Skriv ut  

Västerås flygplats är ett alternativ till Bromma

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 maj 2016
Debatt Det behövs en utredning som belyser möjligheter och konsekvenser av hur andra flygplatser inom regionen ska kunna avlasta Arlanda/Bromma. En av dessa är flygplatsen Stockholm Västerås Airport, skriver fyra kommunalråd i Västerås i en debattartikel.

Flyget är en del av den globala kollektivtrafiken och en förutsättning för att få det globala samhälle vi lever i att fungera. Utan effektiva flygförbindelser skulle världen, så som vi känner den i dag, inte fungera och i Sverige, som är ett exportberoende land, ökar handeln snabbare än ekonomin som helhet.

I regeringens utredning om Bromma flygplats säger Anders Sundström att han inte ser någon framtid för Bromma flygplats efter 2038 då avtalsperioden går ut. Hans slutsats är att Arlanda behöver byggas ut och utvecklas för att kunna avveckla verksamheten på Bromma.

Vi vill med detta inlägg lyfta fram att det finns fler alternativ än att bygga ut Arlanda som vi vill att regeringen tittar på. Vi föreslår att det görs en utredning som belyser möjligheter och konsekvenser av hur andra flygplatser inom regionen skulle kunna avlasta Arlanda/Bromma.

En av dessa är flygplatsen Stockholm Västerås Airport. Västerås flygplats har bra förutsättningar. Att använda resurserna på befintliga flygplatser leder till att landtransporter minskar för såväl personer som gods. Västerås flygplats har tillstånd för att öka antalet flygrörelser och har stor utvecklingspotential. Flygplatsen är miljöcertifierad enligt 14001. Till exempel har vi på senare tid kunnat glädjas åt att en ny, betydande operatör valt Västerås som en viktig ort för sin satsning på Sverige med flyg från över Atlanten. Det kommer att innebära en väsentlig ökning av antalet resande från flygplatsen.

Stockholm Västerås flygplats ligger nära. Från flygplatsen har du korta avstånd var du än befinner dig i Mälardalen och kommunikationerna på land är mycket bra. Från Västerås är du i Stockholm eller Örebro på cirka en timme med tåg. Från Västerås resecentrum går det buss var tionde minut ut till flygplatsen. Du sparar viktig tid när du väljer Stockholm Västerås flygplats.

Anders Sundström nämner också i sin utredning att tågtrafiken måste effektiviseras och att investeringar i ökad kapacitet kommer att bli aktuella. Vi vill i detta sammanhang lyfta fram behovet av att bygga järnvägsförbindelsen mellan Uppsala och Enköping. Med en järnväg på plats skulle förbindelserna mellan Arlanda och Stockholm Västerås Airport bli utmärkta.

Dessutom skulle en avlastning av den i dag hårt belastade järnvägssträckan mellan Arlanda Stockholm ske genom att resenärer som ska från norra delarna av Sverige till städer såsom Västerås, Örebro och Eskilstuna eller visare söderut inte skulle behöva passera Stockholms central överhuvudtaget.

Det finns många skäl att inte låsa fast sig i en lösning där allt koncentreras till Arlanda. Gör en utredning som tittar på möjligheterna att en annan regional flygplats, till exempel den i Västerås, både kan avlasta Arlanda och vara ett alternativ till Bromma. Det ökar tillgängligheten markant och gör inte trafiken sårbar vid stopp på en flygplats.

Amanda Agestav, kommunalråd (KD) & vice KS ordförande Västerås

Anders Teljebäck, kommunalråd (S) Västerås

Magnus Edström, (MP) kommunalråd Västerås

Lars Kallsäby, kommunalråd (C) Västerås



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Eskilstuna flygplats
Skrivet av Sixten, 2016-05-13 08:55:49
Uppmaning till politikerna i Eskilstuna.
Det är hög tid Jimmy Jansson att tillsätta en förhandlingsgrupp bestående av näringslivet,politiker och en person med kunskap om flygplatser,flygverksamhet, kommersiell som frakt och som kan föra in Eskilstuna i debatten om Arlanda och Bromma.
Anmäl inlägget
Ersättning till Bromma?
Skrivet av Calle, 2016-05-13 02:34:45
Vet ni var Bromma ligger? Varför åker man till Bromma? Jo för att man vill till Bromma! Om Bromma inte fanns hade Arlanda varit ett alternativ, men nu finns Bromma och vill man till Bromma så åker man dit. Inte till Västerås, inte till Nyköping, inte till Sandviken. Jag förstår inte naiviteten. Eskilstuna har gjort en utredning om sin flygplats skulle ersätta Bromma, men man missar helt poängen - Brommas existens beror uteslutande på dess läge.
Anmäl inlägget
Flygplatsbehov
Skrivet av Eskilstuna, 2016-05-12 19:32:06
Arlanda är ju ganska liten flygplats och behöver förbättras med ett sammanhängande terminalsystem om man vill att folk ska byta flyg. Annars har ju Eskilstuna bäst potential med både jvg och motorväg.
Anmäl inlägget
Västerås
Skrivet av Esso, 2016-05-12 16:06:51
Det är ju miljöpariet som inte vill ha några flygplan över huvudtaget så de skulle ju då vilja lägga ner Västerås också så fort det går!
Anmäl inlägget
Stockholm?
Skrivet av Jonte, 2016-05-12 15:33:59
Helt sjukt att Västerås flygplats har ett namn som innehåller "Stockholm"! Löjligt att försöka få Stockholm att framstå som en stor metropol med många flygplatser, när verkligen är att etablissemanget i Stockholm vill lägga ned flygplatser. Någon sorts dubbelbottnad politik där man försöker tvätta sin egen miljö, men belasta andra kommuner kanske?
Anmäl inlägget
Ägna är lösningen
Skrivet av Stor FL, 2016-05-12 12:13:16
Västerås ligger för långt bort. Ärna ligger 20 minuter från Arlanda och 35 minuter från Stockholm C. Dessutom går motorvägen precis utanför flygplatsområdet. Uppsala - Stockholm är utvecklingsstråket nummer 1 i Norden.
Anmäl inlägget
Nej tack till västerås flygplats
Skrivet av sas330, 2016-05-12 12:12:15
Författarna till artikeln verkar vara så dåligt insatta i orsaken till ett behov av att utveckla Arlanda. Att Västerås flygplats med skulle vara ett alternativ till Bromma eller utbyggnad av Arlanda finns ingen som helst grund för varken geografiskt eller utifrån ett resenärperspektiv. Nej Tack till Västerås flygpålats
Anmäl inlägget
Nära?
Skrivet av Robert Holzner, 2016-05-12 11:51:01
Jag råkar bo i Sollentuna, ARN är därför perfekt för mig. Skulle jag bo i t.ex. Enköping eller Södertälje, kanske VST eller NYO är bättre alternativ. Många av mina vänner flyger också hellre från SZG istället för MUC, men det beror på din personlig situation osv. Politikerna är också bara människor som bor någonstans, så chilla ner och låt folk bestämma själv!
Anmäl inlägget
Ligger åt fel håll, tyvärr
Skrivet av Nice Try, 2016-05-12 11:48:40
Förstår att ni vill ha ökad trafik till er region men Västerås kan aldrig ersätta Bromma. Från södra Stockholm tar det redan i dag 1,5-2 timmar att ta sig till Arlanda i rusningstid. Lägg till en timme på det för att ta sig till Västmanland för att flyga, nej tack. På Södertörn bor ca 900 000 människor och ett alternativ till Bromma bör för att skapa balans i regionen ligga i södra Stockholm, inte halvvägs till Dalarna.
Anmäl inlägget
Ligger åt fel håll, tyvärr
Skrivet av Nice Try, 2016-05-12 11:48:38
Förstår att ni vill ha ökad trafik till er region men Västerås kan aldrig ersätta Bromma. Från södra Stockholm tar det redan i dag 1,5-2 timmar att ta sig till Arlanda i rusningstid. Lägg till en timme på det för att ta sig till Västmanland för att flyga, nej tack. På Södertörn bor ca 900 000 människor och ett alternativ till Bromma bör för att skapa balans i regionen ligga i södra Stockholm, inte halvvägs till Dalarna.
Anmäl inlägget
Västerås vs Arlanda
Skrivet av Mr €, 2016-05-12 11:36:24
Ett förslag är att låta pendeln till Bålsta förlängas till Västerås fpl och Västerås centrum som då blir ny SL ändhållplats. Då det finns tågkunnande i Västerås kan mark röjjas för en tågverkstad i Västerås C. Med ett antal nya stationer längs vägen kan nya villa-samhällen byggas runt stationerna. Med nya snabba pendeltåg som går i 160km/hr kan motorvägstrafiken avlastas och om nya spår byggs Bålsta-Arlanda kan vissa tåg ta den vägen in till Stockholm C.
Anmäl inlägget
Västerås
Skrivet av Oseriöst, 2016-05-12 10:24:34
Västerås flygplats ligger alldeles för långt från Stockholmsområdet för att fungera som flygplats för Stockholm med förorter. Skavsta finns redan och går med förlust. Västeråsarna måste bli mer realistiska och inse att VST främst är för Västerås och västra mälardalen och inte Stockholm.
Anmäl inlägget
1 timme med bil, nej tack!
Skrivet av Nej tack!, 2016-05-12 09:11:08
Västeråsarna måste lära sig att Västerås inte ligger nära Stockholm. Det tar över 1 timme med bil till Västerås flygplats från Stockholm.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev