Skriv ut  

Malmö Aviation växer på Bromma - Östersund

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 januari 2016
Det är två år sedan som SAS fick konkurrens på Östersund. Nu har Malmö Aviation tagit cirka en fjärdedel av marknaden och räknar med fortsatt ökning när BRA blir verklighet.

I september 2013 startade Malmö Aviation trafik mellan Bromma och Östersund. Det var första gången på flera år som SAS fick konkurrens på destinationen och det var då även Malmö Aviations första nya destination på tio år. Tidigare hade bland annat Nextjet och sedermera avsomnade Östersundsflyg försökt konkurrera med SAS utan att lyckas.

– Vi startar försiktigt och ökar efter hand. Det hastar inte, när vi väl öppnar en linje så stannar vi, sa Per Braathen när Flygtorget intervjuade honom inför starten för drygt två år sedan.

När siffrorna för 2015 nu räknas samman visar det sig att linjen till Östersund var ett lyckat drag. Under förra året ökade antalet passagerare med drygt 20 000 jämfört med förra året.

– Det finns en tydlig marknad i regionen. En ensam aktör ger alltid högre priser och SJ har dessutom dragit ner på tågtrafiken så vi klev in vid rätt tillfälle, säger Eva Nyh Hederberg Malmö Aviations regionchef i Östersund.

Passagerarökningen innebär att Malmö Aviation idag har cirka 25 procent av passagerarna mellan Stockholm och Östersund. Flygbolaget själva lämnar inte ut några siffror men enligt Swedavias trafikstatistik för förra året flög 444 500 passagerare inrikes på Östersund vilket skulle peka på cirka 100 000 passagerare.

I första hand är det point-to-point som gäller för resenärerna men även transfertrafiken via Bromma och ut på det som i februari är BRA’s inrikesnät ökar.

– Närmare 20 procent av våra passagerare från Östersund väljer att byta flyg på Bromma. Det är främst till destinationerna Göteborg och Malmö som vi ser de största förbättringarna.

Det gör att Malmö Aviation tagit upp konkurrensen med SAS inte enbart på den enskilda linjen till Jämtland utan även på den viktiga transittrafiken vidare på de stora linjerna i Sverige. Det är en utveckling som fortsätter när den sammanhållna tidtabellen för BRA träder i kraft.

Trafiken mellan Bromma och Östersund ökas nu med ytterligare en tidig frekvens på måndagar och onsdagar. I princip alla avgångarna flygs med en SAAB 2000 och i vissa fall med en av Avro-maskinerna.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Utnyttja kapacitetn
Skrivet av Roger, 2016-01-18 13:31:43
Om något bolag har för avsikt att få ekonomisk lönsamhet på den rutten gäller det att gå över till ATR-maskiner. Allt annat vill jag påstå är dömt att misslyckas.
Anmäl inlägget
Billiga biljetter
Skrivet av Sune, 2016-01-18 11:58:27
Ändå går vi back på linjen, spelar ingen roll om vi får några fler passagerare om vi inte kan ta betalt för biljetterna.
Anmäl inlägget
BRA
Skrivet av Bra pressmeddelande, 2016-01-18 11:28:37
Fint citerat av BRA pressmeddelande. Har SAS fått kommentera?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev