Skriv ut  

Nya problem för Dreamlinern

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 maj 2015
Än en gång har Boeing 787 fått problem med elförsörjningen. Det är tillförseln av växelström som riskerar att slås ut och i så fall göra flygplanet manöverodugligt.

I dagarna har American Airlines visat upp sina första Boeing 787 som ska tillföras flottan. Men det var en presentation som stördes av nya problem när de amerikanska flygmyndigheterna FAA pekat på ytterligare ett allvarligt fel i Boeings stolthet, Dreamlinern.
Även denna gång är det elförsörjningen som spökar. Tester visar att flygplanet kan råka ut för ett totalt bortfall av försörjningen av växelström om strömförsörjningen varit igång kontinuerligt i 248 dygn. Skulle det uppstå när flygplanet befinner sig i luften kan det innebära att piloterna inte längre kan kontrollera planet.

FAA anser att det nu uppkomna felet är så pass allvarligt att det motiverade att det offentliggjordes och inte enbart rapporterades till Boeing. En tröst i sammanhanget är att det inte blir tal om att behöva ställa flygplanet på marken. Det hela rubriceras som ett temporärt problem men Boeing måste snarast ta fram en programuppdatering i mjukvaran som kan lösa problemet.

De tidigare och betydligt allvarligare problemen med överhettade litiumjonbatterier i början av 2013 gjorde att Dreamlinerns fick ett och belades med ett flera månader långt flygförbud. Det som extra börda på en försening på två år till All Nippon Airways, launch customer på modellen. Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten gjorde senare en utredning som prickade både flygplanstillverkaren och FAA för bristande kontroller.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

787 blixt vid gate
Skrivet av Mr €, 2015-05-06 10:22:33
Enligt info tog det 2 dagar att få igång deras 787'a efter blixnedslaget. Givetvis kan solid state transformers kortslutas och brinna på andra plan också men 787'an har flest.
Anmäl inlägget
Du har fel
Skrivet av 787, 2015-05-06 04:43:31
Blixten kan inte slå ut 787s elsystem. De flesta flygplan har solid state transformers idag och inte bara 787.
Anmäl inlägget
787 elsystem
Skrivet av Mr €, 2015-05-05 08:02:15
Tror Norwegian fick ett blixnedslag vid gate för länge sedan som slog ut elssytemet helt. 787 har flera elsystem bla 28VDC, 115VAC 400Hz, +/-270 VDC och 230VAC (wild freq.) och solid state transformers som för ström mellan systemen. Dessa är av halvledartyp och är en brandrisk var och en som bör ha egen brandvarning och brandbekämpning.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev