars arbete i månaden är ett bra erbjudande, men det har alltså facket tackat nej till.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

My bad
Skrivet av Erik M, 2014-09-12 10:11:43
Sen kan man ju läsa hela artikeln innan man öppnar käften.. My bad. Ber om ursäkt Erik.
Håller med att lönen är bra för kabin, men det ska inte arbetas fler timmar än så.
Anmäl inlägget
Ingen aning
Skrivet av Erik M, 2014-09-12 09:48:39
Sorgligt att se när folk som inte jobbar i branschen kommenterar våra löner med "vanliga" löner.
115 timmar i månaden är förbaskat mycket, när du förväntas arbeta under dygnets alla timmar, korsar över 6 tidszoner, oväder som kräver full koncentration efter en 12-15 timmars flygning. Kanske tom 4-8 sektorer per dag.
Dessa piloter förtjänar minst det dubbla!
Anmäl inlägget
Finnair
Skrivet av thomas, 2014-09-11 21:01:01
tror tyvärr den hänsynen drunknar i Putins geografiska expansionsplaner
Ryssarna placerar nu i september och oktober ut 3 bataljoner en tretusen man mot den nordligaste finska gränsen,
tyvärr säger jag igen
Anmäl inlägget
lönen brukar inte stämma
Skrivet av mats, 2014-09-11 17:11:50
jobbar i ett konkurrerande flygföretag som befinner sig i samma situation, när man skriver om lön brukar ingen i branschen känna igen sig, jag har jobbat 25 år och tjänar strax under 3900 Euro, men jobbar å andra sidan 172 timmar i månaden, jag tror inte finnarna har så bra avtal som det skrivs om ovan, hur som helst måste vi värna om de skandinaviska jobben, just nu går allt till låglöneländer, vem tjänar på det tillslut?
Anmäl inlägget
Re Thomas
Skrivet av Daniel, 2014-09-11 13:44:05
Jag undrar om inte ryssarna ger Finnair dispens i så fall. Länderna har en speciell vänskap sedan WW2. Finnarnas sisu under kriget, deras fullföljande av betalningen av krigsskadeståndet, handelsutbytet o.s.v har gjort att ryssarna har en helt annan respekt och attityd mot finnarna än övriga européer. Jag har för mig att ryssarna tar ut lägre överflygningsavgifter av Finnair än de andra bolagen.
Anmäl inlägget
Finnair
Skrivet av thomas, 2014-09-11 10:09:01
Den viktiga frågan hur går det för bolaget om Ryssarna stänger luftrummet?
det är inte om, de kommer att stänga
Tycker nästan lite synd om vårt modiga duktiga grannlands flygbolag som röner sånt öde
Här har de under årtionden kämpat mot bjässen SAS
Anmäl inlägget
Kabin
Skrivet av Kenny, 2014-09-11 08:35:43
De äldsta ugglorna i kabin sitter på 7000€ ink allt i månaden så klart som fan de gnäller...
Anmäl inlägget
Sluta grina
Skrivet av Erik, 2014-09-11 07:42:36
36 000kr i månaden för max 115 timmars arbete är ett förbaskat bra avtal, det skulle innebära 54000kr för en vanlig 173 timmars månad. Sluta klaga och ta dealen, annars kommer snart varända liten flyglinje ha thailändsk personal
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev