Skriv ut  

Piloter och arbetsgivare överens

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 februari 2016
Piloter och arbetsgivaren GEC antog till slut det medlarbud till kollektivavtal som under gårdagskvällen lämnades av de utsedda medlarna. Därmed är konflikten mellan Svensk Pilotförening (SPF) och Svenska Flygbranschen (SFB) över och alla stridsåtgärder återkallas omedelbart.

Kollektivavtalet som träffats innebär att piloterna i GEC och Flybe därmed omfattas av villkor som motsvarar regionalflyget i Sverige och får den grundläggande anställningstrygghet som SPF efterfrågat.
 
- Svensk Pilotförenings medlemmar har tydligt visat att vi inte accepterar att villkoren för piloter används som konkurrensmedel. Vi har nu kunnat säkra att piloterna i Flybe/GEC omfattas av villkor som ligger väl i linje med övriga piloter i regionalflygsegmentet, säger Tommy Larsson, förhandlingschef SPF.
 
Avtalet som träffats innebär att piloterna omfattas av arbetstidsregleringar som tar fasta på god arbetsmiljö och inte äventyrar piloternas hälsa. Dessutom omfattas piloterna av pensionsinbetalningar och får en grundläggande trygghet som tidigare saknats meddelar SPF i ett pressmeddelande.
 
- Regelverket för piloters arbetstider har de senaste åren kraftigt försämrats och det är mycket viktigt för våra medlemmars långsiktiga hälsa att det finns kollektivavtal som säkrar en god arbetsmiljö, säger Martin Lindgren, ordförande Svensk Pilotförening. Detta kan vi nu konstatera även är fallet för våra medlemmar i GEC/Flybe, vilket varit målet med våra förhandlingar sedan start.
 
Avtalet som träffats mellan SPF och SFB löper till den 31 mars 2017.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En vinst för alla arbetstagare
Skrivet av Toppen, 2016-02-28 19:34:03
Fantastiskt bra jobbat av facket och framförallt arbetarna själva som stod upp för sig själva och stred för att få "humana" arbetsvillkor, enligt den skandinaviska modellen. Bra jobbat!

/Styrbjörn
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev