Skriv ut  

Flygbolag varnar för ”blodbad” på marknaden

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 september 2014
De traditionella flygbolagen försöker konkurrera med lågprisbolagen genom att öka kapaciteten och starta egna lågprisverksamheter. Det kommer att starta ett ”blodbad” bland de europeiska flygbolagen, varnar en flygbolagsdirektör.

Transavia
Transavia Boeing 737

Nyligen genomfördes World Low Cost Airline Congress i London och ett av samtalsämnena var framtiden för flygmarknaden i Europa. Bland deltagarna fanns ledarna för Ryanair och Norwegian men också representanter från Aer Lingus och Aeroflot och det var de två sistnämnda som ser allt hårdare prispress och därmed en kommande utslagning bland flygbolagen. Det rapporterar engelska media.

Men det var inte lågkostnadsbolagen som stod i fokus för oron från i första hand Christoph Muller, vd för Aer Lingus. Istället kritiserade han de traditionella flygbolagen, bland andra Air France/KLM som satsar på Transavia och Lufthansa som lägger mer och mer på Germanwings. Genom att föra över sina kort- och medeldistansflygningar till egna lågkostnadsverksamheter, översvämmar de marknaden med billiga flygstolar.

– Marknaden behöver städas. Flygresorna blir i genomsnitt 2,5 procent billigare varje år och vi kommer att få se ett blodbad bland flygbolagen inom de kommande åren, sa Christoph Muller och fick medhåll från Vitaly Saveliev, vd för Aeroflot trots att även de är på väg att skapa en lågprisverksamhet med flygbolaget Dobrolet.

Christoph Muller menade dock att Aer Lingus hade en egen lösning som mildrar priskriget på europa. Med total flexibilitet kan bolaget genomföra en traditionell tvåklass-flygning på ena vägen och snabbt ändra om till en all-economy/charter-produkt redan på nästa rotation. Allt efter marknadens önskemål.

Aer Lingus vd fick medhåll av Björn Kjos på Norwegian som menade att situationen idag är ”fullständigt galen” och slog fast att det fanns flygbolag i Europa som borde lämnad branschen för tio år sedan. Idag är det ingen som är beredd att betala tvåtusen kronor för en enkel biljett till London.

Det lugnaste inlägget kom från Kenny Jacobs, marknadschef på Ryanair, det bolag som startat hela lågkostnadsrevolutionen. Han såg en fortsatt priskonkurrens och revirstrider framför sig men inte ett regelrätt priskrig. Prisnedgången har planat ut och blir inte lika dramatisk i framtiden men de kommer definitivt inte att vända uppåt igen.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Nisses kusin
Skrivet av pf, 2014-09-19 16:28:19
lengter tilbake til (SAS's) monopol
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av Överkapacitet???, 2014-09-18 23:53:21
I Sverige har väl överkapaciteten minskat. Kabinfaktorerna är mycket högre än för ett antal år sedan och Norwegian har också hög kabinfaktor. Växla inte överkapacitet med dålig lönsamhet...!!
Anmäl inlägget
Kasta sten i glashus
Skrivet av Nisses kusin, 2014-09-18 14:52:16
Lite roligt att det är just en del av de bolag som bidrar mest till överkapaciteten (DY) som nu gnäller när existerande flygbolag försöker upprätthålla sin verksamhet
Anmäl inlägget
blodbadet
Skrivet av thomas, 2014-09-18 13:11:36
Det blir oundvikligen en drastisk förändring i flygbranschen.
Många stora flygbolag har ingen framtid, det är en lång kö till slaktlistan efter Malev, Spanair, Sabena, Swissair etc. snart ryker även Austrian, detta när lågprisbolagen ångar på och beställer bränslesnålare nya flygplan.



Anmäl inlägget
Gammel,
Skrivet av pf, 2014-09-18 11:44:51
den er jo skrevet 18 sep....
Anmäl inlägget
Dobrolet 2 snart igång
Skrivet av Palle, 2014-09-18 11:34:21
En ny version av Dobrolet kommer i November. Förslaget röstades först ner av Aeroflots styrelse, men i ett andra möte gjorde de helt om i frågan.
Anmäl inlägget
Hur länge sedan var detta möte?
Skrivet av ABC, 2014-09-18 10:37:58
Hur gammal är denna "nyhet"? Aeroflot lade ned Dobrolet den 4 Augusti i år....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev