Skriv ut  

Norwegian bygger bas i Los Angeles

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 maj 2015
Två besättningsbaser i USA blir tre. Det avslöjade Björn Kjos nyligen och det är Los Angeles som nu ska byggas upp inför framtiden.

787 Norwegian
Norwegian Boeing 787

I dagsläget har Norwegian två baser i USA, i New York och i Fort Lauderdale. Det brukar flygbolaget använda som argument i den eviga diskussionen om landningsrättigheter, något som Department of Transport ännu inte gett klartecken till.  Trots det går Norwegian vidare med att befästa verksamheten i USA. Vid den senaste lanseringen av långlinjer blev Las Vegas ny destination från både Stockholm och Köpenhamn.

Fokus just nu ligger dock på Loa Angeles. Dit flyger Norwegian från alla tre skandinaviska huvudstäder och från London Gatwick. Det är en trafikmängd som gör att flygbolaget vill bygga en egen besättningsbas där. Det i sin tur ger möjlighet till ytterligare expansion på den amerikanska västkusten.

– Logistiskt sett är det mycket enklare att ha en bas på en plats där vi flyger mycket. Vi kommer att bli tunga på Los Angeles, sa Björn Kjos nyligen i en intervju med norska dn.no.

Ytterligare en anledning till beslutet är det faktum att flygningarna från Los Angeles har mellan 40 och 50 procents amerikanska resenärer ombord. Det är passagerarströmmar som till stor del använder Norwegian för att ta sig till Skandinavien och sedan vidare längs bolagets linjenät, antingen till Europa eller vidare till Bangkok.

Norwegian är just nu inne i en mellanperiod när det gäller långlinjeflottan, bara en ny Dreamliner levereras i år och sammanlagt finns nu åtta Boeing 787-8. Det gör att flygbolaget inte riktigt kan svara mot den efterfrågan som finns. I intervjun med dn.no menade Björn Kjos att flottan av B787 skulle ha kunnat vara dubbelt så stor och ändå vara fullt sysselsatt.

- Vi kan flyga tills vi får kramp, med de tillstånd vi har idag.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bas eller crewbas
Skrivet av Kjell, 2015-05-07 10:47:57
Kommer man då även att anställa från den lokala marknaden i LAX för att bemanna flygningar till/från? Som man har gjort i BKK...
Anmäl inlägget
Till Kul.
Skrivet av Rickard, 2015-05-07 09:45:33
Har svårt att se att Australien, Nya Zeeland, Thailand och USA skulle hjälpa Norwegian med dessa rättigheter. Det är bilaterala avtal och redan svårt för Amerikanska bolag att få.
Anmäl inlägget
Mycket smart!
Skrivet av Freq Flier, 2015-05-07 01:23:01
Mycket smart, minst sagt.
Anmäl inlägget
PanPan
Skrivet av Korhonis, 2015-05-06 18:11:20
PanNorwegian Airways
Anmäl inlägget
Och sen då?
Skrivet av Kul!, 2015-05-06 15:20:08
Tänk om Norwegian skulle kunna flyga LAX-Sydney/Bangkok Auckland i framtiden. :-) Det tillsammans med Rio och Sydafrika, då har man kommit en bra bit på väg runt om i världen.
Anmäl inlägget
Svar till Julle
Skrivet av Ruben, 2015-05-06 15:01:10
Du fattar ju nada, Kjos äger ju en tältsängsfabrik, och nu säljer han tältsängar till alla flygplatser.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av Julle, 2015-05-06 13:56:58
Undrar bara om tillverkarna av tältsängar får kramp av en för snabb 787 expansion?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev