Skriv ut  

Nytt flygmuseum i Toulouse

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 februari 2015
I Toulouse i södra Frankrike ligger den franska flygindustrins vagga. Nu finns ett helt nytt flygmuseum på flygplatsen och där trängs både Concorde och A300.

Airbus och ATR, de två stora flygplanstillverkarna ligger i Toulouse och hela regionen är en del av den franska flygindustrins vagga. Sammanlagt arbetar närmare 80 000 personer i området med att bygga flygplan. Det förklarar varför det nu också finns ett helt nytt flygmuseum, uppfört i utkanten av den stora flygplatsen Blagnac i Toulouse.  Aeroscopia har varit på gång länge men när Flygtorget besökte det ännu inte färdiga museet våren 2014, märktes att ambitionerna var höga med både Concorde, Beluga och A300B på plats.
   
Nu är museet färdigt, invigningen skedde i januari och det som för trettio år sedan startade som en idé hos en av testpiloterna i Concordeprojektet är nu verklighet. Men vägen dit har varit lång, tre decennier och planerna har ofta hamnat i politiskt blåsväder. Det var inte förrän den nye borgmästaren i Blagnac, som tidigare arbetet som marknadschef på Aerospatiale, som det började hända saker.
   
Idag finns 27 olika flygplan på museet, bland andra två Concorde, den ena är den första som byggdes och som uteslutande använts i testverksamheten. I och utanför den stora byggnaden som påminner om en flygplatsterminal finns också en Super Guppy, A300B, Airbus första trafikflygplan och naturligtvis en Caravelle. På sikt ska också en A400M Airlifter och den första prototypen till A380 levereras. Den militära sidan är också representerad med många av de flygplan som flög i området under andra världskriget.
   
I och med invigningen kan Aeroscopia ta upp konkurrensen med det som hittills varit det främsta franska flygmuseet: Museé Air+Spac ligger på Le Bourget som också det är flyghistorisk mark, det var ju där som Charles Lindbergh landade efter att ensam ha flugit över Atlanten.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Stava rätt
Skrivet av Sven Scheiderbauer, 2015-02-12 19:00:38
Museet på Le Bourget heter Musée de l´Air et de l´Espace.
Jag kan inte se var konkurrensen ligger mellan dessa två museer. Det är ungefär 70 mil mellan dem. Båda fyller en funktion. Därtill finns det flera flygmuseer än dessa i Frankrike.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev