Skriv ut  

Strejk på SAS allt närmare

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 maj 2015
Vid midnatt går fristen ut. Om inte något genombrott skett i förhandlingarna mellan SAS och Svensk Pilotförening går 430 svenska piloter anslutna till facket ut i strejk.
- Vi förhandlar fortfarande, är beskedet från parterna.

Vid årsskiftet sades avtalet med de svenska piloterna upp och sedan dess har förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal pågått. Den sjunde maj avbröt Svensk Pilotförening förhandlingarna och en medlare kallades in. Det har inneburit fortsatta förhandlingar som i vissa fall varit konstruktiva även om de inte lett hela vägen fram, säger Elisabeth Holming Schiller, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen.

- Uppenbarligen hade medlarna ett förslag klart igår kväll men valde att inte lägga fram det eftersom parterna stod för långt ifrån varandra, säger hon till Flygtorget.

Det innebär att fristen krymper allt mer. Om inga framsteg görs innan midnatt aktiveras strejkvarslet och de 430 piloter som är anslutna till det svenska pilotfacket lägger ner arbetet. Det ger ett stort genomslag i SAS trafik till och från Sverige även om en del av flygningarna kommer att kunna genomföras med de danska och norska piloter som har avtal klart och som är schedulerade att flyga på Sverige. Det räknas inte som strejkbryteri. Alla svenska SAS-piloter är heller inte medlemmar i Svensk Pilotförening.

Även i Norge väntar en konflikt de närmaste dagarna om inte förhandlingarna går i lås. Där går SAS Flygeres Förening ut i strejk men i betydligt mindre omfattning än i Sverige.

- Ja, det är fem-sex piloter som strejkar under torsdagen och sedan trappas det upp allt eftersom, säger presschefen Henrik Edström på SAS.
En stor del av trafiken i Norge och Danmark kommer alltså att genomföras även i morgon. Trots det planerar SAS för konflikt och kommer att ställa in en del flygningar i kväll och i morgon bitti som första åtgärd.

Ingen av parterna vill kommentera vilka punkter som är svårast att komma överens om. SAS menar dock att man erbjuder kollektivavtal med Skandinaviska villkor och att det inte är tal om att ta in bemanningsföretag.

 I expressen.se fick Svensk Pilotfackets ordförande Martin Lindgren frågan om man som resenär ska fortsätta att boka biljetter på SAS även under torsdag, en eventuell första strejkdag.
- Givetvis ska man det, blev svaret.
Återstår att tolka innebörden av det.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Flyger vidare
Skrivet av Gullan Purser&Medlare, 2015-05-22 12:14:08
Det var tufft runt förhandlingsbordet sista morgontimmarna.... Nu kommer vi kabintjejer att göra vårt yttersta för att reparera den lilla skada som varslet åstadkom... Bjuder på extra gott kaffe som kompensation
Anmäl inlägget
Till Ryanair 4 ever
Skrivet av Usch och fy , 2015-05-21 14:52:53
Rätten att organisera sig är en mänsklig rättighet som Ryanair fråntar sina anställda. Hur kan detta vara möjligt i Europa idag
Anmäl inlägget
Lägg ner och öppna nytt.
Skrivet av Kalle, 2015-05-21 09:14:26
Det kan du bara glömma. Vore lagom med ett startkapital på 10 miljarder, skulle du stå för det då? Dessutom är slottarna värda flera miljarder. Goodbye till dem.

Bespara oss sådana här "lysande ideer".

Vore smartare att nå en lösning för att göra SAS till ett riktigt vasst bolag.
Anmäl inlägget
Jag vill ha mer!
Skrivet av Ryanair, 2015-05-21 07:14:37
Ryanair 4 ever, helt rätt de anställda skall bara hålla tyst. Inte bekymra sig över vidriga förhållanden. Bara kunden JAG kommer fram i tid är allt bra.
Slavarbete är bra. Då kan vi troligen få våra biljetter ännu billigare.
Anmäl inlägget
Likvidation
Skrivet av Notryan , 2015-05-20 23:05:16
Svar Nils. Löser säkert allting. Du borde kanske ta över som VD.
Anmäl inlägget
Stäng ner
Skrivet av Nils, 2015-05-20 22:59:20
Lägg ner SAS och öppna i ny regi. Låt sen alla piloter söka nytt jobb till villkor som "nya" SAS kan leva med och bli en stark spelare i flygbranschen. Konkurrensen lever vidare vare sig lilla Sverige vill eller inte
Anmäl inlägget
Ryanair 4 ever
Skrivet av Steve Archibald, 2015-05-20 21:30:10
Som trogen Ryanresenär slipper jag sådant här trams utan bokar min biljett med det Irländska bolaget och kommer fram i tid. Är det inte dags för SAS att kasta ut facket? Margret Thatcher lyckades ju riktigt bra att få England på fötter och O 'Leary lyckas ju väldigt bra utan ett fackförbund. Facket är ju bara till problem. Men har man tagit fan i båten .....osv
Anmäl inlägget
Verksamheten
Skrivet av Pilot, 2015-05-20 21:18:39
Kanske dags att SAS sysslar med enbart flygning och sen hyr in markpersonal som alla andra.
Anmäl inlägget
Stäng butiken
Skrivet av Kalle Viking , 2015-05-20 20:55:42
Detta är inte första gången piloterna snor åt sig 80% av det befintliga utrymmet av SAS-kakan, så övriga personal-kategorierna får slåss om de eventuella smulorna. Nu är det dags att stänga SAS-butiken för gott, vilket banar väg för bland annat Malmö Aviation och Norwegian. Tyvärr
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev