Skriv ut  

Bara tio europeiska flygplatser i topp 50

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 april 2015
Flygplatserna i Europa är numera betydligt mindre än de stora terminalerna i USA och Asien. Faktum är att bara 10 flygplatser i Europa kvalar in bland de femtio största i Världen. Ännu längre ner återfinns de skandinaviska huvudstäderna.

Världens stora passagerarströmmar finns i USA och Asien och därmed är de också där som de riktigt stora flygplatserna ligger. Det visar siffrorna när tidningen Airline Business räknat samman 2014. Överlägset största flygplats i världen är Hartsfield International i Atlanta som hade 96 miljoner passagerare förra året. Det är alltså en bra bit upp för de skandinaviska flygplatserna som alla ligger på lite drygt 20 miljoner passagerare.

Över huvud taget ligger alltså Europa på efterkälken och på listan över de 25 största flygplatserna i världen kvalar enbart fem städer i Europa in: London Heathrow hamnar på bronsplats med 73,4 miljoner pax. Å andra sidan kan ju London hävda att om man lägger på de 38,1 miljoner pax som använder Gatwick är bilden en annan, 111,5 miljoner pax. Den typen av matematik kan å andra sidan även New ägna sig åt och slå ihop JFK, Newark och La Guardia och därmed komma upp i 114,7 miljoner passagerare.

Liknande räkneexempel skulle också Stockholm kunna ägna sig åt och därmed bli störst Norden. Men statistiken gäller nu varje flygplats för sig

De tre största flygplatserna i världen och var de tio europeiska placerar sig i tabellen bland de 50 största:

Största flygplatserna

De nordiska flygplatserna återfinns betydligt längre ner i listan, även om alla fyra har klättrat några placeringar sedan året innan.

Nordiska flygplatser



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Area då?
Skrivet av A, 2015-04-27 12:46:23
Ok, så detta är de största flygplatserna mätt i antalet passagerare. Men antalet passagerare är inte = Största flygplatsen (area). Undrar därför vilken som är STÖRST?
Anmäl inlägget
Varför utelämnas vissa?
Skrivet av Bauzer, 2015-04-27 07:17:14
Vad hände med Dubai, som hade 70.4 miljoner pax!??
Anmäl inlägget
Storstadsområde
Skrivet av Bussen, 2015-04-24 19:59:24
Rolig diskusion :)
Jag skulle nog argumentera att Oslo är störst i skandinavien. Torp, Rygge , Gardemoen ca 28milj.
När det gäller i världen så tar London hem det. Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted, London City, Southend ca 140milj. Men nu handlade det om enskilda flygplatser och inte hela storstadsregionens flygplatser.
Anmäl inlägget
Hallå?
Skrivet av D, 2015-04-24 11:41:18
Fakta,

Det var det dummaste jag har hört. Skavsta ligger 106 km bort från Stockholms centrum. Ska helt plötsligt både MMX och AGH räknas som Köpenhamnsflygplatser? Bägget två ligger på kortare väg.

Att Bromma räknas som en STO-flygplats köper jag fullt ut, men varken Skavsta eller Västerås kan omöjligt räknas som Stockholmsflygplatser.

Lillebrorskomplex, eller vad är syftet med artikeln?
Anmäl inlägget
Gränser
Skrivet av Ali, 2015-04-24 10:03:07
Tillhör Narita Tokyo? Tillhör Rygge och Sandefjord Oslo? Omöjlig diskussion då man kan dra gränser var man vill.
Anmäl inlägget
Märklig uträkning
Skrivet av Fakta, 2015-04-23 20:50:36
Skavsta är en stockholmsflygplats eftersom den betjänar stockolmsregionen. Den finns där den finns inte för att den ligger i Sörmland men därför att alla lågprisflygbolag som vill flyga på Stockholm måste ha en flygplats som i det här fallet råkar ligga 10 mil från Stockholms innerstad.
Anmäl inlägget
Efterblivet
Skrivet av Freq Flier, 2015-04-23 20:33:46
Visst ar Europa efterblivet nar det galler flygtrafik och flygplatser. Men det ar efterblivet i mycket annat ocksa. Lilla Sverige har mindre an 10 milj inv, vilket ar mindre an manga storstader.....sa vad vantar ni er?
Anmäl inlägget
Anders Anders
Skrivet av Bullshit, 2015-04-23 16:20:40
Det heter NYC och inget annat...
Europa har en enorm trafikvolym som Anders inte kan avgöra genom att bara titta på de största flygplatserna. Det finns en mängd flygplatser som ligger utanför topplistan där t.ex. Ryanair flyger som är stora. Dessutom har Europa mer nonstoptrafik utanför hubbarna. Man kan inte dra slutsatser som Anders gjort bara genom att titta på vissa flygplatser. Man måste titta på ALLA flygplatser med trafikflyg i respektive område!!!!
Anmäl inlägget
jo ho da!!!
Skrivet av tjoflöjt, 2015-04-23 16:18:54
VST NYO BMA ARN... Solen roterar som vanligt runt dem
Söker man på STO får man även upp Västerås o Skavsta...
Nästa Gävle???
Anmäl inlägget
Märklig uträkning...
Skrivet av D, 2015-04-23 09:31:13
Hur räknar man då? Arlanda + Bromma, som är de enda flygplatserna som är riktiga Stockholmsflygplatser går inte över 25 milj. För inte kan varken Västerås eller Skavsta räknas som Stockhomsflygplatser?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev