Skriv ut  

SAS och norska piloter överens om avtal

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 maj 2015
SAS är nu överens med hälften av de norska piloterna. Återstår den andra norska pilotföreningen samt de svenska piloterna. Där går förhandlingarna kärvare och det är varslat om konflikt.

Avtalet med de danska piloterna var klart redan den 1 april, något som en del såg som ett aprilskämt. Sedan dess har förhandlingarna med de svenska och norska piloterna fortsatt.

Igår blev det dock klart med avtal för hälften av de norska piloterna, de som är engagerade i SNF, SAS Norge Pilotförening. Bland annat har de två parterna nu kommit överens om att förenkla de tidvis mycket omfattande avtalen, det garanterar anställningstrygghet för piloterna och det tar hänsyn till SAS behov att från tid till annan agera snabbt när marknaden kräver det.

– Nu har vi ett avtal med både SNF och den danska pilotföreningen DPF. Det är ett stort steg framåt och vi har fått ett avtal som speglar nutidens konkurrenssituation. Förhandlingarna bekräftar också att vi har ett gemensamt ansvar med pilotföreningen och SNF har visat att de vill vara med och säkra skandinaviska jobb och en framtid för piloter i SAS, säger SAS vd Rickard Gustafson i en kommentar.

Det nya avtalet träder i kraft retroaktivt, från den 1 april i år och gäller i två år.

Arbetet går nu vidare med att få en uppgörelse och förenklade avtal med de två fack som återstår, svensk Pilotförening och norska SAS Flygeres Forening, NSF. Där har det dock kärvat och på båda håll är det nu medlare inkallade för att komma vidare. I Sverige har SPF varslat om konflikt och strejk bland piloterna från den 21 maj.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev