Skriv ut  

Estonian Air bildar Nordic Flyways för feedertrafik

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 mars 2015
Uppdraget för SAS var en framgång. Nu vill Estonian Air satsa på att blir en capacity provider för större flygbolag i Europa.

Nyligen avslutade Estonian Air ett samarbete med SAS där det estniska flygbolaget under tre veckor agerat underleverantör och flugit tunnare linjer från Köpenhamn. Det är en av de första gångerna som Estonian hyr ut kapacitet på det sättet, direkt till ett annat flygbolag och det är ett projekt som gett mersmak.

– Ja, vi gör nu en satsning på att skapa partnerskap med större flygbolag i Europa och flyga en del av deras feedertrafik in till olika hubbar, säger Jan Palmér. Det är något som är mycket vanligt i USA och vi bygger en modell efter hur det fungerar där.

Produktionen för andra flygbolag ska inte blandas med det Estonian Air. Istället har ett tiodigare dotterbolag som flög en del mindre linjer med SAAB 340, väckts till liv under namnet Nordic Flyways. Just nu ligger ansökan om ett AOC inne hos myndigheterna och samtidigt pågår arbetet på att renodla affärsidén.

– Vi behöver fler ben att stå på. Men just nu är vårt linjenät optimerat, vi behöver inte fler destinationer så då är det här en del i tillväxten.

Tanken är att använda den överkapacitet som finns i form av två Embraer 170 som inte används i linjetrafiken. De ska kunna reserveras för större flygbolag på längre sikt, gärna upp mot fyra-fem år, menar Jan Palmér.

– Det är den omedelbara kapaciteten vi har just nu. Blir det här en lyckad satsning, vi är kostnadseffektiva och har bra kvalitetssiffror, finns alltid möjligheten att ta in fler flygplan.

Nordic Flyways har inga geografiska begränsningar utan kan operera över hela Europa. I närområdet finns konkurrens från bland andra Jet Time och Flybe som båda idag är underleverantör till SAS.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sverige nästa
Skrivet av Huffelpuffel, 2015-04-01 15:25:33
Tror man skall fundera på vad det rimmar på; ....ways och vem vd´n är. Kanske ett nytt seriöst regionalbolag för Sverige. Välkommet.
Anmäl inlägget
Nordic!
Skrivet av Henke, 2015-03-31 16:18:52
Nordic har återuppstått än en gång. Fågeln Phenix ur askan!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev