Skriv ut  

Kalmar tappar utrikeslinje men ökar på inrikes

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 maj 2016
Allt fler flyger till och från Kalmar. Men det är inrikestrafiken som bär verksamheten. I sommar läggs linjen Kalmar – Berlin ner. Men det beror inte på sviktande passagerarunderlag.

Den 1 september 2014 fick Kalmar Öland Airport en efterlängtad reguljär utrikeslinje, till Berlin. Det var BMI som slingade en Embraer 145 via Göteborg och öppnade därmed också en av få inrikeslinjer som går på tvärs i landet. Enligt målsättningen behövdes en kabinfaktor på 55 procent för att trafiken skulle bära sig, en siffra som marknadsundersökningarna pekade på var möjlig att klara. Efter ett halvår drog sig BMI ur och linjen togs över av Sparrow. Det innebar ett flygplansbyte till en ATR 42-300 och en slinga via Halmstad istället för Göteborg.

Nu läggs dock linjen ner och den 26 juni går sista flygningen.

Men enligt uppgifter är det inte ett sviktande passagerarunderlag som ligger bakom. I genomsnitt har det varit 17 passagerare på varje flygning plus de som klivit på i Halmstad och med en ATR 42 är det en acceptabel siffra. Enligt Sparrow är det istället flygkapaciteten som inte räcker till för de två avgångarna i veckan och att linjen inte längre passar in i den nuvarande flygproduktionen.

Från flygplatsens sida fortsätter letandet efter en ny reguljär utrikeslinje. Samtidigt finns viss kritik från näringslivet att Berlin inte var den optimala destinationen. Visserligen finns en del vidaretrafik ut i Europa från tegel men inte i närheten av vad någon av de stora hubbarna kan erbjuda.

Samtidigt är det ljusa siffror när statistiken för april redovisades. Antalet resenärer ökade med 16,4 procent och framför allt är det inrikestrafiken till Stockholm som är motorn. Kalmar Öland Airport har SAS som flyger till Arlanda och BRA med en linje till Bromma. Under april månad flög sammanlagt 18 779 personer eller 700 personer varje dag, på de två rutterna.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sparrow
Skrivet av Up, 2016-05-14 00:32:40
Tror det blir ett taktiskt sommaruppehåll för Sparrow i Halstad, därför de lägger ner Berlin. Dessutom är det en Atr-42 500 de flyger och jag har mycket svårt att se hur 17 pax plus de 2-3 i snitt som brukar hoppa på från HAD skulle vara lönsamt. Det är ändå ca 40-50m flygning.
Anmäl inlägget
Linje
Skrivet av Roger Rönn, 2016-05-12 20:51:34
Hade man valt Frankfurt istället så hade det nog blivit en annan femma!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev