Skriv ut  

Stor kabinrekrytering hos SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 november 2015
Nya långlinjer kräver mer personal. SAS genomför just nu den största rekryteringen av ny kabinpersonal på femton år och merparten av dem ska baseras i Stockholm.

SAS Cabin Crew
SAS Cabin Crew

Det är framför allt de nya långlinjerna som drivit på behovet av mer kabinpersonal i SAS. En ny långlinje med dagliga avgångar kräver cirka 70 medarbetare i kabinen. I SAS pågående expansionen finns redan trafiken till Hong Kong etablerad samtidigt som några av de befintliga linjerna till USA fått fler frekvenser. Dessutom kommer nästa år de nya rutterna till Miami och Los Angeles. Visar det sig att speciallinjen till Boston blir en framgång, kan det också bli aktuellt att byta den inhyrda Boeing 737-700 som ska flyga den trafiken mot en av SAS ordinarie långlinjemaskiner. Lägg till de nya A320neo som är på väg in i flottan och behovet av mer kabinpersonal blir tydligt.

– Vi genomför just nu den största rekryteringen på kabinsidan sedan 1999/2000. Totalt ska vi anställa 500 personer till de tre baserna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn, säger Margareta Vang, chef för kabinpersonalen inom SAS till Flygtorget.

Drygt hälften av den styrkan, 300 personer, ska ha Stockholm som bas. Det kommer att jämna ut storleken mellan de tre baserna. I dagsläget har Kastrup och Gardermoen cirka 1 300 kabinanställda var medan Stockholm baserar cirka 800. Återigen är det satsningen på långlinjer från Stockholm som ligger bakom det ökade behovet.

– Det ger en positiv signal och det märks på stämningen i hela företaget att vi expanderar. Det är roligt att vi växer och öppnar nya linjer.

Rekryteringsarbetet har redan påbörjats och fortsätter under vintern och våren så att merparten börjar flyga innan sommaren. I de intervjuer som just nu genomförs erbjuds främst visstidsanställning med möjligheter att så småningom få tillsvidareanställning.

– Våra nya värdar och värdinnor som börjar på timanställning eller visstid, vilket är rätt vanligt, har goda möjligheter att gå vidare till fast anställning. Det handlar ju mycket om att själv känna att man passar i yrket. Vi ser mycket till attityd och inställning, alltså serviceattityd och social kompetens, viljan att arbeta i team, förståelse för oregelbundna arbetstider och liknande faktorer när vi genomför intervjuerna.

Bland dem som söker finns både de med tidigare erfarenhet från andra flygbolag och de som är helt nya i branschen. Även åldersmässigt varierar det och den personliga bakgrunden avgör hur utbildningen sker.

– Den är uppdelad i två delar, en inledande Initial Course som handlar om säkerhet och en Conversion som bygger på den flygplanstyp som man ska arbeta på som inkluderar serviceutbildning. De med tidigare erfarenhet, antingen från oss, andra flygbolag eller fristående utbildningar kan i vissa fall gå direkt in på typutbildningen.

Samtliga nyanställda, oavsett vilken bas man anställs på, börjar flyga på kortlinjenätet och alltså Boeing 737 och Airbus A320-familjen. Därefter styr antalet anställningsår när det är möjligt att även flyga långlinjeproduktionen.

– Det är en process som går betydligt fortare numera, i SAS i stort och i Stockholm med den expansion av nya långlinjer som vi har just nu. Även det är en positiv signal.



Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Också roligt
Skrivet av Items, 2015-11-05 16:38:30
Roligt att fler arbetstillfällen och att Skandinavien får direkt förbindelser. Hoppas den chansen tas av folk och bokar. Då ökar möjligheten med ännu fler förbindelser.

Det är märkligt att det är antalet tjänsteår som är avgörande för att arbeta på långlinjer. Få yrken på den öppna marknaden som har den regeln. Det måste bero på Fackföreningarnas grepp. Det bästa vore att rätt person får arbetet, till nytta och glädje för personal, arbetsgivare och framförallt för passageraren
Anmäl inlägget
Markus
Skrivet av Mycket positivt , 2015-11-03 19:11:36
Väldigt kul att höra!
Anmäl inlägget
80 till kabinen
Skrivet av 08, 2015-11-03 16:48:56
Vad är det som händer på SAS:
http://www.flygtorget.se/Platsannonser/Detaljer/?Id=3063

Det var länge sedan SAS sökte 80 nya medarbetare till kabinen.
Anmäl inlägget
Lönen
Skrivet av Johan, 2015-11-03 15:42:47
Kul! Grattis SAS! DW, vet inte vad du bygger det uttalandet på. Med tanke på vilken utbildning som krävs är lönen väldigt konkurrenskraftig, särskilt jämfört med andra serviceyrken.
Anmäl inlägget
Trippelt så roligt
Skrivet av Lotta, 2015-11-03 15:10:08
Hoppas de tar in 777 i flottan den är så underbar att jobba i!
Anmäl inlägget
Mycket goda nyheter
Skrivet av ST, 2015-11-02 18:55:59
Mycket goda nyheter! Lycka till SAS med de nya linjerna
Anmäl inlägget
Fantastiskt
Skrivet av To, 2015-11-02 16:45:33
Fantastiskt roligt! Go SAS!
Anmäl inlägget
SAS är på rätt spår
Skrivet av MH, 2015-11-02 15:25:56
Det är fantastiskt roligt att SAS börjar få ordning på självkänslan. Nya flygplan och nya linjer ger en boost för samtliga inblandade
Anmäl inlägget
Lön
Skrivet av DW, 2015-11-02 15:05:22
Synd bara att lönen är ganska kass.
Anmäl inlägget
Roligt
Skrivet av ., 2015-11-02 11:00:46
Kul att de satsar. Hoppas på att de beställer ytterligare A320neo:s samt A350:s.
Anmäl inlägget
Mer poppis med långlinjer än korta?
Skrivet av Stina, 2015-11-02 08:52:25
Kul att veta, trodde de korta var mer populära!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev