Skriv ut  

Alternativen när Bryssel Airport är stängt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 mars 2016
SAS flyger till Amsterdam medan Brussels Airways använder regionala flygplatser i Belgien i väntan på att Zaventem ska öppna igen.

Zaventem
Zaventem Airport

De senaste dagarna har belgiskamyndigheter gjort omfattande analyser av hur pass skadade terminalbyggnaderna är. Siktet är att så snart som möjligt få igång flygtrafiken men när det kan ske är inte klart.

– Den enkla anledningen är att en återstart i det korta perspektivet är inte möjlig i den förstörda infrastrukturen, skriver flygplatsen på sin hemsida.

Arbetet inriktar sig just nu på att bygga upp nya passagerarflöden vid sidan av den förstörda avgångshallen. Det innebär bland annat att nya och utökade säkerhetskontroller placeras i markplanet i terminalen. Därifrån kan resenärerna sedan slussas vidare till den i stort sett oskadda avgångshallen. Men innan det blir tal om att öppna flygplatsen igen ska de nya konstruktionerna testas i en stor simulering med cirka 800 flygplatsanställda. Det sker idag tisdag och fungerar det väl kan myndigheterna ge grönt ljus någon av de närmaste dagarna.

I väntan på att trafiken kan släppas på igen har Brussels Airlines flyttat ut stora delar av flygtrafiken till andra städer. Långlinjerna har flyttats ut till Zürich och Frankfurt medan europatrafiken använder flygplatserna i Antwerpen och Liege. I nuläget går trafiken söderut och österut från Liege medan de nordliga destinationerna flygs från Antwerpen. Det innebär en enorm logistisk organisation som inte bara ska flytta passagerarna med buss till de olika flygplatserna utan även hålla själva flygtrafiken igång med allt från bränsle och flygplansunderhåll till catering. I normala fall trafikerar 77 flygbolag regelbundet Zaventem och flygplatsen har linjer till 226 destinationer världen över. Förra året passerade 24,5 miljoner passagerare flygplatsen som alltså är ungefär lika stor som Arlanda.

I väntan på att flygtrafiken återvänder till Bryssel har SAS, som de första dagarna efter attentatet ställde in flygningarna till Bryssel, nu dirigerat om trafiken till Amsterdam och även satt in extra kapacitet. Brussels Airlines linjer mellan Bromma och Göteborg flygs de närmaste dagarna, till och med onsdag, med Antwerpen som flygplats. Samma sak gäller för flygningarna till Köpenhamn och Oslo.

Blir det tal om ytterligare förlängning av stoppet på Zaventem fortsätter trafiken från de regionala flygplatserna i Belgien.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Brussels Airways?
Skrivet av Scanair, 2016-03-30 20:59:14
I ingressen skriver ni "Brussels Airways". Gör om gör rätt.
Anmäl inlägget
Fel?
Skrivet av Roger, 2016-03-29 23:23:29
Sedan när flyger Brussels Airlines mellan Bromma och Göteborg?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev