Skriv ut  

SAS och Etihad inleder codeshare

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 november 2014
SK på ett utvalt antal flygningar med Etihad och EY på ett antal flygningar med Etihad. I januari blir det verklighet när SAS och Etihad inleder ett codesharesamarbete.

Etihad
Etihad

Etihad tillhör ingen av de tre stora flygbolagsallianserna utan fortsätter att bygga allianser och partnerskap på egen hand med olika flygbolag. Flygbolaget har heller ingen trafik till de Skandinaviska länderna men ska nu inleda ett codesharesamarbete med SAS.

– Partnerskap som det här med SAS är centrala för Etihad Airways strategi och vi ser fram emot att placera SK-koden på våra flyg till och från Abu Dhabi. Avtalet med SAS kommer att ge åtkomst till Stockholm, Oslo och Köpenhamn samt en rad viktiga mindre städer i Skandinavien, säger Kevin Knight på Etihad Airways i ett uttalande.

Avtalet, som först ska godkännas av berörda myndigheter, gör SAS till Etihad Airways 47:e flygbolagspartner runt om i världen och det 22:e i Europa. För SAS är Etihad bolagets 23:e codesharepartner och den tredje med en stark närvaro i Mellanöstern. Båda flygbolagen ska också ta fram och underteckna ett bonusprogramsavtal som gäller för både Etihad Guest och SAS EuroBonus.

– Vi är mycket nöjda och ser fram emot att öka trafiken mellan Skandinavien och Mellanöstern, säger Eivind Roald, vice vd på SAS.

Uppgörelsen innebär att SAS placerar sin SK-kod på Etihad Airways flyg mellan Abu Dhabi och Bryssel, Düsseldorf, Frankfurt, Rom, Milano, Zürich, Genève och London Heathrow.

Etihad Airways kommer i sin tur att placera sin EY-kod på SAS-flyg från ovan nämnda europeiska destinationer, med undantag för Bryssel, från SAS huvudflygplatser i Köpenhamn, Oslo och Stockholm.

EY-koden kommer också att placeras på flyg från Köpenhamn till Billund och Ålesund; från Oslo till Ålesund, Kristiansand, Trondheim och Stavanger och från Stockholm till Umeå, Sundsvall och Östersund.

Etihad har valt att stå utanför de stora allianserna och bygger sakta men säkert upp en egen allians genom att köpa ägande i olika flygbolag, senast krisande Alitalia. I dagsläget äger Etihad delar av följande flygbolag:

Alitalia, 49 procent

Air Serbia, 49 procent

Air Seychelles, 40 procent

Darwin Airline, 34 procent

Air Berlin, 29 procent

Jet Airways, 24 procent

Virgin Australia, 23 procent

Aer Lingus, 4 procent



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

gamla nyheter
Skrivet av gc, 2014-12-02 10:02:20
SAS publicerade detta torsdag morgon och här serveras det som en nyhet först på tisdag - rätt uselt! Och inte ett ord om hur t.ex. LX,som dominerar såväl Skandinavien-ZRH som -GVA, kan tänkas reagera. Eller ngt om varför detta sker. Ren panik - och pengar luktar som bekant inte. Inte ens oljepengar.
Anmäl inlägget
Tja...
Skrivet av Arne, 2014-11-30 00:38:25
Någon i min närhet nämnde för mig att SAS -DK har såldes till Etihad för några dagar sedan och affären skall presenteras den 17 dec....??!
Anmäl inlägget
SAS Etihad
Skrivet av Oskar, 2014-11-29 16:34:04
Instämmer. Det jag trott länge håller nu på att hända. Etihad är på köphumör och på sikt tror jag de kommer köpa in sig i SAS liksom de gjort med ett antal andra Europeiska bolag. Antar att de också på sikt vill sätta upp en Europeisk hub vilket på allvar kommer konkurrera med de större bolagen i Europa. Och då behöver man matar trafik....
Anmäl inlägget
Uppköpskandidat
Skrivet av J, 2014-11-29 09:45:44
Högst troligen är de på sikt intresserade av att köpa in sig i SAS. Det torde ligga nära tillhands.

Aldrig flugit med dem själv. Verkar vara ett väldigt expanderande bolag hursomhelst. Har väl en rejäl kassa.
Anmäl inlägget
Fantastiskt
Skrivet av Vaken, 2014-11-29 00:16:10
Är det nytt flygplan , gammalt flygplan hårda väggar lösa väggar????
Anmäl inlägget
Samarbete med en diktatur
Skrivet av Ulf, 2014-11-28 20:40:19
ger inga bonuspoints!
Anmäl inlägget
EK EY
Skrivet av Tant Kent, 2014-11-28 13:31:45
EK är betydligt bättre samt en supertrevlig hub i DXB. EY sax!
Anmäl inlägget
OK
Skrivet av Fritz Klyka, 2014-11-28 11:34:49
Flög med Etihad förra året. Ett helt OK bolag. Deras hub Abu Dhabi var ingen höjdare. Åtminstone inte transfern i den delen av flygplatsen jag var i. Trångt, rörigt och dåligt skyltat. Men det blir säkert bättre när den nya stora terminalen blir klar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev