Skriv ut  

Fraktflyg lämnar Västerås Airport

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 augusti 2015
Västerås tog över fraktflyget från Örebro. Men nu gör TNT en rockad och flyttar tillbaka till Örebro. Det innebär ett avbräck för flygplatsen som just nu startat ett utvecklingsprogram för framtiden.

Västerås TNT
TNT i Västerås

I sju år har flygfraktbolaget TNT flugit en Boeing 737 på sträckan mellan Liege och Västerås Airport. Där har godset lastats om, dels till en SAAB340 som flugit till Riga, dels till lastbil för transport till Örebro och Stockholm.

– Det stämmer, den kommer in på morgonen varje vardag och flyger tillbaka på kvällen, säger Mikael Nilsson, flygplatsens vd till Flygtorget.

Men nu har TNT beslutat sig för att flytta flygningarna till Arlanda och Örebro. Det innebär en återgång till samma system som gällde tidigare, då Örebro hade TNT som kund. Enligt TNT ger rockaden bättre en logistik i godshanteringen.

För Västerås Airport är de uteblivna flygningarna kännbara och kommer enligt Mikael Nilsson att synas i resultatet. De kommer dessutom vid en tidpunkt när ägarna till den bitvis mycket ifrågasatta flygplatsen gjort en tydlig markering att de vill utveckla verksamheten. Detta efter att det till och med utlysts en folkomröstning där invånarna i Västerås skulle avgöra om flygplatsen skulle finnas kvar. Den avblåstes dock och istället drogs framtidsplaner upp. Idag finns ett tiopunktsprogram framme där en av de viktigaste åtgärderna är att försöka få en reguljär linje till någon av de stora hubbarna på plats. Västerås har tidigare haft trafik på bland annat Kastrup och Oslo. Idag är Ryanair ensam med linjetrafik på flygplatsen med linjer till London, Alicante och Malaga. Trots det är Västerås Airport landets sjätte mest trafikerade flygplats med 35 474 rörelser varje år.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Top Gun i Gurkan!
Skrivet av Re:TG, 2015-08-13 16:29:37
Finns fullt med småpojkar som tar flygcert där.
Det nya Top Gun!
Anmäl inlägget
Medborgarförakt
Skrivet av Fredrik J, 2015-08-12 08:53:29
Politikerna i Västerås fortsätter visa en total ignorans för skattebetalarna i Västerås när de håller fast i denna prestigefråga.
Skamligt!
Anmäl inlägget
Skattesubventioner
Skrivet av Knutte, 2015-08-11 13:07:45
Dom lever på skattebetalarna i kommunen.
Anmäl inlägget
Västerås flygplats
Skrivet av TG, 2015-08-11 09:09:39
Om en flygplats lider kännbart när en rotation försvinner kan man nog ifrågasätta dess existens. Jag har kört förbi med bil på E18 flera hundra gånger och har aldrig sett ett flygplan landa på Västerås flygplats. Vad lever dom på?
Anmäl inlägget
Exportsucce
Skrivet av Robot 70, 2015-08-11 09:09:19
Volymerna från Ericsson och Bofors har nog ökat. Västerås låg bra till mellan Örebro och Stockholm då industriprodukterna truckades dit. Om de flyttar tillbaka till Örebro betyder det att Ericsson och Bofors exporterar mer.
Anmäl inlägget
Lägg ner nu på en gång!
Skrivet av The Observer, 2015-08-11 08:51:29
Västerås flygplats har inget existensberättigande. Lägg ner den direkt och satsa pengarna där de behövs bättre.
Landets sjätte största flygplats sett till antalet rörelser - ja, det beror på att det finns en flygskola där. Alltså är det trafik som inte ger intäkter.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev