Skriv ut  

ECA vill kartlägga piloternas löner och arbetsvillkor

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 september 2014
Inom flygbranschen tas nya anställningsformer och lönevillkor i bruk, inte sällan med regler som i många fall är helt annorlunda än vad branschen är van vid. Nu vill European Cockpit Association kartlägga de olika villkor som finns och har öppnat en undersökning öppen för alla piloter i Europa.

Det är den största offentliga undersökningen hittills som syftar till att ta reda på vilka arbetsvillkor och vilket löneläge som de europeiska piloterna arbetar under. Bakgrunden är de förändrade anställningsformer och helt nya regler kring piloters arbetsliv som sett dagens ljus de senaste åren.

European Cockpit Association, ECA, som idag organiserar idag cirka 38000 piloter i 37 länder, vill ha svar på de olika frågorna för att skapa en översikt och fördjupade kunskaper om vilka villkor som gäller.

– Det kommer att hjälpa oss att ge underlag och input i ämnet och på så sätt underlätta för EU att agera, skriver ECA på sin hemsida.

ECA har tidigare genomfört liknande undersökningar om piloters arbetsvillkor. Bland annat har larmats om att långa arbetspass skapar trötthet och organisationen kunde för två år sedan larma om att fyra av tio piloter regelbundet somnade under tjänstgöring på flightdeck. Det var något som startade en internationell debatt om arbetsförhållandena ombord.

I frågeformuläret, som tagits fram i samarbete med universitetet i Gent i Belgien, undersökas bland annat antal flygtimmar per månad, anställningsår, anställningsform, hur lönen beräknas och betalas ut, i vilket land som piloten betalar skatt, om man står för sina egna sociala avgifter o s v.

– Vi vill verkligen uppmuntra dem som vill säga sin mening i ämnet att fylla i undersökningen, som är helt anonym.

Undersökningen finns på www.eurocockpit.be



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Självklart att deltaga i undersökningen
Skrivet av B, 2014-09-17 20:53:13
" Forwat
Den förra undersökningen ledde till att politiker och allmänhet genom media fick upp ögonen för att piloter jobbar så mycket att de inte orkar hålla sig vakna i cockpit.
Anmäl inlägget
Kommunister?
Skrivet av Jonas S, 2014-09-16 18:55:31
Vänsterpartister? Fy fan, nu när ryssarna kommer igen?
Anmäl inlägget
Fullfört
Skrivet av Lima, 2014-09-16 16:52:56
fyllde i undersökningen. F/O B737 hos Air Baltic
Anmäl inlägget
Forwat
Skrivet av Forwat, 2014-09-16 16:23:09
Vad ledde den förra undersökningen till? Blev det någon förändring?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev