Skriv ut  

Här möter Norwegian det hårdaste motståndet

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 februari 2016
De fem stora lågkostnadsflygbolagen fortsätter att expandera med nya linjer. Det innebär att de möts allt oftare i direkt konkurrens. Norwegian främste konkurrent är Ryanair.

easyJet
easyjet


De fem främsta lågkostnadsbolagen i Europa – Ryanair, Easyjet, Norwegian, Vueling och Wizz Air – hade till en början relativt tydliga hemmamarknader och flög på mindre flygplatser. Idag slåss de istället till stora delar om samma marknad. Det visar siffror som analyssajten annaaero tagit fram.

Ryanair
Ryanair

De senaste två åren har antalet linjer där minst två av de fem flygbolagen konkurrerar om samma passagerare ökat med 44 procent. Den hårdaste konkurrensen lågkostnadsbolagen står Ryanair och Vueling för som möts på 55 linjer. Ryanairs tidigare huvudmotståndare Easyjet tävlar man idag mot på 42 linjer. Det lågkostnadsbolag som har minst konkurrens är Wizz Air, i första hand för att bolaget är störst på östra Europa där de övriga ännu inte etablerat sig på samma sätt.

De här linjerna är de där Norwegian flyger i direkt konkurrens med två andra lågkostnadsbolag. Siffran anger avgångar per vecka. Flygningarna gäller för 2016.

Konkurrensen flygbolagen

Om alla de linjer där Norwegian möter ett annat av de konkurrerande lågkostnadsbolagen skulle listan innehålla betydligt fler rutter. Sammanlagt konkurrerar Norwegian mot Ryanair på 23 olika linjer, Easyjet på 22, Vueling på 11 och Wizz Air på bara en linje.

De kommande åren är det en konkurrens som ökar än mer i och med att den klassiska strategin att flyga till mindre och billigare sekundära flygplatser förändras. Framför allt är det Ryanair som nu tar steget in på de stora flygplatserna, bland annat Kastrup, Göteborg och på sikt även Gardermoen men också på de stora huvudflygplatserna ute i Europa, till exempel Berlin och Bryssel.. Därmed hårdnar konkurrensen än mer när också de traditionella nätverksbolagen möter lågkostnadsbolagen i direkt konkurrens på linjer där de tidigare inte mötts.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hur kunde de tappa nästan allt?
Skrivet av ABC, 2016-02-09 14:45:12
Ryanair var först ut med riktigt lågpris i Stockholmsregionen men tycks nu helt borttappade i konkurrensen med billiga biljetter från Arlanda. När kommer flytten?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev