Skriv ut  

Ryanair byter Sturup mot Kastrup

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 oktober 2014
Det har varit på gång länge och denna gång har Ryanair gjort allvar av planerna att börja flyga på Kastrup. Samtidigt läggs de två kvarvarande linjerna på Sturup ner. Det oroar dock inte Sturup där Wizz redan kompenserat för bortfallet.

Malmö Airport har tidigare varit den plats i Öresundsområdet som Ryanair trafikerat och som haft ett upptagningsområde ett bra stycke in i Danmark. Tillsammans med Billund och Århus har de två flygplatserna i princip delat på lågkostnadspassagerarna i regionen.
         
Men nu ändras bilden sedan Ryanair presenterat planer på att starta trafik på Kastrup när sommarsäsongen inleds den 26 mars nästa år. I ett första skede blir det tre linjer, till London/Luton, Milano och Warszawa. Samtidigt väljer flygbolaget att basera ett flygplan på Kastrup, följt av ytterligare tre Boeing 737-800 under nästa år.

- Det ligger i linje med att de nu satsar på att trafikera större huvudflygplatser och jag är egentligen inte överraskad utan hade det hela på känn. I nästa vecka blir vi ju av med de två linjer som Ryanair flyger på Malmö, säger flygplatschefen Peter Weinhadl till Flygtorget.
         
Under årens lopp har Ryanair kommit och gått på Malmö Airport. Först två år mellan 2005 och 2007, sedan ett par års uppehåll innan bolaget återvände och snabbt byggde upp ett linjenät med sju destinationer. Det minskade sedan återigen och fram till den 4 november finns London/Stansted och Milano kvar, sedan är epoken Ryanair över för den här gången.

- I det korta perspektivet ja och det som är tråkigt är att när de nu försvinner så upphör också möjligheterna att de ska växa igen. Men på det stora hela är det ingen större förlust. De två linjerna hade bara sammanlagt fyra frekvenser i veckan och det bortfallet är redan kompenserat av Wizz Air som nyligen la till ytterligare två destinationer.
         
På Kastrup ska Ryanair använda CPH GO, den så kallade lågpristerminalen som stod färdig för fyra år sedan. Hittills har det i princip bara varit EasyJet som använt terminalen med den enklare och för flygbolagen billigare service som finns att tillgå där. Ryanair har också genom årens lopp och fram till nu motstått lockropen med hänvisning till att kostnaderna trots det är för höga. Men i linje med ansträngningarna att locka nya grupper av resenärer ingår nu Kastrup, tillsammans med bland andra Schipol i Amsterdam och Zaventem i Bryssel i Ryanairs nya flygplatskarta.
         
Den stora aktören på CPH GO, Easyjet kommer att direkt konkurrera med Ryanair på linjerna från Köpenhamn till Luton och Milano.



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bästa bolaget om du vill vara hemma
Skrivet av KallePropeller, 2014-11-03 07:20:50
Till TO

Det är jättejobbigt att få en miljon om året för 120 arbetsdagar i snitt! Tyck synd om oss tack!
Anmäl inlägget
Skönt
Skrivet av TO, 2014-11-02 10:51:37
Skönt med bättre samvete i södra Sverige! Och jag hoppas att danskarna bojkottar dem! Ryanair är ett katastrof bolag! Säger bara stackars personal som jobbar för dem.
Anmäl inlägget
till Bimannen
Skrivet av romanista, 2014-10-31 11:28:11
i alla fall jag växlar mellan DY / FR /SK friskt, så vad får dig att tro att SK inte kan tappa pax ? jag kapar flygtiden med två timmar om jag flyger med LCC nonstop istället för att mellanlanda när jag flyger från Gbg. Planen är samma och gillar även FR Business Plus faktiskt samt utbut av mat som nog är större hos FR än dom andra.. Pris är viktigt med i helheten. samtidigt, så skulle jag önska mig ett större SAS utbud från gbg med nonstop.
Anmäl inlägget
Nya bud för CPH
Skrivet av Lågprisprofilen, 2014-10-30 21:49:30
Frågorna hopar sig, kommer CPH byta credo från "World class hub" till "Dansk-SKavsta"?

Kommer Ryanair flyga in egna lastare och security varje morgon för att undvika förseningar pga "fagligt möte"?

Vad kommer dansk pax säga när de ser att CC med bas i CPH kan vara under 50år, och säljande!?

Annars bara att gratulera CPH, som äntligen blir bas för ett lönsamt flygbolag.
Anmäl inlägget
Ryan betalar aldrig full flygplatsavgift
Skrivet av PT, 2014-10-30 17:05:47
Ryan utnyttjar rabatterna för nyetablerade linjer (enligt EUs regelverk) - drar när rabattperioden är slut. Så småningom kommer dom tillbaks när ny rabattperiod erbjuds.
Anmäl inlägget
Svar bimannen
Skrivet av MC Donalds , 2014-10-30 16:22:56
Det är väl inte samma klientel som väljer FR istället för SK. Så det lär inte vara någon fara.
Anmäl inlägget
CPH - En björntjänst
Skrivet av Bimannen, 2014-10-30 15:25:41
Nu kommer Ryan att konkurrera med SAS på deras egna "main hub". Dansken är jätteglad för någon miljon passagerare till per år, som är det enda som räknas för dom. Lika kul blir det inte när SAS måste kasta in handsken pga för hård konkurrens och world class hub mister 40% av sin trafik. Så kan det gå.
Anmäl inlägget
Skönt 2
Skrivet av L, 2014-10-30 13:13:16
Jag håller med signaturen Ex. Det är trist för Sturup men skönt för alla som tänker längre än plånboken räcker. Till detta kan sägas att Ryan har varit en gnällande parasit alla år på Sturup och flytten är inte Swedavia på ngt sätt orsak till.
Anmäl inlägget
Ännu bättre för oss och Ryan
Skrivet av Jättebra!, 2014-10-30 13:04:37
Nu blir det ännu smidigare för oss i södra Sverige att flyga med Ryan, tåget till Kastrup minst en gång i timmen, trist för sign Skönt!, som inte har kollen på oss!
Anmäl inlägget
Ny regering ingen höjdare
Skrivet av Calle, 2014-10-30 11:16:21
Ett bolag som Ryan Air, där passagerarna tar sig dit de flyger ifrån, är oerhört flexibelt och flyttar kapaciteten dit kostnaderna är som lägst. Jag är inte förvånad att man inte längre ser MMX som ett alternativ med hot om flygskatter och dylikt.

Långsiktiga villkor är en förutsättning för att våga och vilja etablera sig och Sverige är ett monsterland med oklara långsiktiga villkor.

Framtiden är oviss för flygsverige.
Anmäl inlägget
Skönt!
Skrivet av Ex, 2014-10-30 11:07:52
Äntligen blir södra Sveriges samvete lite renare. Hur det bolaget behandlar sina anställda ska verkligen inte uppmuntras med fler pax vare sig från Sverige eller Danmark!
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Capt. S, 2014-10-30 10:39:05
Intressant att Ryanair nu positionerar sig på SAS mainhub i Skandinavien. Tråkigt att Sturup inte å lyckats attrahera/behålla/expandera det växande Ryanair. Nu sitter Dansken med alla trumf.
Snyggt jobbat Swedavia. Istället för att få Ryanair att expandera så flyttar dom.
Vilken utveckling.
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Östgöte, 2014-10-30 10:38:25
Nästa nyhet blir väl en flytt från Skavsta till Arlanda, Ryanair har tappat mycket trafik från Skavsta medan Norwegian vuxit snabbt från Arlanda.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev