Skriv ut  

Novair kvar i Apollogruppen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 januari 2015
En ny inritning på verksamheten gör att schweiziska Kuoni nu säljer av samtliga researrangörer som ingått i koncernen. Det innebär att även flygbolaget Novair är till salu. Det ska dock inte säljas som ett separat flygbolag.

Apollo i Sverige, Falk Lauritsen i Danmark och en rad andra researrangörer i Europa står utan huvudägare sedan resekoncernen Kuoni annonserat att de gör sig av med researrangörsverksamheten. Det är viljan att ändra inriktning på verksamheten som fått den schweiziska jätten att ta steget och kommande året ska verksamheten säljas.

En del i det paketet är flygbolaget Novair som är tydligt kopplat till Apollo. Det finns i nuläget inga planer på att splittra gruppen och ställa flygbolaget på egna ben.

- Nej, det ska vara en helhet, inte styckevis och delt. Å andra sidan vet vi inte vad som händer när en ny ägare kommer in i bilden, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo till Flygtorget.

Novair är Apollos flygbolag och flyger i dagsläget cirka 35 procent av researrangörens produktion. Vissa flygningar delas med andra arrangörer men flygbolaget är som dotterföretag tätt knutet tillApollo.

Flygbolaget bildades 1997, är baserat på Arlanda och flyger kontinuerligt även från Göteborg, Oslo, Billund och Köpenhamn. Novair är ett av de få svenska flygbolag som haft en Lockheed Tristar i flottan men numera hyrs långlinjekapaciteten in från andra flygbolag. I dag består flottan av tre Airbus A321-200.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Novair
Skrivet av O Mr, 2015-01-18 22:54:50
Tyvärr är årsredovisningen för ett företag som ligger inom en koncern som Novair gör helt opålitlig. De flyttar pengar hit och dit för att frisera till vilka siffror de behagas vilja ha för stunden.
Anmäl inlägget
Apollo
Skrivet av thomas, 2015-01-18 16:23:30
tittar man på de 3 senaste årsredovisningarna på Nova Airlines AB
ser det bra ut över 100 miljoner i kassan, bara 213 anställda, att leasingkontrakt går ut är bara bra, de kan förhandlas ner ordentligt.
Apollo går så där men absolut ingen katastrof, troligen behöver Kuoni ha in cash för förluster i koncernen,
klart dock att charterbranschen är på väg ner nu när DY FR Easy etc även trafikerar charterresmål.
Vad kostar Apollo med flygbolaget?
Anmäl inlägget
"Bolag" i bolaget
Skrivet av Johnnie Kobbelgaard, 2015-01-18 12:43:06
Novair er jo blot et "bolag" i bolaget og har ingen værdi at spille på i salgsøjemed....
Anmäl inlägget
Synd
Skrivet av Dr.Watson, 2015-01-18 00:46:29
Det enda som är värt något i ett flygbolag är kontrakten. Finns det inga långa kontrakt betingar bolaget inget värde då inget kapital är bundet i bolaget. Personal AOC samt OL är småsummor i sammanhanget
Anmäl inlägget
Klart slut Novair.
Skrivet av Trotjänare, 2015-01-17 10:23:25
Blir väldigt förvånad om Novair kvarstår i nuvarande form med nya ägare. Finns inga incitament för någon att ta över denna verksamhet.
Anmäl inlägget
Men...
Skrivet av @Novair, 2015-01-17 09:32:02
...problemet är väl att priset Novair vill ta av Apollo är för högt!

Anmäl inlägget
Oroligt
Skrivet av A, 2015-01-17 05:57:56
Det som är mer oroligt att att leasingen går ut och det finns ett glapp innan de nya A320NEO anländer. Vad som händer under tiden lär visa sig, men jag skulle vara orolig.
Anmäl inlägget
Bärighet
Skrivet av Novair, 2015-01-17 01:02:37
Varför skriver Kenneth om Novair överlevnad när han rimligen inte har en aning? Antal flygplan och lönsamhet behöver inte hänga ihop nuförtiden när underhåll mm kontrakteras ut.
Anmäl inlägget
Det är väl det första som försvinner vid ett köp!
Skrivet av Kenneth, 2015-01-16 13:44:35
Novair kommer inte överleva försäljningen, finns ingen bärighet i bolaget att flyga med 3 flyg går inte runt ekonomiskt.
Tror jag i alla fall.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev