Skriv ut  

Norsk besättning över Ryssland - ett krav

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 januari 2016
Arlanda är det perfekta navet för trafik till Asien. Det har Björn Kjos upprepat många gånger. Nu vill han ha hjälp av svenska regeringen för att öppna för trafik över Ryssland.

Norwegian har inte tillstånd att flyga över Ryssland. Det har bromsat utvecklingen av bolagets trafik österut, trots att just Asien egentligen var det främsta målet för Norwegians långlinjer.

– De ryska myndigheterna kräver att vi har norsk besättning ombord om vi ska flyga över Ryssland. Det är en föråldrar regel men används fortfarande. Samma sak gäller inte SAS som har ett gammalt avtal och använder blandade besättningar på sina flygningar, säger Norwegians informationschef Charlotte HolmberghJacobsson till Flygtorget.

I dagsläget är rutten från Skandinavien till Bangkok den enda rutten österut, en flygning som måste gå söder om Ryssland och över norra Mellanöstern vilket förlänger flygtiden med närmare en timme i jämförelse med andra flygbolag. Med tillstånd att flyga den kortare vägen är Björn Kjos övertygad om att den egna trafiken kan bli en stark konkurrent till flygbolagen i Mellanöstern, som idag bygger sin verksamhet på transitflygningar via Qatar och Förenade Arab Emiratet.

– Den kortaste vägen mellan Sydostasien och USA går tvärs över Skandinavien. Det ger Stockholm möjligheter att bli en naturlig hub för en sådan trafik, särskilt om flygplatsen får tillstånd till pre-clearence.

Igår besökte därför Björn Kjos Stockholm och infrastrukturminister Anna Johansson. Det är andra gången på kort tid som ett sådant möte sker, förra gången var det näringsminister Mikael Damberg som tog emot. Båda gångerna är det möjligheterna att satsa på Arlanda som diskuterats. Men för att planerna på en stor Norwegian-bas på Arlanda måste regeringen hjälpa till med överflygningarna över Ryssland.

– Vi hoppas att den svenska regeringen helt enkelt sätter hårt mot hårt och tar upp frågan med de ryska myndigheterna. De ryska flygbolagen flyger ju dagligen över Sverige på väg till Nordamerika så det finns argument att ta till.



Kommentera artikeln
Det finns 34 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sanktioner mot Ryssland
Skrivet av Dr. Tinitus, 2016-01-30 11:37:12
Så länge USA och EU har sanktioner mot Ryssland kan man nog glömma att ens få ett svar på förfrågan.
Dessutom ligger väl inte Sverige speciellt bra till hos Ryssland efter Utrikesdepartementets negativa uttalanden sista tiden......
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av Nja, 2016-01-29 16:17:35
Det flyger på ett helt annat AOC
Anmäl inlägget
Portugal
Skrivet av M.P, 2016-01-29 14:48:48
Jag har fått känslan av att en hel del av Norwegians LH flygningar är bemannade av portugisisk persona...på diverse udda inhyrda fåglar!
Anmäl inlägget
Expansion
Skrivet av DP, 2016-01-29 13:39:18
Går det igenom lär ju också ett antal 737MAX baseras på Arlanda nästa år för att flyga till bl a Indien som det har skrivits om tidigare
Anmäl inlägget
Platsbrist
Skrivet av Henrik, 2016-01-29 09:58:22
Skulle tro att SAS kommer att få maka på sig ytterligare en gång ;)
Anmäl inlägget
Hur kollar dom?
Skrivet av Långbänken, 2016-01-29 09:27:54
Undrar hur ryssarna tänker lägga upp ID-kontrollen på beättningarna? En liten rysk ambassadfilial på Arlanda kanske - eller ankomstkontroll i Bangkok? Grundproblemet är nog att slingan till BKK flygs med personal som är stationerad där - och det är nog inga norrmän....
Anmäl inlägget
var..
Skrivet av frågn är.., 2016-01-29 08:45:17
ska man då parkera alla dessa dreamliners.. tar ju ett tag innan nya terminalen på ARN är klar... :)
Anmäl inlägget
Absurde russere
Skrivet av Gunnar, 2016-01-29 01:03:38
Russerne er frekkere enn toget. At det går an og nekte et skandinavisk flygbolag å fly over russisk luftrom er en skandale! Norge og Sverige burde nekte ethvert russik fly og fly over oss, på vei til USA, umiddelbart! Vi lever i en global verden, tenk om amerikanere skulle nekte noen og fly over USA fordi besteningen var norsk og ikke latin-amerikansk?
Anmäl inlägget
jeg tror Aeroflot får en god del
Skrivet av pf, 2016-01-28 23:53:14
av dyre en-route avgifter som betales for bruk av russisk luftrom. Videre, dagens avtale sier at det er designert et selskap fra vår side(SK).
Kan vi komme i den situasjon at russerne lar seg friste av større innkomster med en annen carrier, som lover langt flere bevegelser i det omtalte luftrom enn dagens aktør. fremdeles med en aktør fra "vår" side?
Anmäl inlägget
Hoppas
Skrivet av Kalle, 2016-01-28 23:24:42
Hoppas verkligen att det löser sig för Norwegian. En stor Dreamlinerbas på Arlanda skulle vara kul, och jäkligt bra för oss resenärer :)
Anmäl inlägget
Sluta skoja Flyglisa
Skrivet av Spaceboy, 2016-01-28 22:39:11
Ledsen, Flyglisa, men hur naiv får man bli? Läs på lite om Norwegian och Kjos modell innan du ger dig in i leken!
Tyvärr har svensk regering visat enorm flathet i liknande frågor tidigare, och jag är rädd att det kommer att hända igen. I alla fall tills svenska skattebetalare inser hur blåsta de blir genom Norwegians arbetskrafts-shopping...
Anmäl inlägget
Kineseri.....
Skrivet av pierre holmgren, 2016-01-28 21:22:36
Bare et par ting , muligt at norwegians skandinavisk baserede har skandinavisk pas , men det er jo ikke dem som flyver på longhaul. Globalt bolag eller ej , turene starter i norden og vender ude ,men crew flyver modsat for at kunne udnytte at lavere lön i resp lande grundet også lavere skat er ok lön for de ansatte modsat norwegians ansatte i Norge som er alt for dyre (Kjos optik) og lever livet farligt.
Anmäl inlägget
Arbetskraftsshopping.
Skrivet av @flyglisa, 2016-01-28 19:33:59
Det vore som att sätta ett gäng lågavlönade asiater i en fabrik utanför Oslo. Norwegian är ett norskt företag, även om Kjos shoppar runt lite varstans. Det gäller både bolag, personal och AOC. Jag tycker att du flyglisa borde tänka dig att bli utbytt mot en thailändare för 3.000kr i månaden. Så billigt och bra det blir!

Kjos är ute efter en enda sak och det är att skaffa sig konkurrensfördelar över andra flygbolag.
Anmäl inlägget
Kines
Skrivet av Pryer, 2016-01-28 13:40:13
Har kineserna ombord på sk linjer Skandinaviskt pass?
Det har 99% av de baserade i skandinaven hos Norwegian och ändå tvingas flyga runt Ryssland ner till Dubai.
Anmäl inlägget
Norwegian till Asien
Skrivet av Mr €, 2016-01-28 13:06:09
De kommer säkert försöka anställa alla i besättningarna lokalt på Asien destinationen och de får vända på Arlanda, beroende på deras hemlands regler kanske de kan tvingas jobba på hemresan också. Skulle funka till Urumqi i Västra Kina.
Anmäl inlägget
Missuppfattningar om Norwegian - igen!
Skrivet av Flyglisa, 2016-01-28 12:58:28
Varför vill så många missförstå Norwegian och Björn Kjos som bara vill att fler ska ha råd att flyga och flyga direkt till slutdestination?
Norwegian är numera ett globalt flygbolag, till skillnad från SAS, därför måste man de ha blandade besättningar beroende på var flygen utgår i från. Det är dags att inse att flygbranschen är global.
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av M.P, 2016-01-28 11:30:14
Björn är ju väldigt förtjust i att starta AOC lite här och där...varför blir han inte bästa kompis med Putin och ber om ett ryskt AOC så är problemet löst...ett nytt AOC i samlingen!!!

Lycka till
Anmäl inlägget
Shoppande Kjos
Skrivet av Eurobonusmedlem, 2016-01-28 11:10:58
SAS får använda alla skandinaver för att bolaget har ett "skandinaviskt" AOC. SAS betalar avgifter till alla tre länderna och personalen betalar skatt här.

Norwegian vill shoppa runt "internationellt", enligt shippingmodellen. Varför skall Sverige hjälpa Norwegian att smita undan både skatter och regler dvs undergräva det skandinaviska samhället?
Anmäl inlägget
God natt
Skrivet av Pilot, 2016-01-28 05:17:56
En sak är säker, sker detta är det god natt för Linkan och SAS.
Anmäl inlägget
Link an har dålig koll.
Skrivet av Pilot, 2016-01-28 05:16:43
Det är det norska AOCt som inte får flyga över Ryssland med annan besättning än norsk. Detta skapar problem även för SH där inga svenska och danskar får användas. Här kan SAS bruka alla skandinaver. Får se om NUK får tillstånd att flyga över Ryssland med britter, annars faller linkans tes.
Anmäl inlägget
Tårar i ögonen.....
Skrivet av Hemliga Harry, 2016-01-28 00:49:35
Man får ju tårar i ögonen av att läsa att dom inte får flyga över Ryssland.....tårar av skratt....den där snåla gubben får fan ta åh ge med sig och lägga av med sitt spel om han ska va en av spelarna på banan!!
Anmäl inlägget
Regler är regler
Skrivet av Svensk, 2016-01-27 22:27:29
Det är bara att starta svenskt flygbolag och betala socialaavgifter och arbetsavgiter som alla andra svenska företag. Skattesmitare kan vi vara utan i Svergie??
Anmäl inlägget
Han får skylla sig själv
Skrivet av Inge F. Vidare, 2016-01-27 21:46:37
Girigheten själv , Björn Kjos kan ju bara spela efter samma regler som alla andra. Varför tror denna otrevliga och våldsamt arroganta norman att han ska få göra exakt som han vill?
Anmäl inlägget
Herr eller Fröken Frågan har rätt.
Skrivet av Erik O H Johansson, 2016-01-27 21:13:08
Helt riktigt, Frågan. Glöm det och bekymra Dig on Dig själv.
Anmäl inlägget
SVerige åt Sverige
Skrivet av Frågan, 2016-01-27 20:58:29
De Svenska flygbolagen får väl redan flyga över Ryssland?
Varför skulle Sverige vara intresserade av att Ett Norskt bolag med Irländska flygplan, Thailändsk kabinbesättning och kontraktsanställda diversepiloter anställda i singapor och med bas i Bankok; flygandes från arlanda?
Anmäl inlägget
Inga problem
Skrivet av Linkan, 2016-01-27 18:07:54
Om Kjos följer gällande regler kan han få tillstånd att flyga över Ryssland.
Det är helt upp till honom själv.

Varför skulle Sveriges regering stödja arbetskrafts shopping?
Anmäl inlägget
Thai
Skrivet av Anders, 2016-01-27 17:43:30
Inge fler thai har rekryterats sedan de första börjat. Enbart britter och amerikaner. Som det ser ut nu så lär det fortsätta så för nästkommande maskiner om inte short haul får flyga mixed fleet.
Anmäl inlägget
ARN
Skrivet av 737, 2016-01-27 17:28:54
Blir det kanske en liten expansion på ARN med shorthaul också när väl 737MAX kommer?
Anmäl inlägget
Norsk crew
Skrivet av M.P, 2016-01-27 17:21:37
Hur svårt kan det vara? Se till att bemanna flygplanen med norsk Crew om det är det som behövs?!? Eller lägg ner planerna. Varför ska svenska regeringen hjälpa till med detta...gynnar knappast svensk Crew.
Anmäl inlägget
Skadeglädje
Skrivet av DC-10, 2016-01-27 13:43:01
är den enda sanna glädjen!
Anmäl inlägget
"Blandade besättningar"?
Skrivet av X, 2016-01-27 13:25:58
Det är väl "föråldrat" att avstå arbetskrafts och regelshopping, i Norwegians ögon.

Sätt hårt mot hårt. Asiatisk billigbesättning i ett europeiskt flygbolag för att skaffa sig konkurrensfördel "shipping style", det borde stoppas av EU.
Anmäl inlägget
ARN
Skrivet av Pilot, 2016-01-27 12:55:35
Det stämmer att 787 i så fall skulle baseras på ARN. In omöjligt med SE reg heller när cape town är på plats i Sverige.
Anmäl inlägget
Good luck
Skrivet av pierre holmgren, 2016-01-27 11:32:07
Haha god fornöjelse , Thomas Cook har også deres problemer med russerne pt og de svarer ikke engang på henvendelser uanset hvilken officiel kanal der bliver anvendt.
Anmäl inlägget
Kul
Skrivet av WX, 2016-01-27 11:09:50
Hoppas det går igenom. Antar att Norwegian i så fall måste basera 787or på Arlanda? Kommer nog inte undan med att slinga in från andra baser..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev