Skriv ut  

Amerikanska flygbolag ger upp Skandinavien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 maj 2015
Konkurrensen på Skandinavien är för hård, nu drar sig United ur åretrunt-trafiken till Stockholm och Oslo. Även Delta satsar på enbart trafik under sommaren.

USA är en prioriterad marknad för både SAS och Norwegian. Nya destinationer och uppgraderade flygplan har gett båda bolagen en stark position på atlanttrafiken. Det känner amerikanska United av som nu har bestämt sig för att sluta flyga året runt och istället satsa enbart på sommarsäsongen.

Det drabbar framför allt Oslo och Stockholm där United i många år flugit året runt. Köpenhamn har de senaste åren enbart haft sommartrafik med United och Delta. Det innebär att under sommarmånaderna flyger fyra flygbolag 23 gånger i veckan på sträckan Arlanda – New York: SAS och United dagligen till Newark, Delta fem gånger i veckan till JFK, samma flygplats som Norwegian trafikerar fyra gånger i veckan.  

Från Oslo är konkurrensen något mindre, SAS och United dagligen till Newark och Norwegian fyra gånger i veckan till JFK.

Köpenhamn har inte haft några amerikanska flygbolag med trafik året runt sedan 2012 när United drog sig ur. I år är det tre flygbolag som konkurrerar om passagerarna under sommaren, SAS, Norwegian och Delta.

De två amerikanska flygbolagen använder Boeing 757 i trafiken medan SAS har A330, på vissa avgångar maskinerna med de ny, uppfräschade kabinerna medan Norwegian flyger B787.

Konkret innebär förändringarna att mellan den 5 september i år och 4 maj nästa år blir det inga amerikanska flygbolag på Arlanda.



Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Amerikanska bolag
Skrivet av Service, 2015-05-17 16:34:07
Problemet för amerikanska flygbolagen är att kvaliteten på deras produkt är så dålig jämfört med europeiska flygbolag att inga europeer åker med dem. Continental klarade sig bra men nu i och med sammanslagningen med United har standarden sjunkit så att de inte längre klarar konkurrensen.
Anmäl inlägget
SV mrBoeing
Skrivet av Ragge, 2015-05-16 13:56:09
Enligt GOT reser ca 120 000 västsvenskar via GOT till en nordamerikansk slutdestination varje år. Knappt 330 pax per dag, så det är nog på gränsen för att det ska vara lönsamt. Men som du säger. Det krävs nog en US carrier som har antingen JFK eller Newark som nav för att det ska bli något och det är nog inte aktuellt. Men det kan ju ändra sig.
Anmäl inlägget
GOT-drömmar i graven
Skrivet av mrBoeing, 2015-05-16 12:35:01
...och ungefär där försvann allt hopp om en US carrrier på GOT, om det nu fanns en promilles chans innan...
Anmäl inlägget
inga pax
Skrivet av i Granskogen, 2015-05-15 08:26:11
Det finns för dåligt underlag, som bättre lämpar sig för lokala turbopropflygn........................
Anmäl inlägget
Flygbranschen ruttnar inifrån..
Skrivet av Så klart.., 2015-05-14 15:12:15
Det är klart svårt för amerikanska flygbolag att konkurrera med flygbolag som Norwegian. Att piloterna som flyger mellan Arlanda - New York är baserade i Bankok med anställning i ett skumrask bemanningsbolag i Asien är ju ett skämt som EU måste titta på! Social dumping leder till invärtes röta i fler och fler branscher.. Vakna!!
Anmäl inlägget
Got
Skrivet av Hepp, 2015-05-12 21:26:37
Inte förvånad, däremot är det märkligt att man inte kikar på Got istället. Helt utan konkurens
Anmäl inlägget
Swedavia kan inte leverera!
Skrivet av Resenär, 2015-05-12 20:51:52
Swedavia (Arlanda) är både för dyrt och omständigt. Upplever även flygbolagen. Swedavia borde uppmunta alla regionala flygplatser att förse Arlanda med större reseunderlag. Lite kreativitet skulle de internationella flygbolagen gilla. Men tyvärr, ingen ser problemen utan bara duckar...
Anmäl inlägget
Nja, alltså...
Skrivet av Per, 2015-05-12 20:28:10
Klart det har med konkurrens att göra!
Marknaden finns, men täcks nu av expanderande Norwegian. Däremot är ju inte marknaden oändlig, varken här eller någon annanstans.
Dessutom har så gott som samtliga europeiska bolag en bättre produkt. Vilket får sorteras under begreppet konkurrens...
Anmäl inlägget
Helt fel
Skrivet av Helt fel, 2015-05-12 19:26:25
Skandinavien ar ingen intressant marknad for USA bolagen. Det har inte med konkurrens att gora utan med obetydlig marknad. De flyger hellre till AMS, LHR, FRA, etc, och snacka om konkurrens pa dessa destinationer.
Anmäl inlägget
Vettefan
Skrivet av Higgan, 2015-05-12 19:25:24
Tråkigt...
Anmäl inlägget
BRa
Skrivet av Svenne, 2015-05-12 18:04:20
Bra för SK och DY, grattis!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev