Skriv ut  

Arlanda tillbaka på Moras linjekarta

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 november 2015
Sex månader utan flyg till Stockholm. Det ofrivilliga uppehållet är nu slut sedan kommunen stöttar flygtrafiken genom att finansiera en upphandling av Arlandatrafik.

Mora flygplats
Mora Flygplats

När Trafikverket den 6 mars stoppades Avies flygningar på den upphandlade sträckan mellan Arlanda och Sveg, tappade även Mora flygtrafiken till Stockholm. Det estniska flygbolaget hade slingat linjen via Mora då detta möjliggörs i Trafikverkets upphandling på linjen Sveg - Arlanda.

– Därför har vi stått utan trafik sedan i mars. Nextjet som temporärt flög linjen valde att inte lägga in mellanlandning på Mora, vilket är helt frivilligt säger Henrik Johansson, vd för Dalaflyget till Flygtorget.

Att inte ha någon flygtrafik till Stockholm var ett avbräck som gjorde att kommunen beslutade sig för att finansiera Dalaflygets upphandling av Arlandatrafik. Det kostar Mora kommun 4,9 miljoner kronor per år i fyra år för att en Jetstream 32 med 19 stolar ombord som Flexflight i samarbete med Direktflyg och leverantören AIS Airlines skall flyga, utbudet blir 12 avgångar i veckan till och från Mora.

– Rent konkret har vi upphandlat linjen Mora - Arlanda, säger Henrik Johansson.

Den ekonomiska satsningen på flygtrafiken har också målet att på sikt säkra flygtrafiken.

– Långsiktigt arbetar vi både i kommunen och via våra riksdagsledamöter för att Mora-Siljan Flygplats ska beläggas med så kallad trafikplikt. Därmed skulle vår flygplats, liksom Sveg och en rad andra små flygplatser i inlandet, från Värmland och norrut omfattas av Trafikverkets upphandling av flygtrafik från 2019. En förutsättning för att det ska lyckas är att flygplatsen idag har reguljärtrafik. Utan trafik är chansen noll, skriver oppositionsrådet Lennart Sohlberg i en debattartikel.

Mora-Siljan flygplats ingår tillsammans med Dala Airport i Dalaflyget. Tillsammans har de båda flygplatserna reguljär trafik till samtliga tre storstäder: Mora – Arlanda, Borlänge – Göteborg och Borlänge – Malmö. Samtliga linjer trafikeras av en Jetstream 32 från det holländska flygbolaget AIS Airlines.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Har upphandlingen varit annonserad
Skrivet av Athos, 2015-11-20 16:53:23
På vilket sätt har denna upphandling gått till?

Varför har den inte synts t ex på Flygtorget?
Anmäl inlägget
Har upphandlingen varit annonserad
Skrivet av Athos, 2015-11-20 16:27:41
På vilket sätt har denna upphandling gått till?

Varför har den inte synts t ex på Flygtorget?
Anmäl inlägget
Linjekarta?
Skrivet av Kartritaren, 2015-11-19 09:46:30
Har Moras "linjekarta" gått från att föreställa en prick till att bli ett streck? :-)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev