Skriv ut  

Bryssels flygplats öppnar igen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 april 2016
Flygplatsen i Bryssel börjar nu återhämta sig efter bombattentatet. Från och med idag återupptar SAS trafiken på Zaventem tillsammans med en rad andra flygbolag.

Brussels Airport ökar nu successivt trafiken igen efter att ha varit helt stängd en tid efter bombattentatet den 22 mars. Den 3 april lyfte de första tre flygningarna, mest som en symbolisk handling när Brussels Airlines flög tre flighter till Faro, Aten och Turin. Samtidigt fortsatte övriga flygbolag att använda de regionala flygplatserna i Belgien, bland annat Liegé, dit SAS la en del av sina flygningar, omväxlande med Amsterdam.

Men från och med denna vecka skruvas trafiken sakta upp på Zaventem. I ett första skede håller flygplatsen öppet 18 timmar om dygnet och det ger en kapacitet på 225 starter och 225 landningar per dag. I normala fall tar flygplatsen emot cirka 350 flygningar per dag.

– Att ett stort antal internationella flygbolag återvänder till Brussels Airport är en viktig signal. Det visar att det fortsatt litar på flygplatsen, sa Arnaud Feist, vd på flygplatsen i ett uttalande.

Fortfarande är det restriktioner som gäller i och omkring flygplatsen. Inceckning och säkerhetskontroll sker i temporära utrymmen och det är inte tillåtet att ha boardingkortet i en mobiltelefon. I nuläget kan sammanlagt 800 passagerare per timme checka in samtidigt. Det är cirkan en tredjedel av kapaciteten på flygplatsen innan bombdådet.

SAS är bland de flygbolag som återvänder till Zaventem från och med idag. Till att börja med blir det en daglig maskin direkt från Stockholm, SK2591/1600 med avgång 17.30 och retur 20.30. Även Oslo får en daglig förbindelse medan Köpenhamn har två från och med idag. När trafiken kommer upp i den planerade kapaciteten som skulle gälla i sommarprogrammet, med tre dagliga avgångar från Stockholm, är ännu inte klart.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev