Skriv ut  

SAS och Norwegian oense om preclearence

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 april 2016
Arlanda är på god väg att få preclearence för resenärer på väg till USA. Men SAS och Norwegian är oense om det verkligen är en fördel. Bra, säger Norwegian. Se över alternativen, menar SAS.

Idag finns det preclearence i Kanada, på Irland, i Karibien och Abu Dhabi. Men US Customs and Border Protection, CBP, den amerikanska myndighet som utfärdar tillstånd vill utöka den gruppen och en av de flygplatser som ligger mycket bra till är Arlanda. Det är i så fall en utveckling som får Swedavia, näringsministern och inte minst Norwegian att göra tummen upp. Alla tre har tidigare talat om att om Arlanda utrustas med amerikansk inresekontroll ökar det attraktionskraften och möjligheten att locka till sig fler flyglinjer. Bland annat skulle det kunna vara i formen av asiatiska flygbolag som lägger linjerna till östra USA via Stockholm istället för över Stilla Havet.

– Det skulle underlätta resandet och göra Arlanda till en lockande flygplats för flygbolag som vill ha enkla vägar mellan Europa och USA. Det betyder även mycket för de företag som har sina huvudkontor i närheten av Arlanda och det kan locka hit nya företag, sa näringsminister Mikael Damberg i en intervju i Svenska Dagbladet nyligen.

I Norwegians ursprungliga långlinjeplaner var trafik till och från Asien, med Stockholm som hub, ett tydligt framtidsscenario. I dagsläget är det istället USA som står på programmet med sex linjer till USA. Införandet av preclearende kommer med all sannolikhet att skynda på tillkomsten av fler linjer, framför allt till destinationer vid sidan av de stora städerna.

Den andra stora USA-aktören på Arlanda, SAS, är dock inte lika positivt inställda. I första hand är det risken för kostnader som flygbolaget vill ha utrett, Arlanda måste göra en relativt stor ombyggnad av nedre våningen på F-piren om systemet ska införas. Samtidigt är man från SAS sida inte helt övertygade om att det blir så stora tidsvinster.

– Det finns exempelvis en risk att de kunder som påbörjar sin resa på en annan inrikesdestination än Arlanda får betydligt längre transfertid än idag, kanske i värsta fall med övernattning, och att incheckningstider måste förlängas, skriver Knut-Morten Johansen, presschef på SAS till Flygtorget och föreslår att en utredning görs om att istället satsa på systemet Global Entry.

I korthet innebär det att medborgare i anslutna länder får ett förenklat inreseförfarande på plats i USA. Detta efter att första ha skickat in en del personliga uppgifter till de amerikanska myndigheterna innan avresan.

– Det är ett alternativ som skulle förenkla resandet till USA för alla danska, norska och svenska medborgare och som inte kräver några investeringar. Denna lösning finns för närvarande tillgänglig för medborgare i t.ex. Nederländerna och Tyskland och snart också för UK.

I dagsläget finns inga definitiva besked om och i så fall när ett klartecken för preclearence på Arlanda kan komma.



Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kostnader
Skrivet av Inge F. Vidare, 2016-04-13 22:32:05
Alla kostnader mht. evt. pre clearence kommer vi flyg resenärer att betala, genom påslag på biljettpriserna, är det värt det nej absolut inte.
Om man idag är ESTA resenär går det ganska lätt att komma genom US Immigration ändå.
Anmäl inlägget
Avundsjuka
Skrivet av Pennywise, 2016-04-13 11:57:06
Problemet är att pre-clearance hamnar på ARN och inte på CPH. Dansk avundsjuka ser hellre att ingen nordisk flygplats får en fördel som inte gynnar CPH. Se bara när ARN fick HKG. Dansken skrek i högan sky och krävde att CPH också skulle få direktflyg till HKG. SAS skulle alltså konkurrera inbördes på en ny linje.
Att Luleåpassagerarna skulle behöva en hotellnatt i Stockholm för att åka till USA ordnas ju lätt med en liten tidtabellsjustering.
Anmäl inlägget
@Janne
Skrivet av Blue Moon, 2016-04-12 00:45:48
Har du en källa som kan bekräfta dina påstående med alla kostnader? Jag fick en annan version hur mycket det skulle kosta och är långifrån vad du har påstått.
Anmäl inlägget
Glöm Pre clearance
Skrivet av Lars Nilsson, 2016-04-11 18:57:34
Mina senaste tre inresor har gått snabbt och smidigt med de nya digitala kioskerna. Att driva kostnader för projekt som varken flygbolag eller resenärer eftersträvar är en av Swedavias paradgrenar....
Anmäl inlägget
Pre-clearance
Skrivet av Potus, 2016-04-11 18:40:57
Operationellt är det en mardröm mex Pre-clearance. På vissa flygplatser är 80% av flighterna till USA kraftigt försenade, på grund av alla som fastnar i kontrollen. På mer än varannan flight måste man dra baggage. Så, det är inte bara fördelar med Pre-clearance. Blir också en massa mis-conx på andra sudan.
Anmäl inlägget
US Imigration
Skrivet av Janne, 2016-04-11 18:02:17
Investeringskostnad ca 300-500 msek. Driftskostnad ca 60 msek per år inkluderande försörjning av upp till 20 amerikanska familjer. Resenärer från t.ex. Luleå måste resa dagen innan = en extra hotellnatt. Men kanske stockholmarna är beredda ta kostnaden för projektet,
US Imigration vältrar över sina kostnader på svenska resenärer!
Anmäl inlägget
Transfer
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-04-11 17:54:53
Transfer till inrikes blir dock betydligt kortare.
Via LAX till Hawaii, eller via ORD/EWR till andra destinationer.Det tilltalar inte DY som inte har något samarbete så vitt jag vet. SK har dock codeshare samarbete med bl.a. AA. Så man kan tycka att det borde vara omvänt.
Anmäl inlägget
Ingen enorm fördel
Skrivet av Koffe, 2016-04-11 12:39:48
Jag har inte haft några tidsbekymmer med de amerikanska myndigheterna när jag besökt landet på traditionellt sätt så jag har svårt att tro att man vinner så mycket tid på att göra det på ARN.
Anmäl inlägget
Stor fördel för oss passagerare
Skrivet av Bertil, 2016-04-11 12:05:12
Det är en stor fördel med pre-clearance på Arlanda. Det är enormt skönt att ha denna procedur avklarad när man kommer trött till USA. Jag står hellre en halvtimma i kö på Arlanda innan jag påbörjat resan än jag står upp mot två timmar i USA och svarar på alla frågor.
Anmäl inlägget
haha
Skrivet av Pelle, 2016-04-11 11:58:37
Intressant är det att SAS nämner kapaciteten på F-piren som en faktor. (något som egentligen är Swedavias problem)
Är det inte så att om preclearance ges så har Norwegian en stor long haul bospå ARN vilket skulle konkurrensutsätta SAS kraftigt. Är det inte där skon klämmer RG?
Anmäl inlägget
DUB
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-04-11 11:52:27
I Dublin tar det mellan 35-45 minuter. Vid ankomst kan man annars få vänta upp till 2 timmar för post-clearance.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev