Skriv ut  

Brokig skara flygplan tar över efter Estonian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 november 2015
Estonian Airs flotta med CRJ-maskiner står på marken. Istället blir det en brokig skara flygplanstyper som nu tar över trafiken. Samtidigt återupptar SAS trafiken på Estland medan Air Baltic ökar närvaron.

Carpatair Fokker 100
Carpatair Fokker 100

Det gick inte många timmar efter att Estonian Air ställt in sina flygningar förrän plan B var i verket. Detta för att rädda flygtrafiken från Estland till åtta av de tidigare destinationerna i linjenätet. Nordic Aviation Group som nu efterträder Estonian har dock ännu inget eget AOC utan måste lita till inhyrda flygbolag. I första hand blir det Adria Airways som tar över ansvaret men de har inte kapacitet att fylla alla trafik utan måste i sin tur hyra in underleverantörer. Det öppnar för en brokig skara flygbolag och flygplanstyper som nu ska flyga från Tallinn till Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Trondheim, Amsterdam, Bryssel, Vilnius och Kiev. Samtliga flygningar går dock som JP, Adria Airways prefix.

Adria Airways: Bombardier CRJ200 -700, -900

BMI Regional: Embraer145

Nextjet: ATP

Carpatair: Fokker 100

Trade Air: Fokker 100

DOT LT: ATR72

Det har varit ont om tid när de olika flygbolagen upphandlats. Det har gjort att listan på flygbolag skulle kunna göras längre. Till exempel är det egentligen Brussel Airlines som fått uppdraget men har lagt ut det på BMI Regional. Samma sak gäller Nextjet som dels ska flyga en del av linjetrafiken för Nordic Aviation Group, linjerna från Tallinn till Stockholm, Oslo och Villnius men även ansvarar för trafiken på sträckan Gällivare – Arvidsjaur – Arlanda. Den ska enligt avtalet flygas med en jetmaskin men med så kort varsel har det inte gått att få tag i sån kapacitet. Istället hyrs DOT LT in med en ATR72 medan Nextjet letar efter lämplig jetoperatör.

– Vi letar efter ett jetplan att hyra in och då kommer vi att kunna återanpassa tidtabellen. Långsiktigt kommer vi att skaffa ett eget jetplan, säger Magnus Ivarsson, vd på Nextjet till nsd.se

Samtidigt med arbetet på att återskapa en del av Estonian Airs linjenät har SAS meddelat att man återöppnar linjen mellan de tre skandinaviska huvudstäderna och Tallinn. Den trafiken har varit nedlagd sedan 2008 när finanskrisen slog till. De fyra dagliga rotationerna från Stockholm ska flygas med en ATR72 från JetTime medan trafiken från Köpenhamn ska opereras med en jetmaskin, dock inte flugen av Cimber.

– Tallinn är en populär semesterort och en destination med en hög andel frekventa resenärer. Skandinavien är dessutom geografiskt fördelaktigt placerat för transfertrafik till och från Estland, säger Eivind Roald, kommersiell chef på SAS.

Även Air Baltic, en av Estonian Airs främsta konkurrenter på den baltiska marknaden tänker öka närvaron i Estland. Redan idag flyger Air Baltic fyra linjer från Tallinn, till Riga, Paris, Berlin och Wien. Även Air Baltic pekar på att den egna hubben, Riga, är en bra flygplats för den som ska flyga vidare ut i världen.

– Air Baltics hemmamarknad omfattar Lettland, Litauen och Estland och där ska vi stärka vår närvaro, säger flygbolagets vd Martin Gauss.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AirBaltic
Skrivet av Tx, 2015-11-12 20:06:29
AirBaltic kommer att ta över och erövra marknaden i samtliga Balt länder!
Anmäl inlägget
Inhyrda flygbolag
Skrivet av Östgöte, 2015-11-12 10:12:36
Carpatair flyger bara F100, ej F70. Vad gäller t ex Carpatair var dom länge största operatör av Saab 2000, och flertalet aktieägare är från västeuropa. Bolaget är IOSA certifierat. Vet inte vad mer man kan begära ? Otroligt att man kan insinuera saker som man inte har en aning om!
Anmäl inlägget
bla bla bla
Skrivet av Purser?Kapten?No Superman, 2015-11-11 10:19:25
är man en bra bilförare bara för att man har körkort? är man en dålig för att man inte har det?

ha d gött!
Anmäl inlägget
Til "Kapten"
Skrivet av pf, 2015-11-10 23:16:52
har du eventuelt kommentarer om Thai's vintererfaring ? De flyr jo om vinteren til destinasjoner som Stockholm, Moskva og Oslo ?
Anmäl inlägget
F100
Skrivet av ABC, 2015-11-10 16:26:29
Är det inte en Fokker 70 på bilden?
Anmäl inlägget
Lite kritik
Skrivet av Purser, 2015-11-10 15:48:58
Skulle inte Carpatairs piloter vara vana att operera under vinterförhållanden? Ver du var Rumänien ligger och hur vinterförhållanderna är där? Högst troligt mycket likvärdiga eller värre än svenska förhållanden. Sen kan man nog knappast säga att dom utnyttjar och underbetalar sin personal. Vet du tex. vad kabinpersonalen tjänade i Estonian Air? Ungefär 900€ i månaden. Skulle inte dom ha gjort det samma i sådana fall?
Anmäl inlägget
Oseriöst
Skrivet av Linus, 2015-11-10 13:33:53
Känns mycket oseriöst detta hopkok
Anmäl inlägget
Enig
Skrivet av Villa BK, 2015-11-10 12:36:23
Folk bryr sig inte bara det är billigt :-/
Anmäl inlägget
Trygghet...
Skrivet av Kapten, 2015-11-10 08:37:14
Hej,
flera av dessa bolag sätter jag inte min fot i, detta pga tveksamt underhåll och utnyttjande av underbetald personal från bla. Rumänien. De är dessutom inte vana vid att operera under svenska vinter förhållanden ( gäller inte nextjet ) Tänk på det innan ni flyger iväg.
Ha det
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev