Skriv ut  

Sverige med i Kapstadskonventionen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 april 2016
Stora ekonomiska besparingar för flygbolagen. Det är en av effekterna sedan Sverige gått med i Kapstadskonventionen. Det gläder både SAS och BRA som nu förnyar flygplansflottorna.

I dagsläget är cirka 65 procent av flygplanen i SAS flotta registrerade i Norge. Det är en situation som både politiker och flygbolagen gärna sett att den ändrats, bland annat inför den kommande utvidgningen av flygplansflottorna hos SAS men också hos BRA. Det främsta hindret har varit det faktum att Sverige står utanför den så kallade Kapstadskonventionen.

– När SAS nu expanderar är det oroande att de väljer att registrera flygplanen i andra länder, framför allt Norge. Det ger signaler om att flygbranschen inte fungerar bra i Sverige vilket på sikt gör att vi kan tappa flygkompetens. Vi måste alltså reagera, sa riksdagsman Edward Riedl (m) när frågan var uppe till diskussion i höstas.

Det är nu gjort och sedan den 1 april är Sverige ett av de 70 länder som omfattas av Kapstadskonventionen.

I korthet innebär det att Sverige nu är med i den internationella överenskommelse som standardiserat lagar och transaktioner när det gäller flyttbar egendom, bland annat flygplan. Det ger en säkerhet för de finansieringar som krävs vid flygplansköp och framför allt ger det bättre ekonomiska villkor.

– Dessutom blir det tydligt vad som gäller när parterna i till exempel en flygplansaffär har den internationella konventionen att stödja sig på och inte reglerna i ett enskilt land, säger Katrin Sundholm på Transportstyrelsen.

Vid sidan av ökade säkerheter ger konventionen också flygbolagen tillgång till den så kallade kapstadsrabatten som ger en reducerad premie på exportkrediter. Ytterligare en besparing för flygbolagen är att det nu inte längre är nödvändigt att göra en inteckning i det svenska inskrivningsregistret för att garantera finansiärernas rättigheter. Den har tidigare kostat 1 procent på det intecknade beloppet, vilket i fallet med nya flygplan blir stora kostnader.

Enligt preliminära beräkningar kan SAS minska kostnaderna för de kommande flygplansköpen med mellan 350 och 700 miljoner, medan Malmö Aviation sparar 50 till 100 miljoner när flygplansflottan moderniseras. Allt pekar på att Sverige nu blir mer attraktivt land att registrera flygplan i.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Icke sa nicke
Skrivet av Vinge, 2016-04-09 05:51:51
Tyvärr kommer nog KSU-17:3 att tillämpas i fortsättningen också så fler svenska reg kan vi drömma om jag får rätt.
Anmäl inlägget
NUK
Skrivet av Pelle, 2016-04-07 14:19:22
Nu har de redan startat upp NUK.
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Tegel, 2016-04-06 21:17:39
Nu kan Norwegian registrera sina nya flygplan i Sverige istället för på Irland. Kommer det ske tro? Vilken ursäkt kommer användas annars?
Anmäl inlägget
I believe it when I see it....
Skrivet av ZEKE, 2016-04-06 11:55:48
För alla andra flygare så väntar nog snarare än dyrare framtid. Tills rättspraxis utvisat att det intl. registret fungerar med svensk rätt vill nog banker registrera säkerheter i båda registren bara för å vara trygga......
Varför inte intervjua en jurist som är verksam inom flygfinansiering om läget ?
För allmänflygare är TS avgifter tuffare att stå ut med än inteckningskostnaden.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev