Skriv ut  

Åtta av tio kommunpolitiker vill behålla Bromma

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 december 2014
Stödet för Brommas flygplats är kompakt, framför allt ute i landet. Åtta av tio politiker i ledningen för landets kommuner vill, oavsett partifärg, ha kvar flygplatsen.
Men miljöpartiet i Stockholm tar lätt på kritiken och räknar med att Bromma läggs ner redan innan 2022.

Drygt två månader efter valet fortsätter frågan om Brommas framtid att vara aktuell. Debattartiklar publiceras och uttalanden från olika delar av landet som framför allt hävdar att Bromma inte kan behandlas som en fråga för Stockholm utan är något som berör hela landet.

Det var knappast förvånande att näringslivet, alliansen, olika företagarorganisationer och kommuner ute i landet reagerade kraftigt på beslutet att lägga ner flygtrafiken på Bromma. Den nya majoriteten i Stockholms stadshus bestående av (S), (MP), (V) och (Fi) stod dock på sig och menade att bostäder är bättre för utvecklingen i Stockholm än flygtrafik.

Nu visar det sig att Brommafrågan går på tvärs med också det största partiet i både Stockholms stadshus och regeringen, alltså Socialdemokraterna. Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en undersökning av hur kommunstyrelsernas ordförande runt om i landet ställer sig till en nedläggning av Bromma. Stödet är överväldigande: åtta av tio kommuntoppar säger nej till en stängning när alla tillfrågas. Än mer intressant blir det när frågan går till de socialdemokratiska ordförandena: då svarar nästan sju av tio, 68 procent, också nej. Det innebär att de (S)-märkta politikerna i Stockholm har en inställning som kollegorna ute i landet helt motsätter sig.

Det överväldigande stödet för Bromma flygplats ute i landet påverkar dock inte trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP). I en intervju med Dagens Samhälle menar han att Arlanda kan svälja det mesta av trafiken, särskilt som miljööverdomstolen gett klartecken att använda bana 3. På den direkta frågan från tidningen om Bromma är stängd år 2022 svarar han:

- Ja! Förhoppningsvis stängs den tidigare.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tänk först....
Skrivet av tekniker, 2014-12-05 20:57:57
bromma har 2 mille med passagerare dessa klara inte Arlanda av att ta som det är nu eller inom överskådlig framtid.
bygga bostäder mitt på bromma förkastningen , lycka till. Det finns en anledning till varför asfalten i mitten av banan är nästan 2 meter tjock......
Anmäl inlägget
Resa vidare
Skrivet av Transfer Kungen, 2014-12-04 10:07:16
Snabbaste, smidigaste och enklaste sättet att resa vidare är också via Bromma. Inte via Uppsala.
Anmäl inlägget
Kommunpampar.
Skrivet av Bulten i Bo, 2014-12-03 17:47:57
Det är bara kommunpolitiker som använder Bromma. Dom flesta reser vidare från Stockholm.
Anmäl inlägget
idioti
Skrivet av ??, 2014-12-03 10:47:10
Hur tänker idioterna?? De kan ju uppenbarligen igenting om flyg, flygsäkerhet och hur det kommer påverka jobben där flyg till å från Bromma går.
Anmäl inlägget
jaja
Skrivet av jaja, 2014-12-03 10:07:57
Ni kanske inte bara ska citera valda delar utan allt. "Just sysselsättningen har lyfts fram av Stockholms Handelskammare. 24?000 jobb hotas, enligt deras beräkningar. Dels i Stockholm, dels i de kommuner som har flygförbindelser till Bromma. Rapporten har fått stort genomslag. Dagens Samhälles enkät ger en lite annan bild. Drygt 7 av 10 ks-ordförande svarar att sysselsättningen påverkas ”ganska lite” eller ”inte alls”.
Anmäl inlägget
Co2
Skrivet av Hopp, 2014-12-03 09:26:46
Har de goda miljöpartisterna räknat på hur mycket extra co2 det kommer att släppas ut om man stänger Bromma. En kraftig trafikökning på Arlanda kommer givetvis innebära en mindre effektiv trafikavvexkling med längre vektorer eller tom holding som följd.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev