Skriv ut  

Konflikten på Norwegian stoppar all inrikestrafik

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 mars 2015
Samtliga inrikesflygningar i Norge, Sverige och Danmark ställs in imorgon onsdag 4 mars. Även alla avgångar mellan de skandinaviska huvudstäderna ställs in.

Parterna i konflikten mellan Norwegian och det skandinaviske dotterbolag, Norwegian Air Norway har inte kommit närmare ett slut på konflikten som började i helgen. Det innebär att strejken nu utökas dels genom att fackförbundet Parat tar ut samtliga piloter i Norge, dels i och med att Norwegian permitterat cirka 800 kabinanställda från och med i morgon.

Det gör att Norwegian nu beslutat att ställa in samtliga inrikesflyygningar i Sverige, Norge och Danmark. Även triangeltrafiken mellan de skandinaviska huvudstäderna ställs in. Det kommer att beröra cirka 35 000 passagerare under onsdagen.
                     
Däremot berörs inte de interkontinentala flygningarna och inte heller flygningarna från baserna i Storbritannien, Finland och Spanien vilket gör att följande flygningar genomförs som vanligt:

Flyg till och från Storbritannien med flight nr DY2400 till DY2900
Flyg till och från Spanien med flight nr DY5100 till DY5598
Flyg till och från Finland med flight nr DY5599 till 5999
Flyg till och från USA och Thailand med flight nr DY7001 till DY7999

Norwegian beklagar verkligen att resenärer drabbas av inställda flyg. Vi kommer att göra allt vi kan för att ta hand om våra passagerare på bästa möjliga sätt, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Norwegian har under dagen wetleasat en rad europeisk flygbolag som under onsdagen tar över en del av trafiken. Det är bland andra Smartlynx, DAT, Jet2 och EuroAtlantic. De ska i första hand flyga utrikeslinjerna från Oslo till destinationer som Lissabon, Budapest, Geneve, Paris och Alicante.



Kommentera artikeln
Det finns 32 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ingen kräver mer
Skrivet av Pilot2, 2015-03-05 09:50:36
Jag förstår att avundsjukan finns där när någon får bättre lön. Man kan också vända på det. Om vi har det så bra, varför blir du då inte pilot?

Vägen till att bli yrkespilot är ofta lång, och mycket kostsam. Vi tar dagligen ett högt ansvar.

MEN detta är inte en strejk för höjda löner eller kostnader.
Biljettpriset kommer heller inte att gå upp om vi får som vi vill. Men det kommer däremot inte att sjunka ytterligare.
Hoppas att ni kan leva med det.
Anmäl inlägget
Oerhört viktig strejk för hela branschen.
Skrivet av Pilot2, 2015-03-05 09:38:29
Detta är så mycket större än bara en konflikt mellan Norwegian, och dess piloter. Hela marknaden är inne i samma onda spiral. Sätter inte Norwegian piloterna stopp nu, så kommer SAS piloterna få det betydligt svårare vid deras förhandlingar en månad senare.
Vad som sker i ett bolag, sker snart i ett annat.

Bolagen vill ha små grupper att förhålla sig till, helst pilot mot pilot, som på RyanAir, så att man kan spela ut dem mot varandra. Därför vil bolaget nu krossa fackförbundet.
Anmäl inlägget
Mer till oss!
Skrivet av Norwegian-737pilot, 2015-03-04 17:16:42
Jag tjänar över en miljon per år, jobbar mindre än någon annan i bolaget, har mer lediga dagar och mer semester. Men jag vill ha mer! Ha ha. Bryr mig inte om mina kollegor med mindre lön eller bolaget i sig. Nu ska vi ha mer eller bolaget i konken. That's fact!
Anmäl inlägget
Kjos gigantiska misstag.
Skrivet av Harry, 2015-03-04 13:40:17
En "går det så går det" affärsmodell, innebär enorma risker och kan kosta miljarder. Passagerare drabbas. Skall man dessutom erövra världen så kan det gå väldigt fel, det har många despoter fått erfara.

Norwegians europatrafik går bra, men långlinjemardrömmen är katastrof för bolaget.

Hur gör man sig av med en alltför gammal vd på fel spår, som dessutom äger 20% i bolaget. Inte lätt!

Anmäl inlägget
Läsvärd artikel -->
Skrivet av Anställningstrygghet, 2015-03-04 13:10:15
"En Norwegian-
pilots bekjennelser"

http://bodonu.no/en-norwegian-pilots-bekjennelser-2/
Anmäl inlägget
Anställningstrygghet
Skrivet av Läsvärd artikel -->, 2015-03-04 13:09:05
"En Norwegian-
pilots bekjennelser"

http://bodonu.no/en-norwegian-pilots-bekjennelser-2/
Anmäl inlägget
Det ska va billigt
Skrivet av Mackan, 2015-03-04 11:27:46
Jag reser när det är billigt, och billigt ska det vara. Alla vet att ALLA piloter bär Rolex, kör Porsche och bor i palats på Lidingö, för det är bevisat i Illisionerad Vetenskap. De är giriga efter högre löner; det enda strejken handlar om. De vill ha fler klockor! Jag vill flyga gratis! Piloter är taxichaufförer utan ratt för autopiloten gör hela jobbet, och autopiloten jobbar utan lön, det vet ALLA!
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Neo, 2015-03-04 11:16:50
Intressant att folk kallar Norwegian för "dyra". De baserade sin modell på att vara billigast. Nu är till och med de för dyra. Vad är billigt nog då? När ett low cost-bolag är för dyrt, vem ska klara sig då? Ultra-low cost? Om alla arbetat gratis hade resultatet varit -1 miljard. Är det piloternas fel med?
Anmäl inlägget
fort. Till @tobbe
Skrivet av Tobbe, 2015-03-04 11:15:56
När Du har mer kunskap om situationen, korrekt fakta och kommer med verklighetsrelaterade kommentarer kan Vi ta en vettig diskussion, tills dess är det som att prata med ett Troll.
Anmäl inlägget
Till @tobbe
Skrivet av Tobbe, 2015-03-04 11:15:35
Du har tydligen ingen aning om vad strejken gäller och du är väldigt arrogant och egoistisk emot andra människor.
Strejken har inget med lönen att göra så att hela tiden dra upp lön och lyxvillkor som många gör visar ju bara på bristande kunskap om situationen.
Att relatera till att Norwegian gick med förlust förra året och därmed kräva att personalen ska ta den kostnaden är också det ett stort tecken på bristande kunskap om situationen och bolaget i fråga.
Anmäl inlägget
Företagsledningen bär ansvaret
Skrivet av Linkan, 2015-03-04 10:40:56
Hela detta är företagsledningens ansvar.
De har totalt misslyckats med sitt trixande. De kräver att personalen skall ta ansvar för deras misslyckande. Undrar om de också gått till Boeing och sagt "Vi kan bara betala hälften av vad vi tidigare gjort för B787 ni måste förstå att annars går vi i konkurs"

Anmäl inlägget
Heja piloterna! Stackars CC!
Skrivet av Instruktören som sett...., 2015-03-04 10:17:03
Alla ni som tror att en billig flygbiljett kommer utan förhöjd risk, ja, ni har ALLA FEL! Passagerare; ni har INGEN aning om vad som sitter framför cockpit dörren och deras kompetens, men billigt är det!! Är det bra-NEJ! Tryggt-NEJ, Säkert-NEJ! Kollektivavtal är något, som framför allt ett säkerhetsyrke som pilot, alla ska ha! Vill ni spara pengar? ....börja gå till jobbet, drick kranvatten istället för mjölk, laga era kläder istället för nyinköp, etc.
Anmäl inlägget
enkel matematik del 4
Skrivet av @tobbe, 2015-03-04 09:51:37
I detta fall gick Norwegian med förlust förra året - precis som alla bolag i alla branscher som gör det måste man som anställd vara med och bidra till att minska kostnader, skapa mer flexibilitet. för gör man det finns inget bolag att jobba på sen.... och då kanske de något sämre villkoren var klart bättre än a-kassan....
Anmäl inlägget
enkle matematik del 3
Skrivet av @tobbe, 2015-03-04 09:51:14
En sk "gamechanger" som man i framtiden kommer säga vara en av de som påverkade förändring. Jag förstår att förändring är svårt - det är mänskligt, men vi lever inte i en tid av gamla statsmonopol - hur dumt är det inte ii grunden att staten ska äga ett flygbolag förresten?

Anmäl inlägget
enkel matematik del 2
Skrivet av @tobbe, 2015-03-04 09:50:21
Visst har piloter ett ansvarsfullt jobb, men det finns många andra som har också, därtill jobb som kräver långt längre/mer omfattande utbildning än vad pilotyrket gör. Att lyxstrejka på löner som ligger skyhögt över vad de flesta andra har är rent löjligt, och dessutom riskerar man att dra ett helt företag ner i skiten.
Anmäl inlägget
BEST EUROPEAN AIRLINE
Skrivet av jocke, 2015-03-04 09:49:41
NORWEGIAN IS THE BEST EUROPEAN AIRLINE 2014! AND BECAUSE ITS THE BEST IT MUST BE THE BEST!
Anmäl inlägget
enkel matematik del 1
Skrivet av @tobbe, 2015-03-04 09:49:35
Ingen tvingar er att jobba vare sig för Norwegian eller annat bolag. Man väljer arbetsgivare som man tycker passar sig själv, och de krav på villkor man har.
Att facket ska kunna styra affärsmässig utveckling i vilket bolag som helst är i min värld helt uteslutet.
Anmäl inlägget
billig
Skrivet av anna blond, 2015-03-04 09:17:13
jobbar inte i flyget, det enda jag bryr mig om är riktigt billiga biljetter! Om inte norwgian har det flyger vi med dom som har det. Enkelt.
Anmäl inlägget
Dubbelmoral
Skrivet av Kenta, 2015-03-04 09:14:41
Tycker ALLA ska börja tänka omlite vad gäller att ta in billig arbetskraft, MÅNGA har hyrt in billiga arbetare för att "fixa" sitt hus eller laga bilen. Hoppas det här blir en väckarklocka för många.
Anmäl inlägget
fort. Till @tobbe
Skrivet av Tobba, 2015-03-04 09:12:21
Ni ska själva ha trygga anställningsvilkor på Ert eget arbete men alla andra ska bli behandlade som slavar, bara Ni får Er billiga biljett!
Har Du inte råd att betala vad det kostar att resa tycker jag att Du kan stanna hemma!
Att Du skryter om vilka billiga biljetter Du köper är som att skryta om hur dum i huvudet Du är då Du medvetet reser med ett riskbolag.
Att ge stöd åt Kjos vansinne är att ge stöd för försämrad säkerhet ÅT passagerarna!
Anmäl inlägget
Till @tobbe
Skrivet av Tobbe, 2015-03-04 09:11:54
Du har helt rätt i att "SKRÄMMANDE" är rätta ordet. Det rätta ordet för hur Kjos behandlar arbetarna, det rätta ordet för ignoransen hos de som EJ är drabbade av Kjos vansinne och ger honom stöd!
Att Ni ger Kjos stöd i det han gör visar endast vilka enorma egoister Ni är!
Anmäl inlägget
Ego
Skrivet av Ego, 2015-03-04 07:46:48
Jag jobbar inte på det företaget MEN jag vill ha kollektivavtal ändå. Min granne vill också ha det! Fast han jobbar inte heller där. Inte!? Då strejkar vi!
Anmäl inlägget
Resenären
Skrivet av Resenär, 2015-03-04 01:09:39
Jag flyger regelbundet med Norwegian. Jag stöttar den här strejken fullt ut och är efter en liten studiestund på internet införstådd i vad strejken gäller. Det handlar inte om löner utan om min säkerhet som passagerare. Ge piloterna samma anställningsvilkor som vanliga arbetare med pensioner och försäkringar och sluta tumma på säkerheten!
Anmäl inlägget
Allvarligt?
Skrivet av @passagerare, 2015-03-03 22:33:09
Hur tänkte du nu? Menar du allvar med din jämförelse i haveristatistik? Dagens skämt!
Anmäl inlägget
Monopolets fall
Skrivet av passagerare, 2015-03-03 22:25:54
Köpt biljett med Norwegian, men offrar gärna dom pengarna för att få kvar ett bra billigt bolag att få flyga med, ned med säkerhetshyckleriet från svensk/sas pilotförening!

Fram med statsitiken på haverier SAs, Norwegian, Ryanair och Avies, hej då SAS!!!
Anmäl inlägget
Fskatt
Skrivet av Uno, 2015-03-03 22:20:57
@Micke
Och enbart få betalt när det är kunder i butiken. Annars kan det ses som ledig tid. Man jobbar inte när det inte är några kunder så betalt 4h per dag fast man är på jobbet 8h.

Ungefär så det fungerar på en del flygbolag.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Stina, 2015-03-03 22:19:27
Stå på er!
Anmäl inlägget
@@tobbe
Skrivet av Micke, 2015-03-03 22:04:04
Snart ska man vara egenanställd via något bemanningsföretag för att jobba i kassan på ICA...
Anmäl inlägget
60-talet
Skrivet av Markan, 2015-03-03 21:24:37
det skulle vara dyrt men stabilt. Varför inte:)
Anmäl inlägget
Norwegian, en gamechanger
Skrivet av @tobbe, 2015-03-03 21:16:34
Kjos har drivit fram Norwegian oerhört framgångsrikt och de har ytterst nöjda kunder. Tragiskt att se hur gamla piloter och flygbolagsanställda genom facket försöker ta kontroll över ett företags utveckling. Skrämmande var ordet. Heja på Kjos, du är ett föredöme!

Men till alla som strejkar och argumenterar- tror ni det skulle vara bättre med ett ensamt SAS på marknaden? Det är inte 1960 längre......
Anmäl inlägget
Gå kurs...
Skrivet av Expert, 2015-03-03 21:15:24
Kjos och hans vapendragare MOL skulle gå en kurs hos Richard.
Se följande;


http://www.virgin.com/richard-branson/staff-come-first
Anmäl inlägget
Skojaren Kjos.
Skrivet av Tobbe, 2015-03-03 21:07:58
Det är synd att Kjos inte tänkte på att om han bara skött sitt bolag och tagit hand om sina anställda så hade detta aldrig hänt. Han har sig själv att skylla och det är hans fel att dessa 35 000 passagerarna nu drabbas!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev