Skriv ut  

Swedavia sänker flygplatsavgifterna

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 januari 2015
Flygbolagen kan räkna med minskade kostnader på de tio flygplatserna inom Swedavia. Den 1 april sänks avgifterna med 3,7 procent.

Men flygbranschen menar att det lönsamma Swedavia borde sänka betydligt mer.

Flygplatsavgifterna är en kostnad som flygbolagen själva har svårt att påverka. Kostnaden per passagerare skiljer sig från flygplats till flygplats och innefattar bland annat avgifter för passagerarhantering, buller, miljö, landning och infrastruktur.

Nu meddelar Swedavia att avgiften sänks från den 1 april i år med 3,7 procent.

- Det är ett led i den långsiktiga strävan att erbjuda en mycket konkurrenskraftig prissättning. Att sänka avgifterna bedöms vara särskilt viktigt i ett marknadsläge där flygbolagen anstränger sig till det yttersta för att nå lönsamhet, skriver Swedavia i en kommentar.

Ett syfte med sänkningen är att öka möjligheterna för interkontinantal trafik och i paketet ingår bland annat 40 procent lägre avgifter för transfererande passagerare på de fyra storflygplatserna, Bromma, Arlanda, Landvetter och Malmö Airport. Det införs också ett tak för startavgiften för flygplan över 175 ton och stora rabatter när det etableras nya interkontinentala flyglinjer.

Den nya prislistan kommer enligt Swedavias egna beräkningar att minska kostnaderna för de flygbolag som trafikerar de tio statliga flygplatserna med sammanlagt 82 miljoner kronor under 2015.

- Avgiftsnivån vid Swedavias flygplatser är redan mycket låg vid en jämförelse med andra flygplatser, och bedöms efter den beslutade sänkningen vara i genomsnitt 15-20 procent lägre än vid konkurrerande och jämförbara flygplatser i Nordeuropa, meddelar Swedavia.

Flygbranschen är dock inte imponerad av den föreslagna sänkningen av avgifterna och menar att de skulle kunna minskas betydligt mer.

- Det är riktigt att de är låga ur ett internationellt perspektiv men vi ska inte glömma att Swedavia är extremt lönsamt och levererar in ett överskott på närmare en halv miljard till statskassan. Faktum är att IATA räknat ut att Swedavia skulle kunna sänka priserna med 15 procent och ändå ha en god lönsamhet, säger Jan-Olov Bergling, branschchef för Svenska Flygbranschen som bland annat vänder sig mot det sätt som Swedavia gör de årliga trafikprognoserna.

- De lägger alltid prognosen lågt, betydligt lägre än vad både Transportstyrelsen och flygbranschen gör. De låga siffrorna divideras sedan med enhetskostnaderna för att driva flygplatserna och ger på så sätt höga avgifter för att skapa täckning. När sedan det verkliga utfallet blir betydligt högre än prognosen, skapas de fantastiska vinster som hela tiden sker på flygbolagens bekostnad.

- Det är ett beräkningssystem som kostat flygbranschen cirka 300 miljoner för mycket de senaste två åren. Faktum är att branschen kokar av ilska över de höga avgifterna som alltså borde kunna sänkas betydligt mer.

Flygtorget har sökt Swedavia för en kommentar.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sänkning bra men...
Skrivet av Haspen, 2015-01-12 20:16:54
Bli så trött på att hela tiden bara höra Arlanda och Bromma i diskusionerna. Finns faktiskt 2 stora flygplatser till i Sverige som är viktiga för Sverige och dess tillväxt.
Anmäl inlägget
Låt Arlanda ta hand om utrikes
Skrivet av The Observer, 2015-01-12 09:41:48
Re: Henrik
Helt sant. Dessutom parasiterar man på Arlanda.
Arlanda som vill konkurrera med Kastrup och Gardermoen om att bli Nordens största flygplats har tyvärr sin största konkurrent i det egna närområdet och med samma ägare.
Anmäl inlägget
Swedavia
Skrivet av Henrik, 2015-01-12 09:11:59
Tydligt att man vill att den internationella trafiken skall öka på Bromma, som idag har en liten utrikes trafik. Ju mer trafik på Bromma ju mer krav på nedläggning kommer det komma. respektera avtalet från 2008 där där det finns ett max tak på den tunga trafiken och släpp in allmänflyget på Bromma igen
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev