Skriv ut  

Lufthansa köper Brussels Airlines och spanar på SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 april 2016
SAS och Brussels Airlines är intressanta för Lufthansa. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Medan SAS är ett samarbete på sikt är Brussels Airlines på god väg att bli helägt av Lufthansa.

SAS och Lufthansa
Lufthansa tittar på SAS

SAS aktiekurs rusade när ryktet blev känt: Lufthansa är, än en gång, intresserade av SAS. Denna gång är det nyhetsbyrån Reuters som skriver att SAS skulle kunna vara en del i den så kallade ”Eurowings-plattformen”, som Lufthansa just nu bygger upp. Tanken är att runt det tyska flygbolaget Eurowings, ägt av Lufthansa, bygga en kostnadseffektiv verksamhet med målsättning att konkurrera med de stora lågkostnadsbolagen i Europa, främst Ryanair, Easyjet, Vueling och Wizz Air.

Hur SAS skulle passa in i den plattformen eller över huvud taget vad intresset från Lufthansa eventuellt ska bestå i, är inte halt klart. Något regelrätt övertagande är det inte tal om. Den frågan är sedan många år avslutad, enligt både Lufthansa och SAS. Istället skulle det, enligt de källor som Reuters stödjer sig på, handla om att det tyska flygbolaget i så fall köper en mindre post i SAS och på så sätt knyter de två flygbolagen närmare varandra. SAS vd Rickard Gustafson har också sagt att SAS måste vara med i den konsolidering bland flygbolagen i Europa som är på väg.

Varken Lufthansa eller SAS vill kommentera uppgifterna från Reuters.

Däremot verkar det vara betydligt mer substans i nyhetsbyråns uppgifter om att Lufthansa tänker gå vidare med Brussels Airlines. Redan idag äger Lufthansa 45 procent av det belgiska flygbolaget och vill av allt att döma nu köpa även de resterande 55 procenten. Det är främst Brussels Airlines ställning i Bryssel och trafiken där som till stora delar bygger på affärsresenärer med EU-uppdrag, som lockar till uppköp. Det skulle ytterligare stärka Lufthansa Group som idag, vid sidan av Lufthansa, räknar in Austrian Airlines Brussels Airlines, Eurowings, Air Dolomiti, LH City Line, Sun Express, Swiss, Edelweiss Air och fraktbolaget Aero Logic. Tillsammans förfogar gruppen över drygt 600 flygplan.

Enligt Reuter ska det komma till ett avgörande redan under andra kvartalet i år när det gäller Brussels Airlines.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SK & EW
Skrivet av Anders, 2016-04-14 14:10:35
Jag tror att det kan vara svårt för LH att ordna en kostnadseffektiv plattform à la Eurowings med SAS om man jämför lönekostanderna för skandinavisk personal och för tysk personal. Jag tror dock på att ett samarbete skulle kunna gagna bägge parter som flyger "tunnare" linjer mellan skandinavien och Tyskland.
Anmäl inlägget
LH
Skrivet av Mr €, 2016-04-14 08:52:11
Då är nog LOT, CSA, Croatia Airlines, Air Baltic, Widerö, Wizz Air, Air Berlin, UIA, och Transavia närmare att slukas av LH. Kanske man i SAS ser en möjlighet att den Danska delen säljs mot att man går ihop med Finnair.
Anmäl inlägget
SK
Skrivet av Too late, 2016-04-14 08:06:50
Det här utspelet från Lufthansa kommer för sent. Nu klarar SAS sig utmärkt och tom bättre själva. Nya linjer kommer på pärlband inklusive LAX och HKG.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev