Skriv ut  

Nextjet och Estonian: Konkurrens och samarbete

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 mars 2015
Estonian flyger åt Nextjet, som hyr ut en SAAB till Estonian. Det är ett samarbete som även innehåller konkurrens när Estonian börjar flyga inrikes i Sverige.

Estonian Air
Estonian Air

Det är Estonian Air som fyller den lucka som uppstått i flygplaneringen på sträckan Örnsköldsvik – Arlanda. Höga Kusten Flyg har som princip att hyra in kapacitet under vinterhalvåret och när kontraktet med Cimber går ut på tisdag, rycker Estonian in med en Embraer 170. Det innebär att det blir jettrafik på sträckan som normalt flygs med turboprop.

Samtidigt har Estonian hyrt in en SAAB 340 av Nextjet för att flyga trafiken mellan Bromma och Tallinn och där alltså turboprop ersätter den ursprungliga jetmaskinen.

– Vi har ett bra samarbete med Nextjet och det är något som gynnar båda bolagen, säger Jan Palmér, vd för Estonian till Flygtorget.

Det är ett samarbete som även handlar om konkurrens. Den 26 oktober tar Estonian ett steg in på den svenska inrikesmarknaden och börjar flyga sträckan Arlanda – Arvidsjaur – Gällivare på ren kommersiell basis. Det är en av de tidigare upphandlade linjerna men i och med att Nextjet beslutat att flyga den i egen regi, finns inte längre några statliga pengar att tillgå. De två flygbolagen konkurrerar helt på marknadens villkor. Estonian slingar flygningen till båda destinationerna medan Nextjet har en linje till Arvidsjaur och en till Gällivare.

- Vi får se hur det går med två aktörer på de destinationerna, säger Henning Lindberg, marknadschef på Nextjet som nu får se en Embraer ta upp kampen om passagerarna där Nextjet flyger med en ATP.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

NPA
Skrivet av George, 2015-03-31 13:20:19
Go NPA, go
Anmäl inlägget
Hur
Skrivet av Erik, 2015-03-31 09:35:43
Jag förstår inte, hur menar ni att de har lurat pilotkåren?
Anmäl inlägget
Suck
Skrivet av Thomas, 2015-03-30 17:03:15
Grattis Nextjet! Ni lyckades lura stora delar av pilotkåren att ett fackförbund betalat av er är framtiden. Snyggt!
Anmäl inlägget
Framåt, uppåt
Skrivet av Jusse, 2015-03-30 16:41:13
Hellre flyga jet med NPA, än drunkna med SPF.
Anmäl inlägget
Via direkt?
Skrivet av Paprikatåget, 2015-03-30 11:38:09
Eh... Nu flyger ju Nextjet linjen till Gällivare via Kramfors/sollefteå...
Anmäl inlägget
Börjar det nu?
Skrivet av Henkel , 2015-03-30 09:52:01
Är det nu nextjets egenfinansierade fackförenings nya avtal börjar synas? Flyga jetproduktion på propavtal? O vad händer när det inte håller ekonomiskt? Flyga jet med ett nytt fint avtal med kabinavtal? Innovativt NextJet!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev