Skriv ut  

Vilhelmina får ny landningsbana?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 september 2015
Dagens bana är för kort och lever på dispens. Därför måste Vilhelmina säkra den framtida flygtrafiken på South Lapland Airport och det bästa alternativet är en helt ny bana.

Vilhelmina Flygplats
Vilhelmina flygplats

Banan på Vilhelmina flygplats är 1 500 meter lång. Men tröskeln är inflyttad så den reella banlängden stannar på 1 260 meter för ILS-landning och hela. Det är tillräckligt för den trafik som flygs idag, i första hand Nextjet och SAAB340 eller ATP.

– Men vi behöver en omcertifiering av flygplatsen, från dagens 2C till 3C. Det för att vi ska kunna expandera och ta emot större maskiner, säger flygplatschefen Johan Hagelberg.

Faktum är att Vilhelmina lever på en dispens och tar emot större flygplanstyper än vad 2C medger. Den dispensen går ut 2017 och det har satt fokus på framtiden för flygplatsen och den upphandlade trafiken.

– Det vore förödande om vi inte kan växa till 3C

Den mest närliggande idén att förlänga den befintliga banan har visat sig vara kostsamt och skulle troligen kräva att flygplatsen stängs under en längre tid. Därför inriktas nu arbetet på att bygga en helt nya bana, cirka 500 meter söder om den nuvarande. De tekniska utredningarna har visat att det är möjligt att anlägga en ny landningsbana på 2 300 meter.

– Det skulle öppna helt nya möjligheter för oss, bland annat med chartertrafik. Med den kan vi få 4C och alltså klara internationell trafik.

Den stora utmaningen blir att finansiera den investeringen på cirka 250 miljoner som krävs. Det är en summa som i så fall bekostar bana, platta och på sikt även en ny terminalbyggnad. Glesbygdskommunen Vilhelmina har inte själv de medel som krävs. Johan Hagelberg är dock optimistisk och räknar med att en formell ansökan ska kunna lämnas under året.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kom till skott
Skrivet av Biggles, 2015-09-14 12:14:59
Se till att det händer, inte bara en plan!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev