Skriv ut  

BRA och SAS ökar konkurrensen på Umeå

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 september 2015
Det blir en Boeing 737 mot en SAAB 2000. Både SAS och BRA satsar på att flyga direkt mellan Umeå och Göteborg. BRA och SAS möts nu i direkt konkurrens på ytterligare en linje.

BRA
Malmö Aviation blir snart BRA

SAS och Malmö Aviation, i slutet av året med det officiella namnet BRA, konkurrerar direkt på fyra destinationer från Stockholm: Umeå, Östersund, Göteborg och Malmö. Lägg till Sverigesflygs linjer till Sundsvall, Visby, Kalmar, Ronneby, Ängelholm så är det en inrikes konkurrens som möts på merparten av linjenätet.

Nu startar dessutom båda flygbolagen, nästan samtidigt, en helt ny linje mellan Umeå och Göteborg.

SAS provade under vintern förra året att flyga en direktlinje mellan Umeå och Göteborg, utan sedvanlig transit på Arlanda. Då var det en avgång i veckan och när nu SAS den 8 november kommer tillbaka med en liknande satsning blir det två avgångar, fredag och söndag eftermiddag.

– Det finns ett ökat intresse från regionen för direktflygningar till både Göteborg och Stockholm och vi är glada att kunna tillmötesgå det behovet, säger Anders Wahlström, försäljningschef på SAS i Sverige.

Malmö Aviation å sin sida ska från januari flyga direkt mellan Umeå och Göteborg alla veckans dagar utom lördag. Det blir ett komplement till den genomgående linjen som hittills gjort en mellanlandning på Bromma.

– Vi är glada att i januari äntligen kunna starta direktlinjen mellan Umeå och Göteborg som vi vet att våra resenärer länge efterfrågat, säger Christer Paulsson, sälj-och marknadsdirektör för Braathens Aviation.

SAS kommer att flyga linjen själva med en Boeing 737-600 och inte använda någon av de olika underleverantörerna. Det blir en slinga där maskinen går Stockholm – Umeå – Göteborg – Umeå. Flygtiden är 1 timme och 25 minuter.

BRA å sin sida använder en SAAB 2000 som ska baseras i Umeå i och med att den nya basen byggs upp där. Den flyger uteslutande linjen till Göteborg och vissa dagar även rotationer till Bromma. Flygtiden är 1 timme och 40 minuter.

Både SAS och BRA ökar dessutom antalet frekvenser mellan Umeå och Stockholm. SAS fortsätter att satsa på helgtrafik med tre nya rotationer vilket sammanlagt ger närmare 80 avgångar i veckan mellan de två städerna. BRA å sin sida ökar även de antalet avgångar till Bromma och kommer att blanda SAAB 2000 och Avro-maskiner på de olika flygningarna.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Iq?
Skrivet av Miljömuppen, 2015-09-27 19:31:14
Vad blir utsläppen på denna resa per flygstol?
Sb20 är inte direkt snål bland turbopropparna.

Nä, miljöargumentet faller tyvärr platt som en pannkaka.
Anmäl inlägget
BRA vs SAS
Skrivet av Biggles, 2015-09-25 16:19:04
Fördelen för resenären som tänker på miljö och vill resa smart och bekvämt blir ändå BRA, de 10 minuter som är skillnad till Umeå och med en bränsle törstande och smutsig 737a SAS mot den utsläppsmässigt mycket renare SAAB 2000 och med ny bussiness klass inredning gör valet BRA väldigt lätt.
Anmäl inlägget
SAS / BRA = Konkurenter
Skrivet av Dr Tinitus, 2015-09-23 22:07:15
Klart som korvspad att SAS INTE vill använda "konkurrenter" som underleverantörer, när man har minst ett 50 tal andra alternativ!!
Norwegian och BRA är konkurrenter till SAS!!
Anmäl inlägget
Smart?
Skrivet av SAS Saab resenär, 2015-09-23 17:32:56
SAS byter ut Braathens SAAB 2000 i sitt eget linjenät och produktion till andra utländska underleverantörer som Jettime och Flybe antagligen för att man inte önskar att en konkurrent BRA skall sköta underleveranserna. Detta frigör fyra SAAB 2000 från SAS trafiken som nu då kan användas hos BRA till att trappa konkurrensen med just SAS...
Anmäl inlägget
Kul!
Skrivet av GOT, 2015-09-23 07:19:41
Roligt att SAS satsar på mer direktflyg från Göteborg. Man provade ju Luleå förra året med en flight i veckan. Denna gick såpass bra att den nu går dagligen (förutom lördag). Kul att de även satsar på Umeå nu och man får hoppas att även den blir daglig så småningom...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev