Skriv ut  

Fyra flygbolag delar på den upphandlade trafiken

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 januari 2015
Upphandlingen av flygtrafik lockade 33 anbud på de fem sträckor som avtalen gäller. Den ska nu flygas av fyra olika flygbolag varav två är nya i det svenska linjenätet.

Trafikverket har nu avslutat upphandlingen av flygtrafiken på linjerna till Värmland och Norrbotten för åren 2015 – 2019. Upphandlingen har denna gång krympt till fem olika flyglinjer eftersom Nextjet sedan tidigare flyger Arvidsjaur – Arlanda på kommersiell basis. Samma sak ska nu ske också på ytterligare två linjer, Gällivare – Stockholm och Lycksele – Stockholm. Där tänker Nextjet och Estonian Air konkurrera om passagerarna, Estonian troligtvis också med jetkapacitet.

Uppdraget lockade 33 anbud men inte fler än fyra olika flygbolag, som alltså lämnat ett flertal olika anbud på olika kombinationer av trafiken. De fyra flygbolagen finns nu representerade på de fem linjerna, varav två är helt nya i den svenska linjetrafiken.

AIS Jetstream
Jetstream 31/32

FlexFlight, ett danskt flygbolag med inriktning på affärs- och charterflyg ska flygaTorsby-Hagfors-Arlanda. De kommer dock att använda holländska AIS som underleverantör med Jetstream32.

PA 31
PA 31

Jonair AB, baserade i Umeå också de med uppdragsflygningar på programmet ska flyga Pajala – Luleå med Piper PA31.

Vid sidan av dem blir det två välkända operatörer:
Nextjet flyger Hemavan-Vilhelmina-Arlanda.
Avies flyger Sveg – Arlanda och Östersund – Umeå.

- Både FlexFlight och Jonair är alltså nya på linjetrafik även om Jonair tidvis har varit underleverantör till Avies. Vi vet av erfarenhet att det kan vara en tuff utmaning och därför kommer vi att ha en noggrann uppföljning hur det går när de drar igång den 25 oktober i år, säger Johan Holmér, chef transportsystem och utredningar på Trafikverket, till Flygtorget.

Den kontroversiella delen är annars att Estniska Avies fått förnyat förtroende trots de problem med regulariteten och de incidenter som flygbolaget haft de senaste åren och som bitvis kostat dem dryga böter. Enligt Trafikverket gäller samma förutsättningar som tidigare: Uppfyller flygbolaget de driftstillstånd som krävs och är anbuden konkurrenskraftiga så finns inga hinder för att bli upphandlade.

- Vårt uppdrag är att kontrollera att samtliga tillstånd som behövs är klara och godkända, vi gör inga säkerhetsutredningar,det ansvaret ligger hos luftfartsmyndigheten. Naturligtvis ser vi allvarligt på det som inträffat men eftersom de estländska myndigheterna godkänt Avies så uppfyller de även våra krav.

I och med beskedet kan också flygplatserna i Torsby och Hagfors pusta ut. Inför upphandlingen menade Trafikverket att det inte fanns motiv för att behålla trafikplikten på de två destinationerna eftersom tillgängligheten gick att lösa med marktransporter. Regeringen valde dock att ge Trafikverket i uppdrag att behålla trafikplikten till Norra Värmland och de två flygplatserna har nu fått respit i två år, under halva uppdragstiden.



Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Flata svenska myndigheter.
Skrivet av Rune, 2015-01-14 16:23:48
Hur kan man tillåta oseriösa aktörer, som bevisat tidigare att de inte bör vara i luften, få skattepengar?
Dessutom borde man ju ställa krav på att de som jobbar ska följa svenskt kollektivavtal...
Upphandlingsreglerna i Sverige är löjeväckande.
Anmäl inlägget
Flata svenska myndigheter.
Skrivet av Rune, 2015-01-14 16:23:47
Hur kan man tillåta oseriösa aktörer, som bevisat tidigare att de inte bör vara i luften, få skattepengar?
Dessutom borde man ju ställa krav på att de som jobbar ska följa svenskt kollektivavtal...
Upphandlingsreglerna i Sverige är löjeväckande.
Anmäl inlägget
Underleverandør
Skrivet av Tellus, 2015-01-14 02:13:51
Tillater virkelig Trafikverket at de som leverer upphandling benytter underleverandører. Ikke rart det blir mye jalla på svenske små ruter. Dette vanskeligjør jo kontroll fra Transportstyrelsen.
Anmäl inlägget
AVIES
Skrivet av pierre holmgren, 2015-01-13 23:01:17
Avies är dock bäst lämpad för dessa rutter!
Avies har skött mycket bra om sin flotta och har aldrig haft problem med sina low-timers. En kapten jag känner har bara 45 timmar PIC.
Anmäl inlägget
FlexFlight
Skrivet av Fel info, 2015-01-13 13:51:50
FlexFlight tar in Direktflyg som i sin tur kommer ta in AIS som ska trafikera sträckan. Avies har inget med den linjen att göra.
Anmäl inlägget
PA31
Skrivet av Fel info, 2015-01-13 13:50:17
Jonair kommer inte att flyga med PA31, de kommer köpa in en ny kärra för flyglinjen
Anmäl inlägget
Har kanske fel men fattar inte varför.
Skrivet av Paprikatåget, 2015-01-12 23:21:36
@Allan
Jag hoppas jag har fel men på deras hemsida står det klart och tydligt att en biljett med FlexFlight kan innebära att man kan flyga med en mängd andra bolag som räknas upp. Ett av dem är Jonair, ett annat är Avies. Dessutom räknas alla dessa bolags registrerade plan upp. Jag fattar det som att FlexFlight kan anlita vilket av bolagen som helst och att avgörandet beror på vilken kapacitet och flygplanstyp som behövs föt tillfället.
Anmäl inlägget
Felfel
Skrivet av Fel, 2015-01-12 22:35:15
Som vanligt är det dålig research, jag tror inte att Jonair kommer flyga PA31 på linjen bara för att man gör det i sin nuvarande verksamhet...
Anmäl inlägget
flexflight
Skrivet av Allan, 2015-01-12 21:06:18
@paprikatåget, fel! Flexflights samarbetspartners har inget med varandra att göra operationellt utan delar bara prefix. Gör din hemläxa!! Avies kommer i bästa fall trafikera sitt eget, men jag skulle iaf välja alt ist för att flyga med dem...
Anmäl inlägget
Max flyghöjd
Skrivet av Mysko, 2015-01-12 18:49:11
7317m.

Anmäl inlägget
En hund begraven?
Skrivet av Paprikatåget, 2015-01-12 18:09:02
FlexFligjht samarbetar även med Avies. Vi får väl se vem som kommer att flyga. Det är väl inte alls villkorat i upphandlingen vem som verkligen flyger. Så var det ju iallafall inte när det gällde de linjer spm Direktflyg hade. Ni ska få se att det blir Avies igen på Arlanda-Hagfors-Torsby, åtminstone ibland.
Anmäl inlägget
Max höjd PA 31
Skrivet av Molgan, 2015-01-12 18:05:46
PA31 i kommersiell trafik? Vad har den för maxhöjd? Passagerare vill inte flyga rakt igenom vädret.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev